Какво искат жените... от колата? Volvo отговаря!

Volvo YCC - създадено от жени, и е само за жени!
Обновена: 15 апр 2018 11:43 | 15 апр 2018 11:38, Боряна Павлова
14
Какво искат жените... от колата? Volvo отговаря!

Мъжете, които създават автомобили, много трудно могат да разберат срещуположния пол. Това признават дори в копания като Volvo, където логиката и рационалността никога не се оставяли място за сексизъм.  За да създадат идеалния женски автомобил, шведите просто привличат цял екип от дами, а крайният резултат от тяхната работа е концептуалният Volvo YCC.

Автосалонът в Женева традиционно се провежда в началото на март и неизменно съвпада с Международния ден на жените. За повечето производители това е стечение на обстоятелствата, но във Volvo решават да се възползват от този факт през 2004 г. Три години по-рано инженерите на компанията си задават въпроса „Как трябва да изглежда идеалният женски автомобил?” И след като не успяват да намерят отговор, се обръщат към представителски на нежни пол, които сформират отбор от талантливи инженерки и дизайнерки.

„Отборът-мечта” е напълно готов през октомври 2001 г., като шефовете на Volvo му дават пълна свобода на действие. Задачата е максимално проста – направете автомобил, който изцяло да отговаря на желаниета на жените, на техните настроения и на анатомичните им особености.

Резултатът от труда на Мари Видел Кристиансен, Ева-Лиза Андерсон, Елен Холмберг, Мари Угли, Камила Палмерц, Синтия Чарвик, Ана Розен, Лена Екелунд и Татяяна Бутович-Тем е готов в началото на 2004 г. Автомобилът получава името Volvo YCC, в което YCC се превежда като Your Concept Car – „Твоят концептуален автомобил”.

Премиерата на машината е именно на автосалона в Женева. Всъщост YCC представлява компактно купе с 4 места и футуристичен дизайн. Задната врата се отваря заедно със стъклото, което формално превръща колата в хечбек. С това обаче „традиционните” решения приключват, тъй като всичко е подчинено на това, какъв искат да видят своя автомобил повечето дами.

Да вземем, например, капака – такъв в случая липсва. Целият преден панел се сваля, като това може да стане единствено на специален стенд в сервиза, разполагащ с необходимото оборудване. Под този панел е поставен хибридният силов агрегат, който също е направен според разбирания на жените и се състои от комбинация от 3,0-литров мотор с 5 цилиндъра и електродвигател. Мощността му е 218 к.с.

Не по-малко интересен е и интериорът. Достъпът до салона става през врати, тип „крила на чайка”, които се отварят дистанционно. Така жената може да влезе без проблем в автомобила, дори ако ръцете и са заети. Самият салон е подчинен изцяло на максималния комфорт и практичността.

Има, разбира се, и особености, предназначени изцяло за дамите. В подглавниците има специални отвори за косата на шофьорката, а някои от елементите в салона могат да се свалят и да се сменят в зависимост от настроението. Управлението на ръчната спирачка и на автоматичната скоростна кутия са поставени на волана, като идеята е, че няма да пречат на жената, ако тя реши да се обърне и да види как е детето, седящо отзад.

Volvo YCC така и не стига до серийно производство, но и шведите никога не са имали идея за подобно нещо. Концептът просто дава представа за това какво очакват жените от автомобилите. И ако се замисим, голяма част от идеите, реализирани в концепта, вече се използват масово в наши дни.

Всички снимки на концептуалния Volvo YCC вижте в Automedia.bg


14
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
бай ч.лен преди 1 година
искат мъжа който я и,,бе да я купи зарежда и ремонтира
7
1
 
4
 
! Отговори
Атакист преди 1 година
Каква е тази смешна кола бе? Лада в Русия може да произведе много по класен автомобил за руските жени. И Москвич могат но Лада звучи повече като за жени.
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Видно е- големи сектори от предната броня, както и цялата задна броня са от небоядисана пластмаса (да не си личат ожулванията и ударите).
5
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обезателно огледало. За да може при тръгване, спиране и на червен светофар да си оправят прическата и червилото.
4
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нито един коментар от дама. Все джендърски съждения. Няма мъже в тая държава вече .... Няма и жени явно ....
3
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ме кефи тази кола визуално - много е "спортна", никакъв прагматизъм и практичност! ((
2
1
 
15
 
! Отговори
dnstuff преди 1 година
Жената иска кола с автоматик,но с голям скоростен лост по възможност вибриращ и да е на шофьорската седалка + голям LED монитор с HD тунер за да си гледат "Гала" в движение и разбирасе бронировка от клас А да издържа при сблъсък с автобус
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Порше Панамера е много желана кола от жените.
Хем има ситш, хем има сила, хем достатъчно голяма, да натовариш приятелките или покупките от магазина (а ако имаш пари за Порше, ще се връщаш на три пъти от магазините до колата, че много взимат да натежават нещата).