След сигнал от приложение: 5000 наглеци на пътя глобени!

Историята на четирима младежи, които го измислят
Обновена: 2 юни 2018 21:11 | 2 юни 2018 14:00, Петя Славова
194
След сигнал от приложение: 5000 наглеци на пътя глобени!
Снимка: архив, Булфото

Неправилно изпреварване на няколко коли амбицира четирима младежи да създадат приложение, благодарение на което са санкционирани над 5000 шофьори.

През октомври 2014 г. Христо Борисов бил задминат нерегламентирано и на светофара отишъл да почука на стъклото на нарушителя. Шофьорът толкова се стъписал, че се заключил в колата си и вдигнал всички прозорци, пише "24 часа".

Още на следващия ден 27-годишното момче разказало на приятелите си - братята Стоян и Иван Митови и Тодор Лилков. Четиримата решили да създадат мобилно приложение, на което да се качват нарушения. "Идеята е, че ако покажеш на тези хора, че са сбъркали, те ще се коригират", разказва Тодор, който е от създателите на "Гражданите". Приложението работи за андроид iOS, има и версия за компютър и може да бъде разгледано от сайта gragdanite.bg.

Момчетата работили по проекта в свободното си време. Иван и Христо се занимавали с техническата част, а Стоян и Тодор - с комуникациите и общуването с институциите. Разработката отнема 3 месеца и приложението е готово през февруари 2015 г. В него освен сигнали за пътни нарушения се качват и такива, свързани с общината. Момчетата се срещнали със столичния кмет Йорданка Фандъкова, която веднага откликнала. Малко по-трудно било да убедят Пътна полиция в София, но и оттам се съгласили да си сътрудничат, след като видели потенциала.
Подаването на сигнал става лесно. Човек се регистрира, вкарва личните си данни и качва снимка. Важно е на нея да се виждат както цялото нарушение, така и регистрационният номер на автомобила.

Интересното е, че не е задължително сигналът да бъде изпратен до контролните органи. Момчетата са добавили опция сигналът да бъде качен, за да може нарушителят да го види и да се извини. За да разбере, че е хванат в прегнешение, човек качва регистрационния си номер  приложението и получава известие, ако е хванат в крачка. За 3 години извинилите се прегрешители са 3000. Сред тях е и майката на Тодор, която била снимана още в първите седмици на приложението.

След извинението кадърът се премахва. Ако човек иска да стигне до санкция, избира опцията сигналът да отиде до отговорните институции. Тогава се попълва електронна бланка, на която трябва нарушението да е описано подробно. Използва се и електронен подпис, а ако човек няма такъв, трябва да я принтира и подпише и сканира, след което да я приложи към сигнала си.

Снимките с нарушенията момчетата носят 2 пъти седмично в столичната Пътна полиция. В провинцията ги изгращат електронно. "Предимството обаче е, че за подателя на сигнала всичко се случва електронно", обяснява Тодор. По думите му бланката може да бъде използвана като показания и да не се налага органите на реда да го викат за свидетелски показания. Всичко обаче зависи от конкретния полицай и от нарушението.

От 86-те хиляси сигнала около половината са за неправилно паркиране. От октомври м.г. вече по-често се получават и такива за грешно изпреварване. Тогава момчетата пускат приложението опция за качване на видео. Така в началото на май благодарение на приложението до смолянската Пътна полиция стигна сигналът за шофьора, който нагло изпреварваше на пътя Чепеларе-Асеновград. Видеото беше заснето от Кръстина Димитрова. 66-годишният шофьор на опел опита на няколко пъти да изпревари на непрекъсната линия и без видимост, а в насрещното идваха няколко коли.

Засега момчетата нямат статистика колко са сигналите с видео, тъй като опцията е сравнително нова и още не я следят. Наказаните от приложението обаче са около 5000.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Моля, обърнете внимание на правописа!Недопустимо е в няколко реда да е пълно с грешки!6
145
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредните грешки на природата, сътворили поредната идиотия! Това сме ние, държава от предатели и доносници! Срахливи олигофренчета на Интернет поколението! Но виновните сме ние, че ги създадохме! Да се върне казармата! По- ужасното е колко много мишки ги подкрепят и одобряват! Държава от промити мозъци, смятани, че трябва да се козирува, на всичко, що е закон! Шушумиги, новите павка корчагиновци, предаващи бащите си! Днес топиш този, утре онзи... после приятел, брат... Браво, браво!
144
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е ! ПЪЛНИ ИДЙОТИ! Е НЯМА ТАКИВА ПОДЛИ ДУШИ! А ТЕ ГЛОБЕНИ ЛИ СА? ТЕ СВЕТЦИ ЛИ СА? Е НЕ ! НЕ МОЖЕ ДОНОСНИЧЕСТВОТО ДА Е В КУЛТ!! НЕ!
143
6
 
6
 
! Отговори
ZAG преди 5 години
Има ли статистика колко фотограф-шофьори са понашамарени и колко телефона са счупени? Вчера,на едно кръгово,от една кола демонстративно се размахваше телефон,а от другата явно човека се извиняваше гордо вдигнал среден пръст.
142
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво значи да се извини бре, в белите държави първо те свалят от колата, конфискуват я, и те пращат да копаш камъни като обществено полезен труд!! Няма извинения! Тукашния джигит иска тояга, от мобилни приложения не разбира..!!
141
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сигурен съм, че приложението работи, но бройка получили наказание ми се струва малка. Аз имам подадени редица сигнали от, които нито един не е доведен до край. Надявам се причината да е в институциите, а не в приложението. Пожелавам много успехи на "Гражданите" и да не спират да се развиват.
140
4
 
