Чист или мръсен? Да мием ли двигателя на автомобила си?

Водата и парата могат да повредят електрониката
25 апр 2018 20:00,
38
Чист или мръсен? Да мием ли двигателя на автомобила си?
Снимка: YouTube

Въпросът "Трябва ли да се мие двигателят?" разделя шофьорите и собствениците на автомобили на две почти равни части.

Ако попитате работниците в автомивка, те ще бъдат категорично "за", докато по-опитните майстори в сервизите ще ви препоръчат да не го правите, освен ако моторът не е покрит с дебел слой мръсотия.

В полза на второто твърдение е фактът, че мощната пароструйка може да бъде опасна за електрическото оборудване. Дори при най-съвременните коли то не е добре защитено от напора на водата и парата, идващи под високо налягане. А електрониката в новите автомобили е всичко. Възможно е проблемите да се появат дори няколко дни след измиване.

Някои експерти са категоричи, че на теория няма как да се докаже, че евентуална повреда в електрониката е причинена именно от измиване на двигателя. Евентуален опит за подобно нещо със сигурност ще струва доста пари и просто не си заслужава, затова е до-добре да не се рискува и да се кара с мръсен мотор.

Специалистите също така опровергават твърденията, че изцапаният двигател може да прегрее или да загуби мощност. Факт е, че охлаждането на автомобилните мотори не става през тяхната повърхност, а със специална система от канали във вътрешната им част, където циркулира специална течност.

Чист или мръсен? Да мием ли двигателя на автомобила си?
Снимка: YouTube

Всички обаче са на едно мнение, че ако все пак сте решили да рискувате здравето на вашия автомобил, то в никакъв случай не рискувайте да измиете своя двигател с подръчни средства. Също така не се доверявайте на "гаражните майстори", които ви предлагат да почистят мотора с бензин, керосин или с препарат за миене на съдове. Това няма да помогне, дори напротив – може да създаде нови проблеми.

Повече подобни новини четете в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
14
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще ви го кажа така, че да го запомните: двигател се мие само ако колата ще се продава скоро!
5
6
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До монтьорНе всички сме наведени по цял ден, да си гледаме колата. Ако нещо и стане, водя и при монтьор. Ако каже голяма цена, бракувам я и взиммам нова :)
4
4
 
51
 
! Отговори
монтьор преди 5 години
АКО ЧОВЕК СИ ГЛЕДА КОЛАТА КАКТО ТРЯБВА ,НЕ ТРЯБВА ДА ИМА НИКАКВИ ТЕЧОВЕ И МРЪСОТИИ , А НЕ ДА ОТВАРЯ КАПАКА САМО ЗА ДА СМЕНЯТ МАСЛОТО
3
0
 
84
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не случайно на автомивките обикновено има надпис, че не носят отговорност при измиване на двигателя!
2
6
 
62
 
! Отговори
Ужас преди 5 години
Мийте, мийте, после ревете на майсторите и им плащайте луди пари, като спре бангията. Ох мамо малеле, мийте ва, мийте си и промивайте с вода казаннчето с антифриза. Налейте малко и на маслото. Улава работа. Малеее. Димитричке, кат минеш сръбската граница купи две кила моркови, па са обади. Камионче. Дето го купихме на детето. Олееее.
1
14
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СексистМи чи къ ! Друго е жена ти, да може да те помирише, преди да си слязал от колата, а апартамента ви да е на 12тия етаж.