1000 лева "Гражданска отговорност" за хулиганите на пътя! Как е?

"За" или "против" спорят Владимир Тодоров и Христо Радков
14 юни 2018 09:30,
101

Дългоочакваният доклад за изчисляване на цената на "Гражданската отговорност" по системата "бонус-малус" е готов, съобщиха от Комисията по финансов надзор (КФН).

Оптимизмът покрай въвеждането на системата обаче се изпари, тъй като в доклада са разработени 11 възможни сценария, а общественото обсъждане и приемането на системата ще се забавят с години.

Освен това консултантът е предложил голям брой фактори, които трябва да бъдат взети предвид при въвеждането й.

Според Владимир Тодоров от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи въвеждането на системата сигурно няма да се случи заради демонстративната немощ на КФН, МВР и Министерството на транспорта.

"За системата "бонус-малус" се говори от 9-10 години. КФН обаче явно не иска това да се случи. Според тях това е администриране на пазара и било против пазарните принципни. Те нямат експертния потенциал да разработят тази система, освен това не се работи и по информационната система между застрахователните компании и МВР", уточни в студиото на "България сутрин" Тодоров.

Той е категоричен, че в държавите, където системата "бонус-малус" вече е въведена, има драстично намаляване на ПТП-тата.

"Гражданската застраховка" е задължителна, защото тя покрива щети, които водачът нанася на трети лица. Колкото си по-рисков и колкото повече нарушения правиш, толкова повече ще плащаш. За хулигани на пътя таксата ще нарасне до 4 пъти и ще достигне до 1000-1100 лв. Ако пък си изряден, тогава ще бъдеш поощрен за доброто шофиране", отбеляза той.

Христо Радков от Българско обединение на шофьорите е на точно противоположното мнение - ако се въведе системата у нас, тя ще бъде побългарена и ще се намерят стотици вратички в закона.

"Ние нямаме анализ в страната какво ще стане, ако се въведе системата. Реално имаме ли нужда от тази система? В цял свят се повишава таксата единствено на база произшествие. В България се иска да се въведе за превишена скорост, за неслагане на колан и други", каза Радков пред Bulgaria ON AIR.

Той смята, че при въвеждане на "бонус-малус" веднага колите ще се прехвърлят на хора, които нямат нарушения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
19
 
! Отговори
Данъколатников преди 5 години
2000 лева такса смет за 100 м2 офис!Как е?
21
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Италия масово се карат малки автомобили и скутери , защо ли ?
20
3
 
9
 
! Отговори
Пешеходец преди 5 години
Гадно. Аз като габровец, всеки ден смятам колко спестявам, гледайки повишаващите се цени на удоволствието да притежаваш и караш ЗАКОННО кола, т.к. просто нямам кола.
19
0
 
37
 
! Отговори
мухахах преди 5 години
Не мога да разбера защо пак група чиновници се мъчат да откриват топлата вода и колелото. Ами те хората отдавна са до измисли бре!! Толкова ли нямате по един читав преводач на френски, немски или италиански?!?! В Италия например застраховката е на човека а не на колата и е на 14 нива. Колкото повече стаж имаш и не правиш нарушения -толкова по-малко плащаш и обратното. Разликата е в пъти.
18
5
 
