Купувате кола и не я пререгистрирате? 200 лв. глоба!

Промените бяха направени след проблемите в Гърция
106
Купувате кола и не я пререгистрирате? 200 лв. глоба!
Снимка: Булфото, архив

200 лева глоба ще плаща всеки, които си продаде колата, а след това новия собственик не я пререгистрира на собственото си име. Промените вече са в сила и са направени основно заради проблемите, които множество български граждани имаха в Гърция.

По гръцкото законодателство наказателна отговорност за извършване на престъпление носи и водачът на МПС, и собственикът.

Още по темата

Много българи продаваха автомобилите и ремаркетата си, без да приберат обратно за себе си голямия талон и да го върнат в българската "Пътна полиция". След това с возилата били извършвани престъпления – трафик на наркотици и бежанци, а като отговорни бяха търсени нашите сънародници. Според последните данни десетки нашенци са застрашени от сериозни присъди в южната ни съседка, както и от глоби в размер на стотици хиляди евро.

Заради проблема беше сформирана работна група, която трябваше да прецени дали са нужни и промени в българското законодателство, които да гарантират бързото прехвърляне на регистрацията на автомобила, но същевременно и да не създават ненужен административен натиск върху гражданите. Така се стигнало до решените за 200 лева глоба.

Регистрацията на автомобили и преминаването на технически преглед да се извършва от Министерство на транспорта, а вътрешното ведомство да контролира за нарушения и корупция. За това настояват от МВР, съобщи вътрешният министър Валентин Радев на редовния месечен брифинг на ведомството.

Предложението е било обсъдено следобед на заседание на Комисията по безопасност на движението. Как точно ще става регистрацията и с какви коли, това тепърва ще се обсъжда. Ще се обмисля и как общините да участват в това. Последното беше предложение на неправителствения сектор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
13
 
! Отговори
КАТ е проблемът преди 5 години
Големият проблем е, че КАТ пишат законите, депутатите ги приемат, а после КАТ не ги изпълнява. В нормалните държаи КАТ изпълнява закона, а закона го пишат експерти, каквито в КАТ никога не е имало, няма и сега. С сегашният закон написан от КАТ, каквито и глоби да сложат, ако не направиш пререгистрация, все същото ще си бъде.
34
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам какво пише за талона, обаче в ЗДВП пише чл.145. Срок за регистрация 30 дни от придобиващия и чл.143 ал.15 "Служебно, с отбелязване в автоматизираната информационна система, се прекратява регистрацията на регистрирано пътно превозно средство на собственик, който в двумесечен срок от придобиването не изпълни задължението си да регистрира превозното средство". Това трябва да го правят нотариусите, но дали го правят е друга тема. Тези промени са в сила от 27.12.2017 г.
33
1
 
11
 
! Отговори
Терминал 1/2 преди 5 години
Това е територията на идиoтите и мaзохистите.Безумни глоби за всичко...гърчът трябва да е на мах.Всеки дебне да те eбне.1300г. мизерия и оцеляване...земен рай...хахаха
32
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да почнат да си ползват електронната система КАТ, в която им вкарват всички договори, а не да искат на хартия. Собственик се става чрез договора за покупко-продажба , това че КАТ са ***, не знам ! Не се става собственик чак след талона, собственик си преди това, като купиш колата и вече информацията се изпраща до КАТ в реално време, така че те знаят веднага кой е новия собственик, никави талони и пререгистрации не са нужни да докажат кой е собственик.
31
0
 
21
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 5 години
Аз пък предлагам да се глобят тези мъдреци , които мислят глупави закони. Да се глобят всички 240 хрантутника с публичен линч!
30
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каки експерти в КАТ, какви експерти въобще в която и да е държавна администрация. При цялата връзкарщина и политически назначения във всичките държавни учреждения, как очаквате някой да даде някакво разумно решение за нещо.Там е проблема на държавата ни, че всеки е там, където са роднините му а не където му е мястото.Проба, грешка и така...
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До BG , ама тука не сме Фермания, знаеш ли как ще се събудиш без кола някой ден, ако е така с големия талон и без имена :D
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"В Германия отдавна е са го измислили от просто - по-просто - собственик е човека, у когото е талона на колата / или там каквото е/."То и тука е така. Без големия талон трябва нова регистрация и нови номера.
27
0
 
12
 
! Отговори
бай х преди 5 години
ей много глупави милицинере .. който е решил да прави престъпления не може да го спрат тези смешни глоби които които кат ще имат да взимат ... като не можете да измислите умен закон поне копирайте от другите държави ...
26
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом държавата разрешава на нотариусите да печатат пари с тези безсмислени сделки за автомобилите, да им вменят и задължението да отписват автомобила и да го вписват от един собственик на друг.А сега те не извършват никаква проверка, освен да проверят дали си семеен.И накрая взимат едни 200лв ей така за един лист хартия.Ако не, направете нещата с автомобилите като в Европа и не ни занимавайте повече с глупостите на разни НПО-та, които сега се занимават и с тези неща.
25
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, нали кралят слънце, каза че всичко вече е по електронен път. Нотариусът подава данните в МВР и ти само си получаваш талона по пощата. Как хем по пощата, хем 200 лв, ако не пререгистрираш? Май на приказки и в реалността нещата са коренно различни.
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малка е глобата. Пък и наказанията не се изпълняват.
23
1
 
15
 
! Отговори
проза преди 5 години
Вапцаров: "Народът ***, животът тежък, скучен..."И 80 години след като казва това поетът реалността е същата!Е, какви депутати да има като те са извадка от народа?
22
1
 
16
 
! Отговори
BG преди 5 години
Абе от КАТ ръсят простотия след простотия + пушлки след като чак в Гърция и цяла Европа ни разбраха колко ни смотона системата. Нотариуси /които нищо не вършат, а вземат едни пари - то от там започва порочната подкупна схема/ та до съответнуите "органи". В Германия отдавна е са го измислили от просто - по-просто - собственик е човека, у когото е талона на колата / или там каквото е/.
21
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната БЕЗМИСЛИЦА.Нема такава държава!Нема толкова *** народ.
20
1
 
1
 
! Отговори
tc tc tc преди 5 години
Малко им е
19
1
 
24
 
! Отговори
Genve преди 5 години
Абе този който е решил да прекарва мигранти да не мислите, че 200 лв. глоба ще го уплашат?
18
0
 
25
 
! Отговори
Аз преди 5 години
До Анонимен 4Миналия месец си купих и пререгистрирах МПС, искаха ми копие от договора + оригинал за сверка. И да имат достъп до базата на нотариусите, не я ползват. "Много българи продаваха автомобилите и ремаркетата си, без да приберат обратно за себе си голямия талон и да го върнат в българската "Пътна полиция"." - тази част не я разбрах! В КАТ ми искаха и двата талона за пререгистрация.
17
0
 
26
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Няма друго решение за проблема, освен документите на колата да не ги взима новия собственик, както много погрешно е сега. Това с глобите си е катаджийската мания, с цел рекет, заради която всеки ден става все по-зле по пътищата на България.
16
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С глоба нищо няма да се промени, ако ще и 10000 лева да е глобата, но КАТ едно си знае, едно си бае - глоба, още по-висока глоба, още по-висока глоба, още, още, още, ....