Купувате кола и не я пререгистрирате? 200 лв. глоба!

Промените бяха направени след проблемите в Гърция
106
Купувате кола и не я пререгистрирате? 200 лв. глоба!
Снимка: Булфото, архив

200 лева глоба ще плаща всеки, които си продаде колата, а след това новия собственик не я пререгистрира на собственото си име. Промените вече са в сила и са направени основно заради проблемите, които множество български граждани имаха в Гърция.

По гръцкото законодателство наказателна отговорност за извършване на престъпление носи и водачът на МПС, и собственикът.

Още по темата

Много българи продаваха автомобилите и ремаркетата си, без да приберат обратно за себе си голямия талон и да го върнат в българската "Пътна полиция". След това с возилата били извършвани престъпления – трафик на наркотици и бежанци, а като отговорни бяха търсени нашите сънародници. Според последните данни десетки нашенци са застрашени от сериозни присъди в южната ни съседка, както и от глоби в размер на стотици хиляди евро.

Заради проблема беше сформирана работна група, която трябваше да прецени дали са нужни и промени в българското законодателство, които да гарантират бързото прехвърляне на регистрацията на автомобила, но същевременно и да не създават ненужен административен натиск върху гражданите. Така се стигнало до решените за 200 лева глоба.

Регистрацията на автомобили и преминаването на технически преглед да се извършва от Министерство на транспорта, а вътрешното ведомство да контролира за нарушения и корупция. За това настояват от МВР, съобщи вътрешният министър Валентин Радев на редовния месечен брифинг на ведомството.

Предложението е било обсъдено следобед на заседание на Комисията по безопасност на движението. Как точно ще става регистрацията и с какви коли, това тепърва ще се обсъжда. Ще се обмисля и как общините да участват в това. Последното беше предложение на неправителствения сектор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малко е, поне 2000лв. трябва да е глобата. Навремето продадох колата на един тъмен и след година и нещо ме търсят от едно РПУ. Направил там нещо си, га..ината, образували дознание и по колата, по колата, та при моя милост. Ела, викат, на 40км. да пишеш обяснения, та и жена ти да дойде. Е, аз я бях отписал в данъчното веднага след продажбата, а и копие от договора си имах, но всичкото това е губене на време, пари и огромен дискомфорт. И защо, щото в 21век няма връзка между данъчните и КАТ.
74
4
 
24
 
! Отговори
ктк преди 5 години
Собствеността на колата е нейният документ. Който го притежава,притежава колата,реално. А онова съчетание от ламарини и бутала пред блока е само физически предмет, не и юридически. Много ясно е,че новия собственик съвсем правомерно получава документите. А стария собственик отива в общината и отписва колата от свое притежание. Доколкото помня нищо не съм плащал,само оставяш някакъв формуляр и получаваш писмено потвърждение на момента. Службите да се оправят помежду си, нас да не ни търсят!
73
1
 
13
 
! Отговори
Lili преди 5 години
Бълха ги ухапала трафикантите.
72
2
 
11
 
! Отговори
Жо преди 5 години
До "До 53 Жо"Има файда, колега! Ако постъпиш така, както съм описал, никакъв съд не може да те обвини. Ти разполагаш с документи, че си уведомил двете институции, които имат отношение към случая. Както казва народа- "Ти си си вързал гащите"На практика, ти не можеш да направиш повече от това, според сегашното законодателство.В какво ще те обвинят тогава?
71
0
 
18
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Както обикновено нещата не се решават по същество, а се създава още една предпоставка за корупция. За да се елиминира възможността купувача да няма шанс да кара колата с талона на продавача- новия талон трябва да се издаде още при нотариуса, а стария се унищожи. Защо ли се правят на мало'умни !?...
70
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"СОБСТВЕНОСТТА на моторните превозни средства се прехвърля със заверен писмен договор" - ЧЛ. 144, АЛ. 1 ОТ ЗАКОНА ЗА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА. Четете ги малко и ги спазвайте тия закони дето ги пишете, никави талони и глупости не трябват.
69
1
 
