След сигнал от приложение: 5000 наглеци на пътя глобени!

Историята на четирима младежи, които го измислят
Обновена: 2 юни 2018 21:11 | 2 юни 2018 14:00, Петя Славова
194
След сигнал от приложение: 5000 наглеци на пътя глобени!
Снимка: архив, Булфото

Неправилно изпреварване на няколко коли амбицира четирима младежи да създадат приложение, благодарение на което са санкционирани над 5000 шофьори.

През октомври 2014 г. Христо Борисов бил задминат нерегламентирано и на светофара отишъл да почука на стъклото на нарушителя. Шофьорът толкова се стъписал, че се заключил в колата си и вдигнал всички прозорци, пише "24 часа".

Още на следващия ден 27-годишното момче разказало на приятелите си - братята Стоян и Иван Митови и Тодор Лилков. Четиримата решили да създадат мобилно приложение, на което да се качват нарушения. "Идеята е, че ако покажеш на тези хора, че са сбъркали, те ще се коригират", разказва Тодор, който е от създателите на "Гражданите". Приложението работи за андроид iOS, има и версия за компютър и може да бъде разгледано от сайта gragdanite.bg.

Момчетата работили по проекта в свободното си време. Иван и Христо се занимавали с техническата част, а Стоян и Тодор - с комуникациите и общуването с институциите. Разработката отнема 3 месеца и приложението е готово през февруари 2015 г. В него освен сигнали за пътни нарушения се качват и такива, свързани с общината. Момчетата се срещнали със столичния кмет Йорданка Фандъкова, която веднага откликнала. Малко по-трудно било да убедят Пътна полиция в София, но и оттам се съгласили да си сътрудничат, след като видели потенциала.
Подаването на сигнал става лесно. Човек се регистрира, вкарва личните си данни и качва снимка. Важно е на нея да се виждат както цялото нарушение, така и регистрационният номер на автомобила.

Интересното е, че не е задължително сигналът да бъде изпратен до контролните органи. Момчетата са добавили опция сигналът да бъде качен, за да може нарушителят да го види и да се извини. За да разбере, че е хванат в прегнешение, човек качва регистрационния си номер  приложението и получава известие, ако е хванат в крачка. За 3 години извинилите се прегрешители са 3000. Сред тях е и майката на Тодор, която била снимана още в първите седмици на приложението.

След извинението кадърът се премахва. Ако човек иска да стигне до санкция, избира опцията сигналът да отиде до отговорните институции. Тогава се попълва електронна бланка, на която трябва нарушението да е описано подробно. Използва се и електронен подпис, а ако човек няма такъв, трябва да я принтира и подпише и сканира, след което да я приложи към сигнала си.

Снимките с нарушенията момчетата носят 2 пъти седмично в столичната Пътна полиция. В провинцията ги изгращат електронно. "Предимството обаче е, че за подателя на сигнала всичко се случва електронно", обяснява Тодор. По думите му бланката може да бъде използвана като показания и да не се налага органите на реда да го викат за свидетелски показания. Всичко обаче зависи от конкретния полицай и от нарушението.

От 86-те хиляси сигнала около половината са за неправилно паркиране. От октомври м.г. вече по-често се получават и такива за грешно изпреварване. Тогава момчетата пускат приложението опция за качване на видео. Така в началото на май благодарение на приложението до смолянската Пътна полиция стигна сигналът за шофьора, който нагло изпреварваше на пътя Чепеларе-Асеновград. Видеото беше заснето от Кръстина Димитрова. 66-годишният шофьор на опел опита на няколко пъти да изпревари на непрекъсната линия и без видимост, а в насрещното идваха няколко коли.

Засега момчетата нямат статистика колко са сигналите с видео, тъй като опцията е сравнително нова и още не я следят. Наказаните от приложението обаче са около 5000.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
18
 
9
 
! Отговори
Хихихи преди 5 години
До АнонименБаце, моментално имам 8 свидетеля, който да потвърдят, че в този момент съм бил на 400 км от мястото, което сочиш. Аууу ... ако не греша според НПК те грозят до 5 години ефективно.
65
4
 
10
 
! Отговори
Де Юре преди 5 години
Хора, спрете с глупостите. Няма как да има и един глобен по подобен начин. То общинските полиции имат сериозни проблеми с доказването на квалификацията си за да налагат глоби, вие говорите за наложени административни наказания по показания на ... ?! На кого?! На баба Вуна ли? Или Ицето ?! нелепо е.
64
2
 
14
 
! Отговори
Непростотии преди 5 години
До ПростотииПич не се прави на луд ясно ти е за какво става въпрос. Ако те снимат че си паркирал на поляна, няма как да кажеш че си бил на луната. Като с толкова сериозен насочи сериозността си към спазване на правилата и нормално отношение към останалите, а не към шикалкавене. Всеки дудьно с телефон може да те снима и снимката е ОЧЕВИДНО доказателство че нещото запечатано на нея е точно така. Като се снимаш във водата е ясно че си мокър, няма нужда някой да го доказва, схвана ли сега?
63
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 69Батенце с удоволствие ще те снимам и ще свидетелствам в съда.
62
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой продължава да бленува за общество по Оруел.Тези извратени типчета просто не могат да си представят какво извратено устройство са измислили.Само да им напомним че през 1935 Сталин се е саморазправил с най-надъханите революционери.Така, който гроб копа е другиму - сам пада в него.
61
8
 
