Британци съветват: Не шофирайте с маратонки

1/5 от ПТП-тата стават заради неподходящи обувки
16 апр 2018 18:51, Красимир Ангелов
39
Британци съветват: Не шофирайте с маратонки
Снимка: Flickr

Повечето от шофьорите са на мнение, че маратонките и кецовете са най-подходящият тип обувки за каране на кола. И това е напълно логично – те са леки и удобни, като позволяват по-добро усещане на педала.

Английски експерти обаче изненадващо не са на подобно менние – според тях, спортните обувки също са опасни при шофиране и могат да доведат до инцидент на пътя.

Изследване във Великобритания показва, че заради неудобни обувки само на Острова годишно стават 1 млн. инцидента с автомобили.  На първо място сред неподходящите обувки за шофиране са поставени джапанките, следва карането на бос крак, а на трета позиция е управлението с високи токчета. Спортните обувки се нареждат веднага след това, като изпреварват дори ботушите.

Колко точно са инцидентите заради носене на маратонки или кецове, не се съобщава. Но пък се отчита, че средностастическият шофьор обърква педалите между 10 и 20 пъти на година. И не, не става дума за грешка като буквално натискане на газта вместо на спирачката, а за нещо по-различно. Просто стъпалото на шофьора заради обувката е по-голямо и неволно покрива и съседния педал.

Допускането на подобна грешка с маратонки и кецове е много лесно, защото при някои модели подметката е по-широка. А колкото е по-широка, толкова по-голяма е опасността от натискане на неправилния в случая педал. В случая се губи обратната връзка между автомобила и шофьора, на когото му е по-трудно да прецени усилието за натискане на педала.

Любопитното е, че в някои държави от Европа, шофьорът може да бъде санкциониран за каране с неподходящи обувки или пък без такива изобщо. В Германия, например, застраховката на водача на важи, ако се окаже, че по време на инцидента е карал бос. В Белгия пък при катастрофа това се брои за утежняващо вината обстоятелство.

Британското изследване показва още нещо интересно – прекалено свободната обувка увеличава времето за реакция на шофьора с 0,13 секунди. А това съответно увеличава спирачния път на автомобила с няколко метра. Така че шофирането с такива обувки определено е опасно.

Изследване на компанията Ford, публикувано през 2017 г., показва, че само 48% от запитаните шофьори използват правилните обувки. Те трябва да бъдат леки, с дебелина на подметката от 10 мм, да не ограничават движението на глезена и да са достатъчно тесни. Близо 33% от анкетираните изобщо не отдават значение на това с какви обувки карат кола, докато 13,2% избират джапанки, а 5,7% карат боси.

Още новини за автомобили четете в AutoMedia.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: маратонкишофиране
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
3
 
! Отговори
Курти преди 6 години
С плавници си карам
31
0
 
1
 
! Отговори
Zabobol преди 6 години
Nai dobre s ruski valenki,stalinski botushi,a moje i sas skorski obuvki...a-a-a,zabravih-zadaljitelno i s boksiorski rakavici sreshtu nahalite koito me zasichat.
30
0
 
4
 
! Отговори
123 преди 6 години
Глупости. Най-удобно ми е да карам с маратките. Гадно е да караш със зимните обувки, че имат подметка по 2 санта.
29
2
 
7
 
! Отговори
И какво преди 6 години
остана? Не може с гуменки, маратонки, джапанки, ботуши, токчета! С какво тогава?
28
0
 
4
 
! Отговори
Shark преди 6 години
Шофирайте с джапанки!!!! С токчета, мин 10 см също е подходящо. Може и бос!
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За цървyли нищо не се споменава...
26
0
 
8
 
! Отговори
Питам преди 6 години
Бос ходи , кола кара.Що е то?
25
3
 
4
 
! Отговори
Така е преди 6 години
Така е.Маратонките миришат лошо а и са направени за маратон , не за шофиране.
24
0
 
20
 
! Отговори
Скиор преди 6 години
Аз си карам със ските, без да ги свалям. Спирачки не използвам, но за сметка на това си имам силен клаксон. Летото карам с плавници.
23
0
 
20
 
! Отговори
Гост преди 6 години
Това което аз разбрах е че... Не може да се кара с джапанки. Не може да се кара с маратонки и кецове. Не може да се кара и с ботуши. Така ясно е че токчетата няма да ги коментираме не им е мястото в колата. Обаче не може да карам и бос. Еми аз предлагам тогава да управляваме *** с ръце. Или с задни части... Или други такива каквито имаме само мъжете.
22
10
 
6
 
! Отговори
Жоро преди 6 години
Абе тия викинги ще ме съветват! Карал съм с джапанки лека кола нон стоп над 3600км...Айй ся на крив такова...нали!!!
21
0
 
4
 
! Отговори
Ли преди 6 години
Аз пък тръгвам от нас с токчета,отварям багажника и обувам добрите стари гумени ***,паркирам в мола и правя същото упражнение обратно.
20
3
 
12
 
! Отговори
А преди 6 години
Ами вместо маратонки да им наковат тежки подкови....да шофират по-бързо
19
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Също най тъпата нация.
18
0
 
6
 
! Отговори
бай ч.лен преди 6 години
hem ne trqbvalo da sa shiroki,hem nà bos krak ne bilo ok.avtora e ***
17
1
 
24
 
! Отговори
А преди 6 години
Англичаните са най *** шофьори в цяла Европа.
16
0
 
11
 
! Отговори
До: Дедо Янчо преди 6 години
Дедо Янчо,причината за катастрофите никога не са долу в трите ***,причината е в този ***,който натиска другите три долу.
15
1
 
16
 
! Отговори
О,времена.О,нрави. преди 6 години
Говорим за обувки и думата цъ/ъ/..рвул се трие,откога станахте гражданя и подносихте ,,снийкърси'' бе ? Потурняци суфийски.
14
1
 
14
 
! Отговори
Бобчо преди 6 години
Ммм...да. Сега разбрах защо всички професионални шофьори, които познавам карат по....чорапи.
13
1
 
18
 
! Отговори
Вангу преди 6 години
Айде сега да настроим полицията да на проверяват за обувките.после 240 гълфона приемат закон ...браво на бг джурнолята.това е най голямата власт у над,както и най големият стрес който досарват на народа си....ама като сме продти и ги четем и гледаме по тивито,кой ни е виновен.космите на краката не пречат ли,да се епилираме ..Медиите и интернета ще съсипят света-вервайне ми.Пролет ще има на всякъде