Бронираният "Кортеж": Новата модерна руска гордост на Путин

Премиерата на лимузината ще бъде на автоизложението в Москва
9 май 2018 21:26,
150

Снимка: Reuters

Руският президент Владимир Путин събра погледите на автомобилните ценители с новата лимузина, с която пристигна в Кремъл за тържественото си встъпване в длъжност за четвърти път на този пост.

Още по темата
Величественият автомобил има модерен външен вид в стилистиката на Rolls-Royce Phantom, бронирана защита и мощност 600 конски сили, но най-важното му качество е табелата "Сделано в Росии".

За първи път от 1990 г. руският държавен глава се вози в автомобил собствено производство, като остави в гаража използвания досега Mercedes 600 Pullman. Това бе разчетено като символичен жест с оглед на обтегнатите отношения на Русия с Германия, Западна Европа, Великобритания и САЩ.

Путин отдавна крои планове да слезе от държавните "Мерцедес"-и. Те бяха въведени от неговия предшественик Борис Елцин, който обърна гръб на старите лимузини "Чайка" и ЗИЛ, като използваше Mercedes S-класа W140, а впоследствие бяха закупени моделите W220 и W221.

Тази епоха приключи с началото на четвъртия мандат на руския президент. Още преди 6 години Путин поръча да бъде изработена нова, модерна руска лимузина, след като не хареса доставения му от ЗИЛ автомобил с кодировка 4112Р.

Новата кола на държавния глава е първи екземпляр от проекта "Кортеж", който ще включва три типа превозни средства (лимузини, ванове и SUV-ове) за висшата държавна администрация, базирани на една и съща платформа. До края на 2018 г. трябва да бъдат сглобени около 100 екземпляра от различните модификации.

Техническата разработка се осъществява под прекия надзор на самия президент. Той лично изпробва качествата на първия предсериен прототип, но за производителите не остава време да изготвят втори вариант. Появата на "Кортеж" при встъпването в длъжност се прие като изненада, защото се смяташе, че колата още не е готова. Зад конструирането на модела стоят Руският държавен институт за автомобилни изследвания и руският холдинг "Солерс JSC", като в технологичното проектиране са участвали елитни инженери от Porsche и Bosch, пише "Труд".

По неофициални данни лимузината "Кортеж" се задвижва от 4,4-литров бензинов турбо двигател V8. Моторът генерира мощност около 600 конски сили и е свързан с 9-степенна автоматична скоростна кутия. Дължината на автомобила е 6,62 м, широчината – 2 м, а пътният просвет – 20 см. Заради бронировката теглото достига колосалните 6,5 тона. Затова в процес на разработка е втори, още по-мощен двигател, с какъвто не разполагат конкурентните западни производители.

Повече технически подробности се очаква да бъдат оповестени по-късно през годината на автомобилното изложение в Москва, когато ще се състои световната премиера на серията "Кортеж". Тя ще изпълни с гордост и съдържание руската автомобилна индустрия, която изведнъж ще разполага с модерно трио – лимузина, ван и SUV. Лимузината още няма цена, но се предполага, че ще се продава за сума около 200 000 евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
4
 
7
 
! Отговори
Запознатия преди 5 години
До истина!До Titan "Русия е велика ...смейте се.В България няма автомобилостроене и няма икономика.Държава издържана от 2 милиона гастарбайтери."Напротив, абсолютна лъжа!За автомобилостроенето писах по-долу.Икономиката бележи 9-та година ръст като за 2018 се очаква растеж от 4,3%.Има една статия - Преброени българите в чужбина са 1,1 милиона.Търси и чети.Парите от гастербайтерите са 1,7 милиарда лева годишно.При БВП 100 милиарда съвсем не издържат държавата.
95
5
 
4
 
! Отговори
Винету преди 5 години
Глупости на търкалета, и как не разбрах нямат на запад по- мощтни двигатели от V8?! И на всичко отгоре оня дребния си ги прави само за него.
94
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изключително грозна кола.
93
6
 
8
 
! Отговори
Запознатия, недей бе преди 5 години
дисплеите и мултимедията за Мерцедес ги правели в България, ха-ха-хаОт Правец ли идват ?В Бг се използва само евтин труд за увиване кабелни снопове и шиене на седалки -Шиене !
92
2
 
8
 
! Отговори
Хо хо хо преди 5 години
До ХА-ХА-ХА !Добро или лошо руснаците поне произвеждат нещо.Ние какво произвеждаме ?Произвеждаме всичко!Прочети още на: https://dnes.bg/cars/2018/05/09/broniraniiat-kortej-novata-moderna-ruska-gordost-na-putin.375924,5
91
6
 
