Купуваме все повече нови коли. Скок с 15 на сто

Продажбите на возилата в ЕС също са се увеличили
17 май 2018 14:07, Петя Славова
50
Купуваме все повече нови коли. Скок с 15 на сто
Снимка: архив, Булфото

Продажбите на нови коли в ЕС са се увеличили с 9,6 на сто през април спрямо същия месец на миналата година, възстановявайки се от спада през предходния месец. Това сочат обявените днес данни на Асоциацията на европейските автомобилостроители (ACEA), предаде ДПА.

В България нарастване е с 15 процента - от 2479 автомобила до 2852, пише БТА.Близо 1,3 милиона нови коли са продадени през април и е отбелязан растеж на петте големи пазара в ЕС, допълват експертите на асоциацията в месечния бюлетин.

На годишна основа продажбите са нараснали с 12,3 на сто в Испания, с 10,4 на сто във Великобритания, с 9 на сто във Франция, с 8 на сто в Германия с 6,5 на сто в Италия.

Пазарен лидер продължава да бъде германската група Фолксваген (Volkswagen) с 25,7 на сто от продажбите на коли в ЕС през април, следван от френската Пе Ес А груп (PSA Group) с 16,3 процента, Рено (Renault) с 10,8 процента, Фиат-Крайслер (Fiat-Crysler) с 6,8 на сто и от Форд (Ford) с 6,6 процента.

Продажбите на нови коли се определят като важен показател на икономическото здраве. В ЕС те рязко се понижиха заради финансовата криза от 2008 година, но стабилно се повишават от 2013 година само с някои изключения. През март пазарът се сви с 5,3 на сто на годишна основа, припомня ДПА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: еспродажбанови коли
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.