15
 
! Отговори
ГЛУПОСТИ преди 5 години
Този Модел - бонус - малус е Глупост .Много им дреме на застрахователите че сте карали без колан или с превишена скорост . Застрахователите се интересуват от Приход и Разход , това е правилно в Модела на Капитализма .КАТ като Организация на МВР е Институцията на Пътя която Наказва за Нарушения .Не трябва МВР да Делегира Права на Държавата върху частни фирми . Това е Приватизация на Сектор Сигурност на Държавата в ръцете на Мафията .
17
0
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Добре я мислите, я мимкажете само как ще накарате бай ром с купената книжка да плати 1000 лева застраховка?"Значи, не си много прав. Скоро видях акция, напълни ми се сърцето. Патрул на КАТ, на изхода на едно селце - над десет коли със свалени номера, наоколо поне 20 рoмлянинa. Спирам, питам. Нямали книжки, нямали технически прегледи, нямали граждански. Бяха ги подпукали. Цял ден се усмихвах. Малко е, но пак е нещо!
16
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Той смята, че при въвеждане на "бонус-малус" веднага колите ще се прехвърлят на хора, които нямат нарушения."Ами тогава направете гражданската да е за шофьора, не за колата. Какво е отговорна една кола? Отговорен е този, дето я кара. Ама така, като имам 2 коли и 3 мотора - няма да може да ме дерете, нали? Хахаха. Жaлки смeшници сте. За да ми съберете левчетата, правите пируети като в "Болшой театр".
15
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вчера имаше случай на неправоспособен с не регистрирана кола да блъсне дете.И? колко ще му искате за ГО която той НЯМА да купи?глупости е всичко това. чудят се как да накарат хората да се образоват на пътя при липса на КАТ.Решението е също така просто КАТ да почне да работи. не да клечи в храстите.
14
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Миналата година застраховката ми беше 160 лева, тази година 220, догодина вероятно към 320 лв, и ако случайно въведат бонус-малус системата ще спадне от 320 на 160 .... то е повече от очевидно, че целта е събиране на повече пари в застрахователите.
13
0
 
16
 
! Отговори
Wing преди 5 години
Тези със завишените просто няма да ги плащат, вместо да слязат от колите.
12
0
 
16
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
за данъчни мерки, условно казано, спорят шефове на нечувани асоциации, които имат толкова общо с приетите мерки, колкото и джейми оливър, като участнив в движението. пропаганда и агитация.
11
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колега прав си ! И сз съм се чудил защо пишат граждански на автомобила. Той се управлява от ЧОВЕК и той носи отговорност. Тука яко има дупка в закона. Защото много прехвърлят колите на роднини и пак минават метър. Особено , ако роднината НЕ кара кола.
10
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А кога пешеходците ще бъдат глобявани за неправилно пресичане? Това също е предпоставка за ПТП - опасност от верижна катастрофа.
9
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре я мислите, я мимкажете само как ще накарате бай ром с купената книжка да плати 1000 лева застраховка? Отново ще плащаме ние съвестните а джигитa пак ще се измъква! Законите в страната са много добри дори и сега но няма кой да ги наложи!
8
1
 
38
 
! Отговори
Бен Ган преди 5 години
Системата е екстра. НО! Застраховката да е на човека. Не на кола! Тогава няма как и няма да има нужда да се прехвърля на друг, за да се избегне високата застраховка. Лесно е... но няма мисъл
7
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хулиганите инсега карат без гражданска! *** карат без книжки, вие гражданска им искате!
6
3
 
33
 
! Отговори
Мене преди 5 години
Нали се сещате, че ако колите се прехвърлят на хора без нарушения, то същите тези хора ще се окажат доста бързо с такива. И всичко ще приключи за няма и година-две. На българина му трябва яка дисциплина, иначе си мисли, че може да си прави каквото си иска и е недосегаем. Това, обаче, не се предприемя, защото ще засегне и мутрите и политиците.
5
4
 
24
 
! Отговори
Кмето преди 5 години
Kak e? Ще се върнем към традиционното каране без застраховка по второкласните и третокласните пътища с коли без номера и технически преглед. И понеже сме и безработни-хич не ни и пука за санкции.
4
5
 
51
 
! Отговори
zeus преди 5 години
Гарантирам ви, че по стара българска традиция бонуси няма да има, само малуси. Застраховката е подкрепен със закон рекет на мутрите, пребоядисани като застрахователи. Изплащането става само след съдебни дела, а сумите дори за смърт са смешни, за сметка на това цената на полицата расте всяка година.
3
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма как да е е по българи. Вече на всякъде са свързани и виждат дали си платил данък и нарушенията. И естествено трябва да плащаш повече щом си позволяваш да правиш мизериии. Да знам много хора, ще са против но това е защото са от тея дето ще плащат.Закона да се приема и да влиза в сила.