5
 
! Отговори
Запознатия преди 5 години
Освен, че произвеждаме и проектираме части за автомобили.Примерно дисплеите и мултимедийната система в последното поколение Mercedes S-klass са проектирани от българска фирма.EGR клапана на последното поколение ДВГ на Мерцедес е проектиран в ТУ-София, в катедра МТФ.Конструкцията печели в съревнование с най-добрите университети в Европа и е толкова добра,че надминава заданието на Даймлер-Бенц.Лично съм държал прототип на клапана в ръцете си изработен, чрез рапид прототайпинг в лаборатория на ТУ !
90
5
 
4
 
! Отговори
Запознатия преди 5 години
Ние може да не произвеждаме цяла кола таваришчи, ама у нас се правят неизброимо количество части за автомобили.Главите за всички масови модели на БМВ се правят у нас и за половината от моделите на Ауди и Фолксваген.Също така и окачване за тях.Амортисьори, датчици, окабеляване, маркучи, седалки.Кожените салони на БМВ М5 се шият у нас!Също и за серийната 5-та серия и Мерцедес Е и S клас.Карбоновите греди във вратите на Ролс-Ройс се правят у нас.Освен, че произвеждаме и проектираме части .....
89
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дизайн краден от Ролс-Ройс, двигател създаден от Порше, електроника Бош, скоростна кутия копие на автоматите на Мерцедес.Това е руската гордост.
88
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименКакво да чвте? През 60те години в България се изграждат три автомобилопроизводителни завода. Произвеждат се по лиценз Фиат-800, Рено-10 и Рено-Алпин. С Фиат се водят преговори за започване на производство на Фиат-124 (Жигула) в БГ. Произвеждат се и 3 вида камиони и автобуси. Произвеждат се и 3 модела мотоциклети Балкан 50, 75, 125 см3. Балкан 125 се произвежда и с кош. България все още произвежда и малки спортни и учебни самолети ЛАЗ. По заповед на СССР всичко това е ликвидирано.
87
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пич вземи прочети за Рено Алпин и за Балканчето преди да пишеш глупости.
86
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До НЕПУКИСТАЖестоката истина. Нямаме излаз на Бяло море заради Руските амбиции за Цариград. Взеха ни Добруджа зада си направят излаз на Дунав за сметка на румънците, платиха им с наша земя. Подариха на сърбите половин България за да си направят приятел в тила на България. Направиха от 2 млн. българи - македонци. През 1913 г. Въоръжиха румънците за да ни нападнат и разрешиха на турците да ни нападнат в гръб в нарушение на току що подписания "Лондонски мирен договор", подписан и от тях. Братушки
85
6
 
15
 
! Отговори
НЕПУКИСТА преди 5 години
До руските *** , българите сме във всяко едно отношение по-добри от вас, нямаме автомобилостроене заради вас, за да ви купуваме брак.мите дето за нищо не стават, за това спряха българското Рено Алпин и мотоциклетите Балкан !Когато дойдохте през 1944 е имало 5 фабрики за самолети, после само каруци.
84
3
 
0
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До rm 88Сам виждаш че това е панел който се отваря (има ясно различим бутон) или прави друго нещо (аудио система) или е скривалище на примерно пистолет ...Може да продължаваме да гадаем до утре - какво и защо го знаят само службите и разработчика.
83
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сдялано в России.
82
4
 
5
 
! Отговори
rm преди 5 години
Най-смешно е когато в началото преди да се качи в лимузината се здрависва с човека който му отваря вратата. Хаха, господарят на света и обслужващия персонал.На последната снимка много е набръчкана тапицерията. Кофти изглежда.
81
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мужика трае, трае, но ако се вдигне и бетонен бункер няма да го спаси от народната любов.
80
4
 
14
 
! Отговори
TT преди 5 години
До 123-то и името не е руско...Така че единственото руско нещо в тази кола е въздухът в гумите...
79
18
 
13
 
! Отговори
123 преди 5 години
Единственото руско на тази кола е името, всичко останало е направено другаде, включително и купето, че представетес и резил да вземе да ръждяса след година две. Всичко което руснаците сами са направили ще даде фира за нула време.
78
20
 
9
 
! Отговори
СатНат преди 5 години
Защо всички нормални гвардейци по света стоят изправени и изглеждат като мъже, а само на руския президент му избират гвардейци с изражение на 15-годишни момченца и ги карат да се дупят като патета? Отговорът е *** - дълбоко в душата си недоправеното кьосаво джодже Валодя, е *** раст.
77
5
 
8
 
! Отговори
123 преди 5 години
Поне да не бяха снимали задната врата, която е същата като *** Мерцедес W220.