След сигнал от приложение: 5000 наглеци на пътя глобени!

Историята на четирима младежи, които го измислят
Обновена: 2 юни 2018 21:11 | 2 юни 2018 14:00, Петя Славова
194
След сигнал от приложение: 5000 наглеци на пътя глобени!
Снимка: архив, Булфото

Неправилно изпреварване на няколко коли амбицира четирима младежи да създадат приложение, благодарение на което са санкционирани над 5000 шофьори.

През октомври 2014 г. Христо Борисов бил задминат нерегламентирано и на светофара отишъл да почука на стъклото на нарушителя. Шофьорът толкова се стъписал, че се заключил в колата си и вдигнал всички прозорци, пише "24 часа".

Още на следващия ден 27-годишното момче разказало на приятелите си - братята Стоян и Иван Митови и Тодор Лилков. Четиримата решили да създадат мобилно приложение, на което да се качват нарушения. "Идеята е, че ако покажеш на тези хора, че са сбъркали, те ще се коригират", разказва Тодор, който е от създателите на "Гражданите". Приложението работи за андроид iOS, има и версия за компютър и може да бъде разгледано от сайта gragdanite.bg.

Момчетата работили по проекта в свободното си време. Иван и Христо се занимавали с техническата част, а Стоян и Тодор - с комуникациите и общуването с институциите. Разработката отнема 3 месеца и приложението е готово през февруари 2015 г. В него освен сигнали за пътни нарушения се качват и такива, свързани с общината. Момчетата се срещнали със столичния кмет Йорданка Фандъкова, която веднага откликнала. Малко по-трудно било да убедят Пътна полиция в София, но и оттам се съгласили да си сътрудничат, след като видели потенциала.
Подаването на сигнал става лесно. Човек се регистрира, вкарва личните си данни и качва снимка. Важно е на нея да се виждат както цялото нарушение, така и регистрационният номер на автомобила.

Интересното е, че не е задължително сигналът да бъде изпратен до контролните органи. Момчетата са добавили опция сигналът да бъде качен, за да може нарушителят да го види и да се извини. За да разбере, че е хванат в прегнешение, човек качва регистрационния си номер  приложението и получава известие, ако е хванат в крачка. За 3 години извинилите се прегрешители са 3000. Сред тях е и майката на Тодор, която била снимана още в първите седмици на приложението.

След извинението кадърът се премахва. Ако човек иска да стигне до санкция, избира опцията сигналът да отиде до отговорните институции. Тогава се попълва електронна бланка, на която трябва нарушението да е описано подробно. Използва се и електронен подпис, а ако човек няма такъв, трябва да я принтира и подпише и сканира, след което да я приложи към сигнала си.

Снимките с нарушенията момчетата носят 2 пъти седмично в столичната Пътна полиция. В провинцията ги изгращат електронно. "Предимството обаче е, че за подателя на сигнала всичко се случва електронно", обяснява Тодор. По думите му бланката може да бъде използвана като показания и да не се налага органите на реда да го викат за свидетелски показания. Всичко обаче зависи от конкретния полицай и от нарушението.

От 86-те хиляси сигнала около половината са за неправилно паркиране. От октомври м.г. вече по-често се получават и такива за грешно изпреварване. Тогава момчетата пускат приложението опция за качване на видео. Така в началото на май благодарение на приложението до смолянската Пътна полиция стигна сигналът за шофьора, който нагло изпреварваше на пътя Чепеларе-Асеновград. Видеото беше заснето от Кръстина Димитрова. 66-годишният шофьор на опел опита на няколко пъти да изпревари на непрекъсната линия и без видимост, а в насрещното идваха няколко коли.

Засега момчетата нямат статистика колко са сигналите с видео, тъй като опцията е сравнително нова и още не я следят. Наказаните от приложението обаче са около 5000.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
36
 
9
 
! Отговори
Драган преди 5 години
Доносниците винаги са били на почит. Модерен комунизъм е това.
125
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Приложението работи за андроид iOS, има и версия за компютър и може да бъде разгледано от сайта gragdanite.bg.Добър ден, сгрешен е сайта!
124
22
 
9
 
! Отговори
Бухаха преди 5 години
Кво глобили ?! Колко? Я пак :) Сега, истината е, че някой от джендърите с приложението е приятел на някой от dnes :) Иначе такаво малоумие едва ли би било публикувано. Рекламка си правят :)
123
77
 