1
 
! Отговори
MMA преди 5 години
Ne vijdano i ne cuvano, prodavaca kato mine prez notarios otiva v danacnoto i go otmetne i slet tova toi ne e sobsvenik na kolata.Prosto tova e edin vid reket za nas Darjavata se cudi otkade i kak da si vzeme pari za Deputatite ce ste omrat ot glat a Horata da mu mislyat.
68
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами тоя дето е писал статията да му се наложи глоба за всяване на паника и дезинформация, като ония депутат дето лъжеше че водата е отровена. Иначе най-вероятно тази статия е копирана, щото преди два дни го четох същото на друго място.
67
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Толкова *** управляващи, не е истина. Не мигат елементарен въпрос са решат. Нотариусите идкат да дадеш и големия талон. Как става сега, че хем ми го искат, хем не теябва да го давам?
66
3
 
16
 
! Отговори
Хюго Бос преди 5 години
Преди 5 г продафох кола и дадох ралините на новия собственик, както поиска нотариуса. Поръча на новия да отиде и да си регистрира колата на своя име , а аз да я отрегистрирани от мое. Толкова ли е сложно да се сменя собствеността автоматично от нотариусите?!
65
0
 
22
 
! Отговори
питам аз и отговор н преди 5 години
И как с пъдар ли да отида или с прясно умесена пита да хвана за ръчичка новият собственик и да го завлека в КАТ да си оправи документите? Нотариуса е само да вземе пари и да подпишеш разни декларации, за да не го дърпа никой за нищо... а после...
64
1
 
9
 
! Отговори
... преди 5 години
ама стига сте писали глупости - на лице което не изпълни задълженията си по чл. 144 и чл. 145 от ЗДВП се налага глоба - тоест на КУПУВАЧА се налага ГЛОБА
63
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредното малоумно решение, продавача си отрегистрира колата в данъчното по място с договора за продажба. И защото *** са некадърни да хванат купува да си регистрира новата придобивка, хайде да натресем на продава да виси пак в КАТ , за да се отчислява.
62
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Собствеността *** колата се доказва с талоните на колата. Няма никаква логика при продажбата на кола, талоните да ги взима новия собственик, както е сега. Никакви глоби няма да спрат новия собственик да извършва трафик на мигранти с непререгистрирана на негово име кола.
61
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблемът е в КАТ и в технологията, която КАТ налага при смяна на собствеността на колата и пререгистрацията на колата. Щом КАТ не може да се справи и с това просто нещо, КАТ да се закрие и да се създадат други работещи структури с нови хора, в които бивши и настоящи служители на КАТ със закон да им е забранено да работят. Глобите никаква работа не вършат в случая. Може да се използват само за рекет от страна на КАТ към шофьорите и май пак това е целта, както при всичко предлагано от КАТ.
60
0
 
7
 
! Отговори
Горан преди 5 години
Е, как без прехвърляне, бе!? После става пълна тъпня! Разправии за пътен данък, за ГТП, то не става така и сега! Това, че някои се правят на тарикати не им прави живота по-лесен!
59
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Моля???логиката е милиционерска, т.е. ако може да не вършим ние нищо - най-добре. Като ги осъди може би ще си вземат бележка, ама надали
58
0
 
15
 
! Отговори
До 53 Жо преди 5 години
В деловодството на КАТ ми взеха копието на договора, а на мен ми дадоха листче с входящия номер. Важното в случая е, че копието на договора в КАТ на практика нищо не променя, ако купувачът не пререгистрира колата. Ако извършва трафик в Гърция, пак ти си собственик по талон на колата и пак теб ще съдят, а дали си занесъл или не копие от договора в КАТ, няма никакво значение.. Проблемът е в кого е талона и на чие име, а не да тичаш по КАТ да им носиш документи, от които файда няма.
57
0
 
8
 
! Отговори
Ники преди 5 години
Има и някои много смели българи, които продават без да прехвърлят официално.Много ми е интересно като завалят честитките от камери за скорост как процедират?
56
0
 
13
 
! Отговори
Моля??? преди 5 години
Моля някой да ми обясни логиката?!! - Аз си продавам колата по всички правила (договор, нотариус и т.н.), новият собственик не я пререгистрира. Защо аз да плащам глоба?!! Как да го накарам да си я регистрира? И защо аз да го карам? Няма ли институции (КАТ)???