Бронираният "Кортеж": Новата модерна руска гордост на Путин

Премиерата на лимузината ще бъде на автоизложението в Москва
9 май 2018 21:26,
150

Снимка: Reuters

Руският президент Владимир Путин събра погледите на автомобилните ценители с новата лимузина, с която пристигна в Кремъл за тържественото си встъпване в длъжност за четвърти път на този пост.

Още по темата
Величественият автомобил има модерен външен вид в стилистиката на Rolls-Royce Phantom, бронирана защита и мощност 600 конски сили, но най-важното му качество е табелата "Сделано в Росии".

За първи път от 1990 г. руският държавен глава се вози в автомобил собствено производство, като остави в гаража използвания досега Mercedes 600 Pullman. Това бе разчетено като символичен жест с оглед на обтегнатите отношения на Русия с Германия, Западна Европа, Великобритания и САЩ.

Путин отдавна крои планове да слезе от държавните "Мерцедес"-и. Те бяха въведени от неговия предшественик Борис Елцин, който обърна гръб на старите лимузини "Чайка" и ЗИЛ, като използваше Mercedes S-класа W140, а впоследствие бяха закупени моделите W220 и W221.

Тази епоха приключи с началото на четвъртия мандат на руския президент. Още преди 6 години Путин поръча да бъде изработена нова, модерна руска лимузина, след като не хареса доставения му от ЗИЛ автомобил с кодировка 4112Р.

Новата кола на държавния глава е първи екземпляр от проекта "Кортеж", който ще включва три типа превозни средства (лимузини, ванове и SUV-ове) за висшата държавна администрация, базирани на една и съща платформа. До края на 2018 г. трябва да бъдат сглобени около 100 екземпляра от различните модификации.

Техническата разработка се осъществява под прекия надзор на самия президент. Той лично изпробва качествата на първия предсериен прототип, но за производителите не остава време да изготвят втори вариант. Появата на "Кортеж" при встъпването в длъжност се прие като изненада, защото се смяташе, че колата още не е готова. Зад конструирането на модела стоят Руският държавен институт за автомобилни изследвания и руският холдинг "Солерс JSC", като в технологичното проектиране са участвали елитни инженери от Porsche и Bosch, пише "Труд".

По неофициални данни лимузината "Кортеж" се задвижва от 4,4-литров бензинов турбо двигател V8. Моторът генерира мощност около 600 конски сили и е свързан с 9-степенна автоматична скоростна кутия. Дължината на автомобила е 6,62 м, широчината – 2 м, а пътният просвет – 20 см. Заради бронировката теглото достига колосалните 6,5 тона. Затова в процес на разработка е втори, още по-мощен двигател, с какъвто не разполагат конкурентните западни производители.

Повече технически подробности се очаква да бъдат оповестени по-късно през годината на автомобилното изложение в Москва, когато ще се състои световната премиера на серията "Кортеж". Тя ще изпълни с гордост и съдържание руската автомобилна индустрия, която изведнъж ще разполага с модерно трио – лимузина, ван и SUV. Лимузината още няма цена, но се предполага, че ще се продава за сума около 200 000 евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
0
 
4
 
! Отговори
Хихихи преди 5 години
120 ахахахах това беше добро!
115
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тежко, грубо, недодялано, руско....Правено с крадени чертежи от съмнителни инженери :)
114
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не можа да ми направи впечатление.
113
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колата е супер за....катафалка.
112
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И аз вече не се возя в Китайски мерцедеси
111
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много грозна тая кола бре, явно личи че главен дизайнер е било джуджето.
110
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БОРИСОВ НАЛИ ЩЕШЕ ДА СИ ПОРЪЧВА?
109
3
 
4
 
! Отговори
do 112 преди 5 години
Десетки марки и модели са,вече дизайна е изчерпан та просто е нормално да има прилика.Кажи някоя от останалите марки, която има такава прилика с друга марка.BMW, Мерцедес, Опел, Форд, Хонда, Тойота, Рено, Пежо, Ситроен, Крайслер, Додж, Шевролет, Фолксваген, Субару, Мазда, Рейндж Роувър, Ягуар, Волво, Мицубиши, Дайхатсу, Инфинити, Лексус, Фиат, Алфа Ромео,Ланчия
108
7
 
3
 
! Отговори
До 111 преди 5 години
Натази която те е родила в ауспуха да го набия ,*** долна.
107
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ееееиййй все разбирачи .Било откраднато от Ролс или Бентли,на вас устите като са под носовете ви като на съседското дете,комшията ли ви е правил бе тарикати селски????Десетки марки и модели са,вече дизайна е изчерпан та просто е нормално да има прилика.
106
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дано този главорез свърши като Кадафи и Садам!В тази азиатска кoчина нормален човек не може да вирее.
105
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 103Русия може да карат и V12 и V24Могат, ама трябва някой да им ги направи.
104
2
 
4
 
! Отговори
Мхм преди 5 години
До 108 не приятелю а на модела Ролс Ройс са взели
103
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предницата е откраднат дезайн от Бентли. Крадци мафия.
102
8
 
10
 
! Отговори
до #2 преди 5 години
Че той си мачка .По смачкан руснака не е бил след комунизма.Ми се чудя , що не идеш и ти да поживееш там.Па после пак викай - мачкай Вова!
101
4
 
9
 
! Отговори
до 103 преди 5 години
Добре , че руснаците не подсмърчат. Да не би да са по богати от българите. Все едно в БГ няма хора със скъпи автомобили. Това не е мерилото за стандарта на страната.
100
9
 
7
 
! Отговори
Не! преди 5 години
Егати катафалката, като дялана с тесла е....
99
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едните и другите са горди, колко умела техника имат, която ще им помага да избиват хора.
98
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия може да карат и V12 и V24 там има нефт и газ а в Европа карат 1.5 двигатели и като дойде байра и като сте пет човека в колата не може да го изпьнеш пушеци от масло чак мьгла се вдига разни газови уредби движещи се бомби аве в общи линии беднотия. Лятото руснаците по морето като идват с ланд крузерите и бьлгарите само подсмьрчат завистливо
97
0
 
5
 
! Отговори
Запознатия преди 5 години
До Запознатия, недей беАлооо учения, чети!ПРОЕКТИРАНИ ОТ БЪЛГАРСКА ФИРМА не значи ПРОИЗВЕДЕНИ ОТ БЪЛГАРСКА ФИРМА.