1000 лева "Гражданска отговорност" за хулиганите на пътя! Как е?

"За" или "против" спорят Владимир Тодоров и Христо Радков
14 юни 2018 09:30,
101

Дългоочакваният доклад за изчисляване на цената на "Гражданската отговорност" по системата "бонус-малус" е готов, съобщиха от Комисията по финансов надзор (КФН).

Оптимизмът покрай въвеждането на системата обаче се изпари, тъй като в доклада са разработени 11 възможни сценария, а общественото обсъждане и приемането на системата ще се забавят с години.

Освен това консултантът е предложил голям брой фактори, които трябва да бъдат взети предвид при въвеждането й.

Според Владимир Тодоров от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи въвеждането на системата сигурно няма да се случи заради демонстративната немощ на КФН, МВР и Министерството на транспорта.

"За системата "бонус-малус" се говори от 9-10 години. КФН обаче явно не иска това да се случи. Според тях това е администриране на пазара и било против пазарните принципни. Те нямат експертния потенциал да разработят тази система, освен това не се работи и по информационната система между застрахователните компании и МВР", уточни в студиото на "България сутрин" Тодоров.

Той е категоричен, че в държавите, където системата "бонус-малус" вече е въведена, има драстично намаляване на ПТП-тата.

"Гражданската застраховка" е задължителна, защото тя покрива щети, които водачът нанася на трети лица. Колкото си по-рисков и колкото повече нарушения правиш, толкова повече ще плащаш. За хулигани на пътя таксата ще нарасне до 4 пъти и ще достигне до 1000-1100 лв. Ако пък си изряден, тогава ще бъдеш поощрен за доброто шофиране", отбеляза той.

Христо Радков от Българско обединение на шофьорите е на точно противоположното мнение - ако се въведе системата у нас, тя ще бъде побългарена и ще се намерят стотици вратички в закона.

"Ние нямаме анализ в страната какво ще стане, ако се въведе системата. Реално имаме ли нужда от тази система? В цял свят се повишава таксата единствено на база произшествие. В България се иска да се въведе за превишена скорост, за неслагане на колан и други", каза Радков пред Bulgaria ON AIR.

Той смята, че при въвеждане на "бонус-малус" веднага колите ще се прехвърлят на хора, които нямат нарушения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Го е на автомобила, а не на шофьора. Според заглавието, има автомобили хулигани. Голям смях...
61
1
 
21
 
! Отговори
Dr.J преди 5 години
Тази застраховка трябва да е на шофьора а не на автомобила! Автомобилите сами не нарушават правилата на движението. Явно, че и след още десет години няма да се въведе при тази некъдърност.
60
5
 
4
 
! Отговори
Кривондел преди 5 години
Не бива да бъде премахвана гражданската. При около 11 000 пострадали в катастрофи на година - и неизвестно колко десетки хиляди ПТП - няма как да не е задължителна. Очевидно говорим за рискова дейност.
59
0
 
17
 
! Отговори
Кривондел преди 5 години
В рамките на шегата - може да го решат и със стикери, таман да има пари и за печатниците. До винетката, гражданската, прегледа, "не карам пил", "май карам ял" да сложим още стикер с броя шофьори, стикер кой колко рисков е... И накрая да сложим и камери и монитори в купето, че няма да има място за гледане...
58
3
 
22
 
! Отговори
Кривондел преди 5 години
Гражданската отговорност просто трябва да стане поименна. Лична. Така и така автомобилът не носи отговорност - ни гражданска ни наказателна. Който има три автомобила ще плати по-малко.Ако трима карат един автомобил - ще платят повече. Но ако искате бонус-малус - това е положението!Другият вариант е въвеждане на допълнително плащане, с допълнително администриране и поредната бумащина. Хайде стига!
57
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо просто не махнат *** гражданска отговорност? Аз съм изряден шофьор и шансът да причиня щета е малък. Предпочитам да заплатя ремонта на щетата когато се случи, вместо насила да ме карат да хвърлям пари на вятъра всяка година. Да не говорим че застрахователните мутри непрекъснато качват цената по пазарен (картелен) принцип.
56
1
 
15
 
! Отговори
Ха-де преди 5 години
Хората на Запад са го измислили, ама ние пак почваме да откриваме топлата вода.
55
2
 
5
 
! Отговори
Руцифер преди 5 години
Добре де, имам една кола, която се кара от трима души. Няма ли да излезе много солено, ако трябва да се платят три застраховки?
54
1
 
13
 
! Отговори
sport преди 5 години
Ами за да не се решава с прехвърляне, застраховката се прави на лице, а не на автомобил. Толкоз. ***!
53
1
 
18
 
! Отговори
Koly kucia преди 5 години
Да се закрие държавата България незабавно.Да се изсели българският народ на друга планета незабавно.Направиха ни на шути и рогати тези 240 Уж от нас избрани..Единият каже бяло веднага се намерят петима да казват черно...
52
3
 
7
 
! Отговори
от Берлин преди 5 години
На мен тази система ми излиза тук, доста евтина, защото до сега не съм имал катастрофи или отнети точки.... Имам навъртяни към 200 000 км по немските пътища. Мой приятел немец (изряден шофьор), който кара подобна кола , но има книжка от 20 годишен (и застраховки), плаща с 300 евро на година по-малко от мен за ГО! На жената, която кара от скоро, й е с 500 евро по-скъпа....
51
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе хора с България само се краде бе, финно, че и по финно, че и задължително . Сега пак ни мислят клопка на водачите бонус малос уж де. Абе целта е да се нахранят застрахователите още, но кво прай държавата или и тя е в кюпа.х35 г. съм професионален водач без никакво наказание и какво плащам си наравно с м-го дето си купил книжката и тези дето въртят гуми с по 10 - 20 - наказания - авто мутри. Какво му е справедливото? Че ще стане по страведливо? Аз не вярвам .
50
2
 
16
 
! Отговори
Webley revolver преди 5 години
Бива, но само поименно. Така или иначе, тея, дето имат глави само за да носят шапки ще карат и без ГО. Виж, ако ги хванат след малоумие на пътя да шофират без гражданска, да не говорим пък при произшествие, да им слагат по 8-10 години ефективно. В нашето "демократично" общество само крумови закони биха имали смисъл.
49
2
 
13
 
! Отговори
бай ПЕТКО преди 5 години
. . . А за изрядните шофьори, без никакво регистрирано нарушение колко ще бъде, пак както е до сега ???
48
0
 
30
 
! Отговори
Shark преди 5 години
Да, но гражданската отговорност трябва да е поименна, а не на колата.
47
1
 
11
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 5 години
Хора , какво става в Държавата ?Та те искат да Приватизират ВСИЧКО - МВР , КАТ , Министерството на Отбраната , Черно Море , Границите , Пътищата , Магистралите ?Какво СТАВА ?
46
1
 
5
 
! Отговори
Нарушители преди 5 години
А къде са застрахователите в спора???Тия двамата дървени философи ли са най умните в държавата!???Сигурно, ако ги заснемат тайно, куп нарушения правят, ама не ся.....
45
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"веднага колите ще се прехвърлят на хора, които нямат нарушения" - да, защото гражданската отговорност трябва да се сключва на водача, не на превозното средтво.
44
3
 
6
 
! Отговори
---------- преди 5 години
За пътните хулигани не требе гражданска отговорност, а каторга в каменоломните да правят павета цял живот. Другото е измиване на ръчички и комисионни.
43
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Na huliganite nikakva zastrahovka i nikakvi knijki...samo mogat da sa voziat na lifta i lodkata i drugi da gi karat...