1000 лева "Гражданска отговорност" за хулиганите на пътя! Как е?

"За" или "против" спорят Владимир Тодоров и Христо Радков
14 юни 2018 09:30, Златко Желев
101

36796 гледания   |  Още видео

Дългоочакваният доклад за изчисляване на цената на "Гражданската отговорност" по системата "бонус-малус" е готов, съобщиха от Комисията по финансов надзор (КФН).

Оптимизмът покрай въвеждането на системата обаче се изпари, тъй като в доклада са разработени 11 възможни сценария, а общественото обсъждане и приемането на системата ще се забавят с години.

Освен това консултантът е предложил голям брой фактори, които трябва да бъдат взети предвид при въвеждането й.

Според Владимир Тодоров от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи въвеждането на системата сигурно няма да се случи заради демонстративната немощ на КФН, МВР и Министерството на транспорта.

"За системата "бонус-малус" се говори от 9-10 години. КФН обаче явно не иска това да се случи. Според тях това е администриране на пазара и било против пазарните принципни. Те нямат експертния потенциал да разработят тази система, освен това не се работи и по информационната система между застрахователните компании и МВР", уточни в студиото на "България сутрин" Тодоров.

Той е категоричен, че в държавите, където системата "бонус-малус" вече е въведена, има драстично намаляване на ПТП-тата.

"Гражданската застраховка" е задължителна, защото тя покрива щети, които водачът нанася на трети лица. Колкото си по-рисков и колкото повече нарушения правиш, толкова повече ще плащаш. За хулигани на пътя таксата ще нарасне до 4 пъти и ще достигне до 1000-1100 лв. Ако пък си изряден, тогава ще бъдеш поощрен за доброто шофиране", отбеляза той.

Христо Радков от Българско обединение на шофьорите е на точно противоположното мнение - ако се въведе системата у нас, тя ще бъде побългарена и ще се намерят стотици вратички в закона.

"Ние нямаме анализ в страната какво ще стане, ако се въведе системата. Реално имаме ли нужда от тази система? В цял свят се повишава таксата единствено на база произшествие. В България се иска да се въведе за превишена скорост, за неслагане на колан и други", каза Радков пред Bulgaria ON AIR.

Той смята, че при въвеждане на "бонус-малус" веднага колите ще се прехвърлят на хора, които нямат нарушения.


101
Още от Коли
Към рая – със стил! Нигериец погреба баща си в BMW Х6 за $66 000
Напиши коментар Коментари
85
2
 
0
 
! Отговори
Димо преди 5 дни
Трябва да им отнемат автомобилите направо. Конфискация за нарушителите без право да шофират някошко години !!!
84
1
 
12
 
! Отговори
Хахаха преди 6 дни
Хаха, така се прави в цивилизования свят. Тук КАТ не може да си пребере 75% от глобите, те тръгнали 1000 лв да търсят. Снях в държавата цирк.
83
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До ТАРИКАТ

Хаха,

Застраховките у немско са достатъчно по скъпи! Отделно при нарушения се качват. Затова там всеки си прави сметка дали реално му трябва автомобил. Верно си голем тарикат....
82
2
 
7
 
! Отговори
Mariec преди 1 седмица
Застраховките се плащат при щета, но не повече от 10%правят произшествия. От още15=20%сеплаща,а другите70%не е ли чиста печалба? И защо държавата ще регулира г о, не е ли това частен сектор?
81
7
 
9
 
! Отговори
легална кражба преди 1 седмица
ТРябва да се отменят застраховките,това е само начин за прибиране на пари. И да се легализира свободното носене на огнестрелно оръжие от всеки шофьор.Тогава нещата ще се наместят!
80
1
 
19
 
! Отговори
К.Доколенков преди 1 седмица
От 40 години карам кола без да съм нанесъл щета и само плащам застраховка като поп. Парите явно отиват за покриване на щети нанесени от джигитите, така че който нанася щети да си плаща.
79
1
 
14
 
! Отговори
Да добавя преди 1 седмица
До Анонимен 64 И най големите автомобили хулигани са БМВ-тата.Доказано.А и да питам.Съществуват ли наказателни мерки , които да не са свързани с пари? Свалят ти номерата , пращаш АКН , истича наказанието , плащаш за регистрация и те така.Пари да се дерат от хората.Кой каквото и да ти говори , знай че става въпрос за пари.
78
0
 
23
 
! Отговори
ГНЕВЕН преди 1 седмица
Ако се търси връзка между застраховката и нарушенията ,то застраховката трябва да е на шофьора. Автомобила не прави нарушения.Но тикварите се чудят как да ни свалят по три-четири кожи от гърба.Сега ще напишат закон за 1000 лв застраховка , а после добрия Баце Тиквун ще ни я намали на 500лв. Голям "добряк" , голям Рапон. Не ви ли омръзна да ви правят на глупаци ,бе хорааааа?
77
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Поредния гербаджийски грабеж!
76
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В бг.на всеки полвин час излизат нови закони.
75
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тогава вече Суджука и компания ще се напълнат с пари.
74
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Размерът на ГО е според вида на колата. Ако започнат да я правят за шофьора, а не за автомобила, ще я правят според най- скъпата застраховка за кола, която може да шофира този шофьор. Казано по друг начин, застраховката ще поскъпне много заради самата промяна - от застраховка на автомобил, в застраховка на шофьор. Отделно ще плащаме повече, защото шофьорите са повече от автомобилите в масовия случай.
73
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Гражданската застраховка" е задължителна, защото тя покрива щети, които водачът нанася на трети лица. А дано ама надали.
72
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Премахнете гражданската отговорност и върнете дълговото робжство :)
71
7
 
9
 
! Отговори
Пълна подкрепа ! преди 1 седмица
"1000 лева "Гражданска отговорност" за хулиганите на пътя! Как е?"

Добре е !
70
0
 
19
 
! Отговори
Мариец преди 1 седмица
В тази държава всичко се прави на принципа нещо да се прави. Няма я логиката, здравия разум, мисленето. Все нещо се купира отнякъде, правят се промени и... Нищо. Ама голямо нищо. Цялата система е за промяна.
69
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Застраховката Гражданска отговорност трябва да бъде за водача на МПС, а не за
автомобила. Редно е с една ГО водачът да може да управлява няколко автомобила.
Явно това не е изгодно на финансово заинтересуваните страни. Докога ще търпим тази аномалия ? Неудушевен предмет каквото е МПС да носи гражданска отговорност.
68
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Всички дребни душици искат на другите да им е по-зле, да плащат повече, да ги наказват по-строго, а дребните душици да се кефят отстрани. Разбира се дребните душици си въобразяват, че на тях това няма да се случи.
67
0
 
20
 
! Отговори
11 преди 1 седмица
Бе то излиза, че автомобилът е гражданин.
66
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Този Тодоров от асоциацията на пострадалите от катастрофи, съм го запомнил с това, че никога не предлага нещо смислено, а винаги предлага шофьорите да плащат повече и да се наказват по-строго СЛЕД като стане ПТП и никога не предлага нещо, което да предотврати или намали броя на ПТП-тата.