На четири гуми само с водород: Напред-назад из центъра на София

Всеки, който има книжка, може да тества водородните автомобили
35

5004 гледания   |  Още видео

Автомобили, задвижвани от водород превземат центъра на София. Те ще могат да се видят и тестват днес и утре от 11 до 16 часа в района на НДК. Всички желаещи, които имат шофьорска книжка, ще могат да се качат на серийните модели, предлагащи се в редица страни - "Тойота Мирай" и "Хюндай" ix35 Fuel cell, предаде репортерът на Bulgaria ON AIR Даниела Пехливанова.

Автомобилите се задвижват от електричество, което се получава след реакция на водород от резервоара и кислород от въздуха в горивна клетка, като отпадният продукт е вода. Горивните клетки се считат за надежден и гъвкав ресурс, който може да има най-различни приложения - от автомобили, мотоциклети, кораби, автобуси, жилищни сгради до металургични комбинати.

Клетките могат да бъдат захранвани с водород, който се произвежда от 100% възобновяеми източници, каквито са вятърната или слънчевата енергия.

Събитието е част от официалната програма на Българското председателство на Съвета на ЕС. Провежда се с подкрепата на евродепутата Петър Курумбашев, Българската академия на науките, Министерство на образованието и науката, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Столична община и Асоциацията на европейската индустрия "Водород Европа".

Пред НДК ще бъде направена демонстрация и на зареждане на водороден автомобил с гориво от специална станция, като за пет минути той ще получи водород за 500-километров пробег.


 


35
Още от Коли
Производители: Тези наши автомобили създават проблеми!
Напиши коментар Коментари
35
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Водородните автомобили са неефтивни. ДОКАЗАНО Е много отдавна!!
Големи загуби, ниска мощност, трудно и скъпо съхранение, опасност от взрив.

Батериите са бъдещето.
След 10-15г батериите издържат 2 пъти повече от сегашните и ще се зареждат за 10-15 минути.
34
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Щом корумбашев се е закачил значи има далавера - нали е собственик на БЕЦ и ФЕЦ.
33
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Мойта кола я карам с нафта но ако се наложи може да върви и на кюмюр.
32
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Щом японците са почнали да го правят, едва ли някой ше слуша панелните православни експерти.
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 30

ти верно си голям Ганьо.
"ако ползвам ток от атомни електростанции за къв ... трябва първо от
този ток да правя водород, от който пък водород да правя после ток"

и как смяташ да съхраняваш този ток? Батерии? Нали това е идеята на водородната клетка - по-добра е от батериите. Или може би ще караш из града Голфа си със жици отздад като тролейбусс? Да не говорим че електролизата не е единствения начин да си набавиш водород. Марш обратно в 6-ти клас
30
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До КЕКС: Нали този ток трябва първо да се произведе, бе, Ганьо! Или в Япония тока не се прави в атомни електростанции, а расте по сакурите? А ако ползвам ток от атомни електростанции за къв ... трябва първо от този ток да правя водород, от който пък водород да правя после ток? За да пълня гушите на мошениците? Даже и са Ганьо не ставаш, той поне 2 и 2 можеше да събере.
29
4
 
6
 
! Отговори
Handel преди 3 седмици
"Клетките могат да бъдат захранвани с водород, който се произвежда от 100%
възобновяеми източници, каквито са вятърната или слънчевата енергия."
Пак поредните ловци на шарани. Нали ако "възобновяемите" източници можеха да задоволят нуждите от електричество, никой нямаше да строи топлоцентрали и атомни централи. Или всеки трябва да си сложи на балкона ветрогенератор. Ами ако не *** вятър какво? Стоиш си в къщи и чакаш да духне?
28
3
 
11
 
! Отговори
Burzum преди 3 седмици
След десет години от всяка тераса в БГ ще виси 50 метра кабел!
27
3
 
13
 
! Отговори
КЕКС преди 3 седмици
В Япония големите автопроизводители правят ударно водородни зарядни станции. Това е защото японците са по-глупави от Ганьовците.
26
3
 
15
 
! Отговори
КЕКС преди 3 седмици
Едно време ceляндурите по същия начин са гледали на автомобилите и влаковете. Опасявали са се, че 50 км/ч водят до непоправими умствени увреждания. И са се перчели с дъртите си магарета "нов внос" от Германия.
25
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 17

"Водорода е особено силно избухлив. Виж за дирижаблите там малко прочети." - преди да пращаш който и да е да чете, прочети от какво е бил направен въпросния дирижабъл и после си помисли дали някой ще тръгне да прави резервоар за автомобил от същия материал. Отделно дирижабълът не е избухнал а е горял много бързо (можеш ли да схванеш разликата?). Да не говорим че няма да си заредиш колата с количество водород достатъчно да напълни Цепелин. Излагаш се
24
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Всъщност автомобилите не са на водород а са електрически, водорода се използва за зареждане на горивната клетка, която всъщност е батерия и въпреки, че се казва горивна клетка в нея няма процес на горене, а водород може да бъде добиван оо много начини, в Калифорния първите Хонди на този принцип се продаваха с домашна система за зареждане на горивната клетка
23
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен

Водорода идва от водата, правили сме го в 8-клас по химия ама ти май си отсъствал. Явно си от кварталните експерти по всичко.
22
0
 
2
 
! Отговори
шматка преди 3 седмици
До ***

Аз за кво купих 20м шнур
21
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен

водородна бомба не ми я хвалете.
------
За теб само бензинови бомби, у'шанка.
20
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тва е много хубаво, ако не се интересуваме откъде идва тоя водород. Нали, сипват й нещо на колата и тя върви. За демонстрацията става, ходете да покарате около НДК.
19
1
 
12
 
! Отговори
Тъпанар преди 3 седмици
До ш.мат.ка
"Сега последно на ток или на водород ще джиткаме."
Ами отговорът е очевиден - на бензин, нафта и на газ
18
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Пътят не е в развитието на личните автомобили. Те са отживелица като петролните горива.
17
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 2

Водорода е особено силно избухлив. Виж за дирижаблите там малко прочети. Та за да се съхрани и то в течно състояние понеже иначе е икономически неизгодно виж там се сети какво може да стане само от една мъничка искра. Това което не може да стане ни с нафта ни с бензин. И екпериментално не означава въведено в експлоатация че така се радваш на собствените си глупости.
16
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Водородно автомобилче, не е зле. Само някой да ми обясни какво се случва като ме нацели йоско с джи класата, връщайки се от танци, трезвен, не смъркал и с петдесет километра в час. Сигурно не могат ме събра с лъжица.