Искате да се разделите с автомобила си? Как най-бързо да стане това?

Ето някои основни правила, препоръчани от автомобилни експерти
19
Искате да се разделите с автомобила си? Как най-бързо да стане това?
Снимка: Automedia

Когато решат да се разделят с автомобила си, хората се надяват това да стане по възможно най-бързия начин. За осъществяване на сделка не е нужно да се търси помощ от посредник, а е достатъчно да се спазят няколко основни правила, препоръчани от експерти.

1. Анализ на пазара и избор на стратегия

На първо място трябва да се изучи пазарът за класа и модела автомобил, който се продава. Така може да се придобие реална представа за цената на колата, а също така и за това от какво точно се интересуват купувачите при търсенето на подобна машина. Последното ще помогне за по-лесно отговаряне на техните въпроси.

Повечето клиенти се интересуват от външния вид на автомобила и от неговите технически параметри, но е хубаво продавачът да бъде наясно с цената на обслужването, както и с проблемите, които могат да се появат. Освен това задължително всички документи на автомобила трябва да бъдат наред – платени застраховки, данъци и т.н.

2. Подготвяне на грамотна обява

Обявата за продажба трябва да бъде грамотно написана. Дори правописни грешки или други неточности могат да отблъснат евентуални купувачи. Трябва също да бъдат отбелязани всички възможни данни за автомобила, като екстрите са предимство. Направените ремонти невинаги са плюс, особено ако са повече на брой.

Снимките на автомобила също са много важни, като преди това той трябва да бъде добре почистен. Снимайте не само екстериора, но и интериора, като махнете всичко ненужно от салона.

3. Подготовка за оглед

Искате да се разделите с автомобила си? Как най-бързо да стане това?
Снимка: Automedia

Евентуалният купувач няма да хареса безпорядъка в автомобила. Със сигурност няма да оцени положително и неприятния мирис в салона, който се появява след пушене или след употреба на парфюм и дезедорант. Ако не можете да се справите сами, закарайте колата на автомивка. Там ще се погрижат за нея.

Също така заменете изгорелите лампички на таблото. Ако външните осветителни тела – фарове, мигачи и стопове, са увредени, по-добре ги сменете с нови. Отстранете течовете от масло, от охладителна или спирачна течност.

Замяната на масло и филтри не си заслужава, освен ако не е дошло време за нея. Новият собственик почти сигурно сам ще направи това, след като купи колата. Не се препоръчва и опит за продажба на неизправен автомобил, защото това може да доведе до конфликтна ситуация, която трудно ще завърши в полза на купувача.

4. Електрическите системи трябва да са наред

Важно е всички основни системи на автомобила да работят. И не става дума само за стартера и двигателя. Неизправен климатик или аудиосистема могат да откажат евентуалния купувач, така че е добре те да бъдат напълно изправни. Поправката на електрическите системи на колата не е чак толкова скъпа, така че ако има проблем с някоя от тях, минете през сервиза.

5. Ожулвания и вдлъбнатини по каросерията

Трудно е да се даде категоричен отговор дали ожулванията и вдлъбнатините по каросерията трябва да бъдат отстранени преди продажбата на автомобила. От една страна това е добре, но със сигурност ще струва пари и съответно ще се отрази върху цената на превозното средство. Още повече, че следите от нова боя върху стар автомобил ще накарат евентуалния купувач да застане нащрек и не е изключено дори да го откажат от евентуална сделка.

6. Пазарете се внимателно

Искате да се разделите с автомобила си? Как най-бързо да стане това?
Снимка: Automedia

Дефектите по каросерията или други дребни неизправности със сигурност ще накарат клиентът да се опита да свали от цената, тъй като ще се оправдае с това, че ще трябва да плати известна сума за тяхното отстраняване. Търговията не е за всеки, така че продавачът трябва да бъде много внимателен в подобни ситуации. Експертите препоръчват цената да се сваля бавно и внимателно, тъй като голям скок надолу може да изплаши купувача и той да реши, че има нещо нередно.

Повече подобни новини четете в Automedia.


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
сдфгхйк преди 9 месеца
60 000 км за 8 години малко ли са като пробег??? 1200 куб.см. , бензин, 3 цилиндъра, не знам колко коня или киловата е мощността, но не са много - около 50-60. Купена е нова на 6 км пробег от официално представителство на марката и обслужвана в официален сервиз на същата марка. ГО, Каско, винетки, данък, автомивки, всички консумативи, масла, маслени и въздушни филтри, летни, зимни, всесезонни гуми, течности за спирачки, антифриз, течност за чистачки, ароматизатори, гараж, паркинг, и тн.
18
2
 
0
 
! Отговори
До 12-ти преди 9 месеца
само не разбрах защо си купи кола като ще навърташ по 12хил км на година?
Като включиш разходите за поддръжка и ти идва по-евтино да се движиш с такси
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Обаждаш се на фирмите за скраб и готово!
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Оставете я отключена до Шилер Маала. Може да изчезне, допреди да сте успели да излезете от нея.
15
2
 
