Ремонтите и смяната на маслото на колата пред блока – незаконни!

Нова идея: Вписват в стикера за ГТП навъртяните на колата километри
22 май 2018 07:10, Александър Попов
142
Ремонтите и смяната на маслото на колата пред блока – незаконни!
Снимка: Булфото

Ремонтите на автомобилите, освен дребните, ще бъдат забранени след приемането на новия Закон за пътните превозни средства. Така вече смяната на маслото по тротоарите, подмяна на ходова част и спирачки от "приятели" или нерегистрирани сервизи ще бъдат незаконни, стана ясно по време на кръгла маса, на която беше обсъден новия нормативен акт.

Още по темата

"Говорим за нерегламентираните ремонти, които застрашават безопасността и екологията", каза пред "Монитор" зам.-министърът на транспорта Ангел Попов и допълни, че идеята не е да се забранят дребните ремонти, записани в упътванията на всеки един автомобил, като смяна на крушки и други.

Част от неправителствените организации не смятат, че транспортното министерство и по-точно Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ИААА) ще успее да контролира сервизната дейност. Между 15 и 17 хиляди сервиза работят у нас законно, по данни на министерството, но от браншът смятат, че броят им е двойно повече, а цифрата на нелегалните все още не е ясна.

За да контролират ремонтите по автомобилите от бившето ДАИ са готови да назначат допълнително персонал на работа, които по сигнали на граждани, както и на легалните сервизи да правят проверка, коментира по време на срещата Дамян Войновски, главен секретар на ИА "Автомобилна администрация".

Чрез новият закон се цели да бъде регламентирана работата на сервизите, те ще минат на регистрационен режим към ИААА, а в допълнителна наредба ще пише на какво трябва да отговорят – квалификация на служителите им, оборудване и др.

Проблемът е, че работилниците в момента се регистрират единствено по Търговския закон, коментира собственикът на сервиз от Стара Загора Красимир Петров. По думите му сега се прави проверка само на регистрираните търговци, но не и на тези, които работят по гаражи нелегално. От браншът смятат и че целта на закона е по-скоро събиране на повече данъци, отколкото реални мерки и попитаха коя е дефиницията на редовен сервиз.

"Въртим, сучем и всичко се върти около сервизите, които не си плащат данъците", възропта един от присъстващите. Войновски контрира, че фискът е важен и проверките се правят заедно с данъчни инспектори, като допълни, че само от последната акция на ИААА и НАП в пунктовете за технически прегледи, са установени 19 млн. лева неплатени налози. "Но по-скоро идеята е защита на правата потребителите, качеството на ремонти и безопасността", каза още той.

По думите на Татяна Груева, изп.дир. на Асоциация на автомобилните производители, регламентацията на автосервизите е закъсняла и трябва да се акцентира върху квалификацията на служителите в сервизите, както и произхода на авточастите, които се влагат при ремонтите. Сред обсъжданите теми бяха регистрите, които ще заработят след приемането на новия закон.

Ангел Попов коментира още, че се готви нова промяна, която да ограничи измамите с превъртането на километражи от търговците. Освен в електронния регистър на автомобилите се обмисля вариант да бъдат видими километрите и на стикера за технически преглед. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха ха ха :DВ Англия не е незаконно но в социалистическата утопия България е.
96
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От опит знам за сервизи който ти взимат парите за хубаво масло да ти наливат кръщавано с М10Д. Не можете ме накара да ида при тия!
95
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До шматкаМда напълно нормално да си мислиш, че смяната е безплатна :D, жалко - казват ти марка - ама дали е такава нямаш идея. Проверявал ли си скоро масла при онлайн доставчици ? Разгледай ще се учудиш :D Не съм на 100 години, но безплатен обяд НЯМА !
94
9
 
5
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До 96В повечето сервизи смяната на масло е безплатна ако си купиш консумативите от тях.И не не са по скъпи от магазина.Печелят от ТО за тях.От години не сменям масло сам.
93
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 97Ти изглежда си голям тарикат и намерил цаката ( Като се махнеш от България и с това как помогна да се оправят нещата ? ) Мисля, че първо в другите държави първо са създадени условията за живот и после правилата, а не обратно. Замисли се ....... !!!
92
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Породата"Българска тъ'поглава овца"се е развихрила в защита на мръс'отията и про'стотията,нея не я вълнува как живеят в цивилизованите държави,нея я вълнува как да спъне на комшията"бизнеса",как да се изхрачи на чисто место за да се овъргаля след това във вмирисаните си бо'клуци!Нищо не става от тази овца,дори и курбан чорба не може да се свари от мъ'рша!Живейте си в мизерията и мръсотията,за това сте създадени,затова и не можете да си изберете читави управляващи,защото главите ви са празни.....
91
8
 
