До 2030 г. – 125 млн. електрически автомобили

През миналата година по пътищата е имало 3,1 млн.
31 май 2018 11:30, Бойчо Попов
13
До 2030 г. – 125 млн. електрически автомобили
снимка: Ройтерс

 Броят на електрическите превозни средства по пътищата в цял свят е нараснал до рекордно ниво от 3,1 млн. броя през 2017 г., но са нужни още проучвания, политики и стимули, за да се увеличи още повече тази цифра, заяви днес Международната агенция по енергетика, цитирана от Ройтерс.

Броят на електрическите автомобили, включително на батерии, плъг-ин хибриди и лекотоварни пътнически превозни средства с горивни клетки, е нараснал с 57% спрямо 2016 г., казва МАЕ в свой доклад.

Китай е допринесъл за 40% от общия глобален брой миналата година.

Проучванията и развитието, подкрепата в политиките, инвестиции за зареждаща инфраструктура и подобрения в производството водят до по-ниски разходи за батериите и по-голямо навлизане на електрическите превозни средства.

Разходите за батерии обаче все още са голям компонент от общите за електрически автомобили, затова ще са нужни финансови стимули като отстъпки, данъчни облекчения или освобождаване от данъци, за да се подпомогне разгръщането на електрическите автомобили.

„През последните години се вижда динамично пазарно навлизане на електрически превозни средства“, заяви МАЕ в доклада си.

„Продължаващата подкрепа и ангажименти за растящо навлизане на електрическите автомобили от политиците и автомобилната индустрия предполага, че тази тенденция няма да отмине през следващото десетилетие“, се казва още в доклада.

По оценки на МАЕ до 2030 г. по пътищата ще има 125 млн. електрически превозни средства въз основа на съществуващите и обявените политики. Тази цифра може да стигне 220 млн., ако политиките станат по-амбициозни, за да задоволят глобалните климатични цели и други устойчиви цели.

Пренасочването към електрически автомобили ще увеличи търсенето на някои суровини, особено кобалта и лития, използвани за литиево-йонни батерии.

Продължението на анализа вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ами с тези ел коли като навлезнат масово както се пише какво ша праим С ЛУКОИ СИГУРНО ЩЕ ПРОДАВАТ ЩЕПСЕЛИ
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В скоро време, ако Големите шефчета разрешат, може и да се случи пробив в технологията на батериите. В момента се правят изпитания на графенови батерии, а сигурно има и други, изкупени от петролната индустрия и замразени технологии.Петролните фирми и лобита ще се борят до край и ще тръбят колко вредни всъщност са електрическите коли и как по-добре е да си пърпорим с бензинеца. На тяхно място и аз бих направил същото, гоеорим за милиарди.
8
1
 
5
 
! Отговори
За да са 125 млн... преди 5 години
... през 20130-а, това означава продажби на средно 10 млн. електромобила годишно. А всички произведени до този момент електромобили са.... 3 млн....Ще е интересно като как ще се случи това чудо, ама да видим!
7
1
 
3
 
! Отговори
До # преди 5 години
пропан бутан
6
1
 
1
 
! Отговори
Число, а не цифра преди 5 години
Цитат от доклада на МАЕ: the number of electric cars is projected to reach 125 million units by 2030*number - число, а не цифра, както някой неграмотен го е превел.*В доклада на МАЕ пише и за неща, които ги няма нито в статията, нито в България, например, че местата за зареждане на ел.коли са над 3 милиона в къщи и на работните места, а 430 хиляди са публично достъпните, като 1/4 от тях са за бързо зареждане.
5
5
 
2
 
! Отговори
# преди 5 години
За сега полза за природата наистина няма, но това означава ли да не се развива технологията?Например колко вредни емиисии излизат от дизелов агрегат от 1930г ?В момента са и скъпи и "мръсни" и с малък пробек и са със скъпа поддръжка, но това с времето ще се подобри.Надявам се, че ако някой има по-добра идея, ще я сподели и от раз ще се появи алтернатва с 0 вредни емиисии... надявам се :)
4
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вредностите които се отделят в атмосферата при изработването на един такъв автомобил са колкото един с вътрешно горене да измине 200 000 км. Полза за природата - никаква!
3
1
 
13
 
! Отговори
Жо преди 5 години
КОЛКОТО ПОВЕЧЕ се увеличават електрическите автомобили, толкова по-скъп ще става ЛИТИЯ, който е основен елемент от акумулаторите.На 9 милиардната планета са нужни поне 1 милиард автомобили.Литият е рядък елемент и се добива трудно, а съхранението му също е трудно.Каквато и батерия да измислят за автомобилите, материалите за нея в природата ще бъдат недостатъчни. Да не забравяме, че батериите трябва да се подменят периодично.
2
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
125 милиона трошки, неподлежащи на рециклиране. Къде да ги заврем уее??!?!
1
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Велисопедистьт Ахмед Караджа!Яко.