КамАЗ представи безпилотен... микробус

Руснаците планират машината да излезе на пазара до 2022 г.
15 юни 2018 13:45, Красимир Ангелов
67
КамАЗ представи безпилотен... микробус
Снимкa: КамАЗ

Руският производител на тежкотоварна техника КамАЗ представи своя първи безпилотен модел. Това е електричекият микробус КамАЗ-1221 ШАТЛ, чието серийно производството трябва да стартира през 2021-2022 г.

Проектът по създаването на напълно автономно превозно средство стартира още през 2016 г., като думата ШАТЛ в името на микробуса се разшифрова като "широко адаптивна транспортна логистика". Машината е изцяло лишена от органи за управление, като за всички маневри отговарят електрониката.

Системата получава информация от цял комплекс устройства, които следят за обстановката около превозното средство. В него влизат радари, лидари, сонари и видеокамери. Дължината на микробуса е 4,6 метра, като в него могат да се поберат между 8 и 12 пътници.

Демонстрацията на машината беше проведена в град Казан, като тя измина на собствен ход по-малко от километър при скорост от само 10 км/ч. Създтелите на микробуса са категорични, че на този етап нямат право за по-големи пробези, тъй като в Русия движението на подобни транспортни средства не е регулирано от законодателството по никакъв начин.

Максималната скорост на КамАЗ-1221 ШАТЛ е 110 км/ч. Машината е направена от композитни материали, като разчита на електромотор с мощност от 130 к.с. Батериите са поставени под пода, а шасито е със завиваща задна ос.

От компанията-производител обявиха, че планират серийното производство да стартира до 2022 г., въпреки че превозното средство е напълно завършено и може да се качи на конвейра незабавно. Проблемите обаче са два – липсата на законова уредба за движение на автономни превозни средства, както и на евентуални клиенти, поне към момента.

Още снимки вижте в AutoMedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бусчето е красиво, нали? Защо толкова ви е яд? Гледайте си колите с една конска сила, с кон с червен помпон на челото! 80%!
58
0
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 63 преди 5 години
Достатъчно е да надзърнеш в някой руски сайт, за да видиш какви перални произвеждат. Вярно е, че повечето са по лиценз или съвместно производство на световни марки - Бош, Индезит, Аристон, Самсунг и др. И какво от това? Кого го интересува къде е правено, след като си е дал марката? А, глупи? Който може да направи ракети със скорост 10 Маха и подводници, които са най-безшумните в света, най-бързите и се гмуркат най-дълбоко, може да направи каквото си иска!Перални?***!Дай на жена си да пере!
57
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснаците правят, ама няма клиенти. Ха-ха! Никой не е луд да купува руски щайги. Дори и родните русофили само ги харесват, ама се возят на немски машини. А бе, кой спечели Втората световна война? За един прЕател, питам.
56
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредното колкозно недоразумение
55
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Могат и без пилоти, могат и с пилоти. Тези от КАМАЗ с пилоти вече от десетилетия не допускат никого в първатa тройка на рали "Дакар". Е, понякога успее да се промуши някой DAF. Яд ли ви е?
54
6
 
5
 
! Отговори
Бонобо преди 5 години
До Анонимен 58Живея на пъпа на София в хубав апартамент с много книги, завършил съм престижен РУСКИ университет, живял съм в Щатите, видял съм много свят и с огромно удоволствие бягам на село, да си почина от ... селендури! За мен ти си дребен като скарида. Мога да те схрускам като варена скаридка! Наследствен русофил съм, макар че прадядо ми е имал сериозен бизнес с американци, а други мои предци са учили в Германия и вкъщи се говореше немски.
53
4
 
6
 
! Отговори
Бонобо преди 5 години
Тук някой се опитва да създаде усещането, че в България бъка от русофоби. А на улицата, в транспорта, в кръчмата, навсякъде е точно обратното! Русофобстващите си мълчат като добре възпитани дирници! Та са си дирници, зле са възпитани, ама не се демаскират пред нормалните българи! Що така?
52
1
 
3
 
! Отговори
16 до 17-ти преди 5 години
До до 16тиПрав си, медицината напредна много. Така ще ти зашият цвайтера, че ще можеш да задържаш и няма да цапаш наоколо.
51
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До трафалгарВ Русия строяха с панелки по Хрушчово време и сега ги разкараха. Строят много с едни здрави тухли, които могат да минат без боядисване. Но пък е чисто, не е като във фъндъковската ***.Ти си заклет трезвеник, така ли? Може би и веган по принуда. Ще живееш дълго и нещастно. Нали знаеш родната статистика...
50
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 50Научи българския! Слагай члена или нямаш такъв? Още ли не си научил кой е Илон Мъск и колко разбира от тесли и ракети? Колкото аз от жироскопи! Скоро ще научиш кой е Мъск.Днес четох, че доставките на руски ракетни двигатели за НАСА продължават. Защо ли?
49
1
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 35 - II преди 5 години
Да не се мъчиш с изделието, което руснаците няма да успеят да направят. Казва се Steinway & Sons. Не знаеш какво е? Така и очаквах, защото си просто, много просто момче!
48
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До анонимен 35Рашките един телевизор не можели да направят! Абе ***, единственото което немците и американците могат да направят, а руснаците не могат, е на малки колелца и е предмет на особена гордост на притежателя му. Произвежда се в Хамбург и в NY. Ти кажи кое е това нещо! Отвори нета и виж какви телевизори правят в Русия. В нито една руска бойна машина няма вносна електроника. По закон! Във военните технологии се използва най-новото, което после отива в гражданската техника. Жалък си!
47
4
 
4
 
! Отговори
хо хо хо преди 5 години
Буса е толкова напреднал технологически, че може да усети на колко промила е собственика му, дали алкохола е достатъчно, и ако не стига - да отиде до магазина и да купи алкохол за руснака...
46
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
хеххе русофила се сърди на хейтърите и после отива да плюе Тесла и СпейсЕкс и Илон Мъск хаххаа мъчно ми е за такива изпилени мозъци
45
5
 
6
 
! Отговори
задължително преди 5 години
на пътниците преди качване се дава по двеста грама водка за кураж.
44
5
 
7
 
! Отговори
Брюксел преди 5 години
Браво на Руснаците: създават и вървят на горе, до като сороските третополови деградират и пропадат все повече!
43
3
 
1
 
! Отговори
кандуктор преди 5 години
не может без кондуктор Кондуктор, нажми на тормоза...
42
8
 
3
 
! Отговори
късно го вадиш преди 5 години
в Швейцария градските автобуси са без шофьори! от Юбер преди две години съобщиха, че до 2030 година 400 млн. души ще разчитат на споделено пътуван е автономни автомобили! а у россия, страната с най-силните ракети некъв бус минал 100м с 10 км/ч без кондуктор и даже без шофер!
41
11
 
6
 
! Отговори
трафалгар преди 5 години
тия пияници нищо не способни да създадат, тръгнали и безпилотно ...хахахахда си пият водката по панелките и това е !
40
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да пази Бог! Тия пияници един тостер не могат да направят, тръгнали високи технологии... смешници!