13
 
! Отговори
Мислещ преди 5 години
Как да отида на сервиз за най-простото - смяна на масло, като там ще ми вземат 200лв, аз като го сменя ще ми излезе 75лв. Работата е една и съща, времето при смяната от мен даже е по-кратко ( нищо, че изчаквам маслото да се източи максимално ). Разлика в качеството никаква, има да се развие една пробка и филтър - после новите обратно, или майстора от сервиза ще развие и завие пробката по-нежно ( по-скоро обратното ). Да не говорим за счупена част от майстора по невнимание - той ням да плати...
90
0
 
13
 
! Отговори
Край преди 5 години
Квартал Стрелбище. Катастрофирала джета - на тротоара е от около година. Сложиха и табела - "Продава на части и тел..." Като ти трябва нещо звъниш - демонтирате го и си го носиш.Общия ни тротоар го обръщат на автоморга. Общината не ще да санкционира електората - кметицата иска да е добричка да я избират та да раздава тя обществените поръчки. с три думи - демокрация по нашенски.
89
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В цивилизована Европа от десетки години е забранено ремонт или смяна на масло на улицата, за тази дейност си има сервизи, но в пещерна България това е бит ! Сетили се политиците да копират закони, но трябва да започнат копирането не от маслата и ремонтите, а от безплатното здравеопазване, от строгите закони в прокуратурата, от ефективността на законите за борба с корупцията, от законите които защитават здравето и свободата на народа, стига вече са "творили" закони в НС за собствената си защита
88
1
 
12
 
! Отговори
? преди 5 години
А гаранция от сервизите за извършена дейност ?И когато отидеш в сервиза и им кажеш , че колата прекъсва и некадърниците като не разбират сменят 5 неща, а то се окаже 6-ти, какво правим? Пример -наскоро на един познат искаха да му сменят дюзи за по 1200 лева, а то се оказа слаб акумулатор. И това в голям сервиз - H..D . И за други подобни "ремонти" занм, пак там.
87
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак се търси под вола теле.Отново има заговор. Мърсотиите след ремонтите си остават там. Не само разлятото масло. А един комшия щеше да го премаже автомобила пред очите ми, докато сам си правеше ремонт на предницата пред блока. Просто извади късмет. Ремонти, миене на коли и т.н.
86
3
 
12
 
! Отговори
123 преди 5 години
Само човек, който не разбира от коли и няма друг избор би отишъл в сервиз вместо сам да си оправи колата.
85
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това какво добро ще направи, освен че ще повиши цените на услугите и съвсем ще смачка крайния потребител. Съответно ще прецака и малките сервизи? Прилича ми на лобистко решение
84
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това, което разбрах е, че ще наемат още роднини на хранилката и пак никаква работа няма да се върши.И без това са ни много държавните служители, трудно ги изхранваме, та сега още....
83
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко от майсторите на коли си работят по частни гаражи нелегално, без данъци и всякакви осигуровки и щом дойде време за пенсия ще чакат на държавната ясла и ще псуват този и онзи! Трябва ред и закон иначе ще си тъпчем на едно и също място и ще се ругаем един друг. А за замърсяването на предблоковите пространства си е Байганьовщина!
82
0
 
34
 
! Отговори
Станиславски преди 5 години
"За да контролират ремонтите по автомобилите от бившето ДАИ са готови да назначат допълнително персонал на работа". Ей тука е проблема. Още дебели чиновници , рекетьори. Балона ще се спука от лапачи на големи заплати , които не произвеждат нищо.
81
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Идеята е добра, първо че ще увеличи приходите, в сервизите и ще докара нови клиенти, второ че по малките сервизи ще изчезнат , за да не подбиват пазара с ниски цени.Единственото което е важно НАП и полицията да се съсреодоточат върху справянето с проблема.
80
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Успелия, не си успял да вникнеш, че се говори за ред,съзнание, дисциплина и отговорност. И ако си толова успешен, защо личния ти шофьор не закара автомобила ти в сервиз, а си сменяш маслото сам пред блока?
79
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Превъртането на километража става още в автокъщата, преди да я обяват за продажба. Така че проверката в пункт или сервиз няма да промени нищо, защто километража вече е провъртян.
78
1
 
28
 
! Отговори
отчаян преди 5 години
Чухте ли и кърската любов ще се облага с данък ?