5
 
! Отговори
От 12 - продължение3 преди 9 месеца
Ходил в оторизирани сервизи да я проверява - всичко е идеално по колата. А всеки си мисли, че лъжа. Много се ядосах на нечестните търговци, които лъжат хората и човек се съмнява във всеки вече.
14
4
 
5
 
! Отговори
От 12 - продължение2 преди 9 месеца
И така никой не ми вярваше, нито за километрите, нито, че съм сменил всичко по нея - масла, филтри маслен, горивен, въздушен на климатика, чистачки (оригинални), стелки (винаги ги сменям на 6 месеца - нови оригинални). Освен това правя всяка година профилактика на турбото - почистване и т.н. в оторизирания сервиз, регулиране на предница, смяна на всичко което е за смяна. Накрая господина, който я купи още ме черпи - една година кара и не може да повярва, че колата е като нова.
13
2
 
4
 
! Отговори
От 12 - продължение преди 9 месеца
Едвам я продадох за 6500лв - всеки казва в Мобиле са по 4000 лева. Така е, но са таралясници на по 400 хил.км. Накрая след 6 месеца я продадох със всички изброени неща - летни гуми на нея 16" Мишлен, още Мишлен зимни чисто нови с пъпките по тях и гаранция, нов акумулатор Бош Силвър S5 с документите към него, летни гуми Мишлен 16" с алуминиеви оригинални джанти, обслужена в оторизиран сервиз със сменени всички консумативи (аз не знаех кога ще я продам и за 200 лева не си струва да правя тънкажи).
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Моят случай - купих кола на лизинг 2005г - излезе ми 41000 лева. Карал съм я много малко, защото имам още 2 коли. Миналата година я обявих да я продавам на 106 хил. реални километра - всеки може да провери историята й в официалното представителство. Преди да я обявя я обслужих в оторизиран сервиз. Освен летните гуми на нея 16" имах и зимни на джанти 15" чисто нови Мишлен и още едни летни гуми Мишлен с алуминиеви джанти. Едвам я продадох за 6500лв - всеки казва в Мобиле са по 4000 лева.
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Само не рабрах как да си продам турбо дизела, който е с издухана турбина, на 14 години и е опаткан от голямата градушка през 2014 година. Нема продаване.
Истината е, че читавите коли на по-малък пробег държат високи цени и в Италия от където ги внасят масово. И бг потребителия предпочита няма пари за тях.
10
1
 
8
 
! Отговори
опитаеценен преди 9 месеца
ако избегнете думи : като нова ,топ състояние ,нов внос ,промоция до края на дедовия и няма хлоп троп качваш сеи караш до първата смяна намасло шанса да я продадете се увеличава! пишете точно ясно структурурано описание 4 5 изречения до 10 снимки и релна пазарна цена а акт купувате внимавайте дори и с ПРЕАТЕЛИТЕ да нема тоаран дизелче мн добро брат а кто го запали двигатела танцува а отзад димна завеса ам за 2 бона ше се опрай нема проблем ,,,
9
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Искате да се разделите с автомобила си? Как най-бързо да стане това?"
---
Паркирайте го за една нощ в ж.к. Люлин, малко "по-така", към кв. Филиповци.
Може и през деня, в работно време. Г-г-гарантирано от ге-ге-гегерб! :)
(Извинете, з-з-заеквам като се вълнувам)
8
2
 
20
 
! Отговори
ex преди 9 месеца
Най-бързо е да се обадите в ''НАДИН''!!
7
0
 
22
 
! Отговори
Andreshko преди 9 месеца
Най-важното при продажба на автомобила е да отидете в КАТ и да го отпишете от вашето име най-бързо по следните причини: 1. Да не му плащате повече данък,но и да знаете името на този ,на когото го продавате и 2. Ако вашият бивш автомобил се използва за трафик на мигранти да не ви съдят,като собственик на автомобила.
6
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Лъжат, най-бързо се отърваваш от автомобила, ако го бутнеш по склона в някое дълбоко дере или го хвърлиш от някоя скала в морето. А може да паркираш на ж. п. прелеза и да отидеш да пазаруваш в близкия кауфланд. Това дето ви го пробутват в статията като отърваване от автомобила работи много трудно - за справка пазара в Горубляне, там вече вият от глад.
5
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 4

един собственик, реални 140 000км, бастуна бабата го забравила в багажника, ходила е с колата само до аптеката, иначе внука и е пазарувал от супермаркета, гаражна ..
4
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Моята е внос от Италия. Когато я купих беше на 7 години и 340 000 реални км. Сега е на 11г. и 400 000 км. Ако я пусна в мобилето така, няма да бъда конкурентен. Няма друга с подобен пробег независимо от годината и на производство, всички са на дежурните около 180 хил. И сега, идва дилемата, да и върна ли километража или да я оставя така!?!?! А иначе, хич не ми се занимава с подобни глупости, но пък ще я направя непродаваема, макар повечето коли от класа и да са най-вероятно и на по-голям пробег.
3
1
 
23
 
! Отговори
ОХЛЮВ преди 9 месеца
И какво - трябва да намери някой който да ми подготви и продаде стоката ли?
2
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Пак крадени материали, при това неграмотно преведени.
1
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Хубава статия сте копи-пейстнали! Но, сега напишете и една, която да важи и за България!