8
 
! Отговори
12 преди 5 години
-10, утре някой джигит като ти отвее детето или възрастната ти майка на пешеходната пътека, ще ти се иска да е имало нерегламентирано снимане и налагане на ред, ама няма да е имало заради дървени философи. Да, мислиш си, че на теб не може да се случи, но ти гарантирам че до 10 години някой твой близък роднина или приятел ще загине при птп и ще си спомниш какво ти пиша сега. Статистика за съжаление, не се заяждам. Факти. Вади календара и чакай, може и да не е дълго, утре може да е твоя ред.
139
2
 
8
 
! Отговори
12 преди 5 години
Всички тези дето карат по пътищата като откачени и се правят на интересни трябва да се бъдат глобявани или затваряни за опасно шофиране. При всяко тяхно изпълнение- незабавен ДОНОС а след доноса разцепване от глоби. Нито един от тези няма да ги видите сред автомобилните състезатели, дори на най ниско ниво, защото са бездарни. Това са тип хора които избиват комплекси зад волана, а като направят произшествие почва ред сълзи ред сополи"ама аз таковата не съм такъв, *** то детето ми блъсна дръгела"
138
4
 
9
 
! Отговори
-10 преди 5 години
Наказаните са 5000. А колко от тези наказания са паднали в съда? Как се отнася нерегламинтираното снимане и публикуване на снимките спрямо законовите разпоредби в страната?
137
3
 
4
 
! Отговори
Singsin преди 5 години
Vai, vai...tea bg ucheni moje da zemat i prilojenie s maps na bg recycling po vidove materiali i fabriki za recyclirane na bg b,okluk, ekarissage, krematorium, drugi podobni... mesta da izrabotiat...da znaiat turistite v bg kade da si hvarliat b.okluka...predi da idat v moreto da si popluvat malko...krai samoleta na T.Jivkov...
136
4
 
11
 
! Отговори
Ппоор преди 5 години
Браво за приложението много добра идея,на фона на тая анархия по пътищата .Е някой хора ще си получават заслуженото, поне като сбъркат не да лаят ами да се позямислят.
135
4
 
6
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Дърта ЧанДаПо добре хвани всички които правят нарушения - неточно - ПРЕСТЪПЛЕНИЯ на пътя и бой по главата до омекване. Ако се вразумят (дай Боже) програмките на въпросните младежи ще са просто излишни. И с течение на времето ще потънат в забвение както всякакви непотребни неща от живота ни.
134
3
 
9
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До потърпевшКогато автомобил се приближава ЧЕЛНО към теб НЕ МОЖЕШ ДА РАЗБЕРЕШ КОЛКО БЪРЗО СЕ ДВИЖИ.За това ЕЛЕМЕНТАРНОТО ПРАВИЛО ЗА ПЕШЕХОДЦИ - СВЕТЯТ ЛИ ФАРОВЕТЕ - АВТОМОБИЛА СЕ ДВИЖИ И ЗНАЧИ Е ОПАСЕН - ПРОПУСНИ ГО - може да закъснееш няколко секунди но ще си ЖИВ и ЗДРАВ
133
19
 
9
 
! Отговори
Дърта ЧанДа преди 5 години
е тия мъдурkoвци кой де ги хване, трябва да им начука кратуните до омекване! ега ти наглите доносници! туй само в измислената ни оруелска държава може да се радва на стил 1948....
132
12
 
10
 
! Отговори
потърпевш преди 5 години
Възмутен съм както от полицаите,така и от този който е измислил в ясен и слънчев ден да се шофира с включени къси светлини! Ако някой знае нека напише името на автора на този закон. Много ми е чудно що за специалист е?Като погледне човек не се виждат на асфалта следи от фарове.Що за безумни закони имаме не знам.
131
0
 
17
 
! Отговори
потърпевш преди 5 години
Преди 2 години по време на работа стана криминален инцидент на който присъстваха 15-ина полицаи.При инцидента пострадах - загубих над литър кръв и се спасих защото знаех как да спра кървенето.Нито един полицай не ми помогна,нито пък извършителят бе задържан,нямаше и разследване!Затова пък миналата година като шофирах през ясен слънчев ден бях забравил да си пусна фаровете и бях глобен.Полицаят дори ми каза да платя веднага иначе можело да остана без номера на колата и книжка!
130
4
 
20
 
! Отговори
12 преди 5 години
Не може да си се изпуснал мощно в гащите и да наричаш тези, които се оплакват от миризмата ти "доносници".
129
6
 
24
 
! Отговори
Никой преди 5 години
Защо казвате доносници. Като няма МВР, което да си върши работата, някой трябва да сигнализира, иначе ще се превърнеме в джунгла. Има си правила, и те трябва да се спазват. Казвате доносници, защото и вие сте от тези откачалки, които тормозят останалите, и ви е страх, че може да ви дойде края, и да се наложи да спазвате правилата.
128
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо сте толкова комплексирани? Мислите, че всичко ви е позволено!? Карате като побъркани, а се дуете и перчите, като някой ви накисне?? Кои сте вие, че да имате специални права!? Това е нормалното- за да има ред, трябва всеки да го спазва. За да се спазва, трябва явно да ви топят. В Западна Европа е така- хвърляш си ***- топят те, изпреварваш неправилно- топят...извод- хората живеят добре. Трябва да ви се бръкне в джоба и да не останат пари за салфетки в чалготеката, за да се оправите.
127
3
 
8
 
! Отговори
розов преди 5 години
До остър ножар128Ей ама какъв си смел пред компютъра.Колко ще заколиш ***?Един? Два? пет? Десет?А дали още първия няма пищовче срещу твоето ножче?Ще рискуваш ли?