На четири гуми само с водород: Напред-назад из центъра на София

Всеки, който има книжка, може да тества водородните автомобили
27 май 2018 18:27,
35

Автомобили, задвижвани от водород превземат центъра на София. Те ще могат да се видят и тестват днес и утре от 11 до 16 часа в района на НДК. Всички желаещи, които имат шофьорска книжка, ще могат да се качат на серийните модели, предлагащи се в редица страни - "Тойота Мирай" и "Хюндай" ix35 Fuel cell, предаде репортерът на Bulgaria ON AIR Даниела Пехливанова.

Автомобилите се задвижват от електричество, което се получава след реакция на водород от резервоара и кислород от въздуха в горивна клетка, като отпадният продукт е вода. Горивните клетки се считат за надежден и гъвкав ресурс, който може да има най-различни приложения - от автомобили, мотоциклети, кораби, автобуси, жилищни сгради до металургични комбинати.

Клетките могат да бъдат захранвани с водород, който се произвежда от 100% възобновяеми източници, каквито са вятърната или слънчевата енергия.

Събитието е част от официалната програма на Българското председателство на Съвета на ЕС. Провежда се с подкрепата на евродепутата Петър Курумбашев, Българската академия на науките, Министерство на образованието и науката, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Столична община и Асоциацията на европейската индустрия "Водород Европа".

Пред НДК ще бъде направена демонстрация и на зареждане на водороден автомобил с гориво от специална станция, като за пет минути той ще получи водород за 500-километров пробег.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
водородна бомба не ми я хвалете.
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тангра, доста по-различно е. Не е както си го мислиш. На друг принцип работят и има много различни системи.
10
9
 
5
 
! Отговори
Тангра преди 5 години
Водорода е взривоопасен. Проблемът е резервоара в който да се съхранява.Бомба и то сериозна.
9
4
 
6
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Сега последно на ток или на водород ще джиткаме.
8
6
 
5
 
! Отговори
снайпера преди 5 години
Не се занимавайте с фантастика, поне за сега!Искам всички утре да отидете на работа, и то организирано моля
7
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наближава края на бензиностанцията...
6
3
 
9
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Автомобили, задвижвани на водородно-кислородна смес, получена от разлагането на вода,има от 70-те години на 20 век.Справка-сайта "Свободна енергия".Там има статии и за изобретателя, и за бъгито, което си стои и до днес, но без инсталацията, но изобретателя мистериозно изчезва още тогава...
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Забравипетрол ще има винаги. Просто в даден момент ще е останал на толкова трудно достъпни места че няма да е окономически изгодно да се използва. Германците имат разработени прототипи на автобуси на водород. Целта им е да разработят и влак на водород, защото влаковете (евтиния транспорт на стоки) е това което има значение, а не дали Асан ще джитка с водородно 20-годишно Ауди или каруца.
4
10
 
8
 
! Отговори
Забрави преди 5 години
До като има петрол, може да забравите за някакви иновации в нови двигатели на водород.
3
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
350 и 700 бара не са шега...
2
3
 
3
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 години
Значиии, кон боб....ядеее....!!
1
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 1"Интересно водорода как се произвежда само от възобновяеми източници." - в Хамбург има експериментална "бензиностанция" която зарежда водород от възобновяеми источници"По опасност ядрените електроцентрали ряпа да ядат." - тази глупост не знам от къде я измисли