14
 
! Отговори
Простотии преди 5 години
До НепростотииКой каза, че правя ОЧЕВИДНО НАРУШЕНИЕ? Кой? Кой? Кой? Кой в тази държава може да прецени нарушил ли съм правилника или не ??? Всеки дудньо с телефон ли? Я по сериозно!
60
1
 
6
 
! Отговори
anonimen преди 5 години
be vajnoto e taq kamerka da xvane dnes pone 100 4oveka s nad 20 km nad ograni4enieto po 50 lv smqtaite za kvo stava duma kva para se pravi a nepravilnoto izprevarvane ne pravi pari za6toto nqma kak da go zasekat pak i ne gi interesuva vajnoto e kamerkite ne jivota na xorata
59
14
 
15
 
! Отговори
Хихихи преди 5 години
С нетърпение очаквам някой скучаещ *** да ме снима как настъпвам осева линия :) Разбира се, ще се видим с него в съда :) Нали трябва с цялата си смелост да се изправи там :)
58
7
 
20
 
! Отговори
типични социалисти преди 5 години
Прекаления светец и богу не е драг.Най-много били неправилните паркирания.А къде да паркира човек?Отидете в държавна институция и намерете място за паркиране.Тези глоби трябва да се налагат на държавна институция която не е осигурила място за паркиране.В случаите на частен бизнес, на архитекта който е разрешил строеж да обекта без необходимите парко места.Ако ми изпратят глоба от тези светци, ще заведа дело да ми я платят.
57
0
 
7
 
! Отговори
Голям прос преди 5 години
Да се сложат и видеорегистратори. Нека полицая се разправи с мене, ако няма право да ми пипа регистратора.И мога да дублирам със скрита камера ако искам. Ако това че ме глобява не е записано и при мен да не важи глобата. Да ми докажат *** съм нсрушил с техен запис и двата записа да са комплект. Абе има си начини и вълка да е сит и агнето да е цяло
56
0
 
11
 
! Отговори
JO преди 5 години
Статията ......много правописни грешки ! Непрофесионално ! Приложението , пишете че го има от повече от три години ? Това новина ли трябва да е , или просто трябваше да напишете нещо ?
55
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
РусенецЪ... много си проcтo парче брат. Уникален кретeн, уникален ***...
54
5
 
14
 
! Отговори
POISON преди 5 години
Подавал съм сигнали от приложението, по мои сигнали има поне 40-50 глобени, но неподкупните служители на КАТ нерегламентирано дават данните ви от сведенията които полълвате на нарушителите и после се саморазправят с вас. Нищо хубаво в тази държава не остава неопороччено.
53
7
 
20
 
! Отговори
Непростотии преди 5 години
До ПростотииТ.Е ти правиш очевидно нарушение. Очевидно защото има снимки и свидетели, обаче понеже си нагъл вместо да решиш че си сгрешил, ще използваш всякакви врътки за да избегнеш последствията. Случайно да си се замислял, че заради такива като теб държавата е това състояние. Наясно съм че вие сте повече в момента, но лека полека ще преборим наглостта и простотията и вие ще се свиете до санитарния минимум.
52
8
 
15
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 5 години
Не може някакви частни лица да взимат функцията на полицията. Полицията може много лесно да въведе ред по пътищата, но не иска.Включително да си наслага уеб камери на най-черните 100 места в страната.Непрекъснато стават челни на пътя Русе-Бяла. Проблема може да се оправи с 1000лв инвестиция като се сложат механични прегради на бялата линия на завоите.
51
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те от такива разбирачи сме на ниво европеиски съюз оттам иде разбирането и представата ония горе какво да правят и как да го правят та по тая логика вкараха и личните данни но доколкото мие известно никъде в европа потребител не ползва лични данни а това е престъпление умници след като идеш да плащаш на касата си има лични данни егн тогава за какви лични данни дрънкат банките и другите си имат сега ние да им теглим простотиите
50
0
 
16
 
! Отговори
Сержант преди 5 години
А имате ли информация , колко са глобените кметове и администрация за безотговорно отношение към общинската собственост.
49
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хванало телефона и си щракало и било разработка а да попитам дее икономическа и криминална полиция че му е позвалено дори да снима
48
0
 
6
 
! Отговори
anonimen преди 5 години
po4ti vseki izprevarva na neprekaznata liniq prosto nqma takav koito de ne go e pravil no ima xora koito zastra6avat jivota ne drugite tova ve4e e grubo naru6enie
47
21
 
12
 
! Отговори
Простотии преди 5 години
Тия снимкови материали, някой да си навре дълбоко в ....ъъъъ .... носа. Всеки с елементарна правна грамотност е наясно, че те дори няма да бъдат допуснати в съдебно производство. КАТ не са особено умни, ама все пак има някакъв опит. Сигнала се подава от физическо лице готово да свидетелства. Само дето, в евентуален процес ще си мерим броя на свидетелите. Щото моите ще са повече. И подалия сигнала може да отнесе присъда за набеждаване. Подчертавам - снимките НЯМА ДА СЕ ДоПУСНАТ по поглеждане дори