14
 
! Отговори
остър ножар преди 5 години
тея компютърджиичета ако ги фана, дали няма да им даря майчината бездна с нежелани ласки, а? Кои сте вие, смешни очилати момченца с меки ръчички и розови бузки? Вадя острието и ви режа салам... Мразим доносници, това е най - долната прослойка, подлишеи сте!
122
46
 
15
 
! Отговори
Сметалото преди 5 години
Прекалено много внимание отделихте на трима онаниста, които разчитат да искарат някоя кинта от нелепото си приложение.
121
39
 
11
 
! Отговори
11 преди 5 години
На тоя лично ша му приложа приложението в отходния тръбопровод, да се запуши, че мирише.
120
37
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
дайте повече информация и адресите на тези инициативните за да могат доволните граждани лично да им благодарят.
119
23
 
27
 
! Отговори
След като преди 5 години
сме член на ЕС,у нас,в Република България,която претендира да е правова държава,има Закон за административните нарушения и наказания /ЗАНН/,Правилник за неговото приложение,както и Административно-процесуален кодекс /АПК/,такива самоинициативи и самодейности вън от рамките на закона са НЕЗАКОННИ,и се наричат правен произвол!!!И дори да съм нарушил закона,при обжалване в съда,това автоматически отпада!!!И хайде моля,почти всички сме шофьори,да не се изкарваме по-големи католици от папата?!?!?!
118
3
 
33
 
! Отговори
А преди 5 години
В Русия това отдавна е решено - видеорегистратор се казва.
117
5
 
10
 
! Отговори
Къде са новите камер преди 5 години
Къде са новите лазерни радари на кат, като на снимката? Напоследък нещо не ги виждам по пътищата! Да не дадоха фира ?
116
5
 
6
 
! Отговори
СатаНАТО преди 5 години
До ВъзмутенНищо не ти застрашават, просто порода полуаутисти-***.
115
4
 
24
 
! Отговори
Възмутен преди 5 години
До АнонименТези други ми застрашават живота и портенето е най-малкото, което трябва да се прави срещу камикадзетата на пътя.
114
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да бе,да!
113
77
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Затова България е на тоя хал, щото един друг се топим. Какъв у.род трябва да си, за да вложиш такова огромно старание да портиш другите...
112
23
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е пълна смешка и всички тези глоби ще паднат в съда като презрели круши.Идеята за такова същото приложения съм я слушал много години от много хора. Но просто е неприложима. Всяко едно записващо устройство трябва да е сертифицирано, настроено от конкретни длъжностни лица в съответни ведомства (в случая пътна полиция). Няма как със записи от устройство на кифладжията, да се твърди, че има нарушение. То иначе още утре започваме на Фотошоп и на 3D софтуер да правим фалшиви компромати.
111
8
 
18
 
! Отговори
Фанта лимон преди 5 години
Левашки дейности...
110
11
 
52
 
! Отговори
XAXAX преди 5 години
На *** никой не мое да му попречи да паркира у поляната и да изпреварва на завои. От десет планини вода ще донесе, лъжливи свидетели ше вика, ще се крие, ще бие, само и само да не кара по правилата и да не си плати глобата. Заради вас, драги сме такова блато, и не плюйте по бат ви Бойка, щото сте същите скотове и псевдомутрички като него.
109
16
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До всички шофери по-долу: мършаци, аргументите ви не ме интересуват. Ограниченията са такива, каквито са, за да живеем всички нормално. Ако нямате къде да паркирате, или ако имате каквито и да било други извинения, свързани с финансовата ви ненадеждност, по-скоро се опитайте да изкарвате малко повече кинти, за да оправдаете правото си да шофирате. Гнусни миризливи и кресливи отрепляци сте, всичките.
108
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според GDRP вече не може да се снимат хора произволно и да им споделяте снимките онлайн :) Една жалба спрямо новия европейски регламент и гледайте как ще ги разпердушинят... щото не са официални контролни органи. Мухахаха.
107
8
 
22
 
! Отговори
Леонид преди 5 години
5 000 глобени?!?! Простете, но този, който е писал статията е потомствен о-л-и-г-о-ф-р-е-н. Убеден съм. Или поне е дете на близки родственици. Досадно ми е да пиша аргументи дори.