Обмислят "Гражданска"-та според нарушенията на съпрузите

Фирмите ще плащат в зависимост от историята на автомобила
Обновена: 16 юни 2018 09:20 | 16 юни 2018 07:46, Анисия Иванова
203
Обмислят "Гражданска"-та според нарушенията на съпрузите
Архив: Булфото

Цената на застраховката "Гражданска отговорност" ще зависи от броя и тежестта на нарушенията, които са направили и двамата съпрузи и дори членовете на цялото семейство, които са карали колата. Това ще става като се определя рисков профил не само на шофьора, а и на самия автомобил.

Това е една от промените, които ще влязат в сила след въвеждане на системата бонус-малус за определяне на цената на полицата. Консултантът по въвеждането на системата Ърнст енд Янг представи в Комисията за финансов надзор окончателния си доклад. В него са разработени 11 възможни сценария за системата. Целта е шофьорите, които карат по-рисково и правят повече нарушения да плащат повече, а изрядните по-малко.

Още по темата

Освен нарушенията на собственика, ще се води статистика и за катастрофите, в които е участвал всеки автомобил. Предложението предвижда при прехвърляне на автомобил цената на застраховката "Гражданска отговорност" да се определя според по-рисковия профил – на новия собственик или на колата.

Целта е при въвеждане на системата да не се стигне до масово прехвърляне на коли от хулигани на пътя с много нарушения, на техните съпруги или пълнолетни деца, които нямат глоби на КАТ, само за да платят по-малка цена за полицата, пише "Труд".

Ако пък един човек притежава повече от един автомобил, цената на "Гражданска отговорност" за всяка кола ще се определя като се вземе по-рисковия профил – на собственика или на конкретния автомобил. Така дори и двете коли в семейството да се водят на името на примерната на пътя съпруга, ако един от автомобилите реално се шофира от съпруга и той често прави нарушения, цената на полицата за него значително ще нарасне.

Ако пък в семейството има един автомобил и собственикът му е изряден на пътя, цената за неговата полица отново може да нарасне, ако колата се използва и от двамата съпрузи и децата и някой от тях причини катастрофа.

В доклада специално е обърнато внимание на фирмените автомобили и на колите на лизинг. При фирмените коли за определяне на цената на "Гражданска отговорност" ще се взима предвид историята на МПС-то – колко пъти е участвало в пътнотранспортно произшествие (ПТП).

Така ще се взимат предвид нарушенията на всички шофьори, които го ползват. При колите на лизинг ситуацията ще бъде коренно различна – цената на полицата ще се определя само от рисковия клас на водача. При покупка на нов автомобил цената на застраховката отново ще се определя само от рисковия профил на собственика.

Предложените от консултанта варианти са обозначени с първите букви от латинската азбука – A, B, C и така нататък. Вариантите са различават по броя на точките, които се дават за всеки тип нарушение, както и на границите на бонуса за изрядните шофьори и на завишението на цената, или т.н "малус", за шофьорите с нарушения.

В първия вариант шофьорите са разделени на 15 рискови класа според това колко изрядни са на пътя. В последния вариант шофьорите са разделени на 25 рискови класа. Като винаги в най-ниския рисков клас са шофьорите без нарушения на пътя, които може да ползват най-голяма отстъпка в цената. В най-високия клас са тези с най-тежки нарушения.

До пет пъти повече ще плащат шофьорите, които имат тежки нарушения на пътя, за задължителната застраховка "Гражданска отговорност” след въвеждане на системата бонус-малус. Предложените от консултанта варианти предвиждат изрядните шофьори да получават бонус между 7% и 40% от цената на полицата, а за нарушителите застраховката да поскъпне с между 180% и 400%.

Това означава, че при сериозни нарушения на пътя цената може да нарасне между 3 и 5 пъти. В момента цената на "Гражданска отговорност" за кола с двигател 1,6 куб. см, с регистрация в София и собственик на средна възраст е около 220 лв. Това означава, че полицата за този шофьор може да поскъпне до над 1000 лв., ако причини няколко катастрофи и бъде избран вариантът с най-голямо утежнение на цената за нарушителите.

В предложения проект нарушенията на пътя са разделени в 7 категории според това колко са сериозни. За нарушенията от всяка категория ще се дават различен брой точки, предвижда системата "бонус-малус".

В първата категория влизат леки нарушения като шофиране с превишение на скоростта с 10-30 км.\ч. за извънградски пътища, и превишение на скоростта до 10 км.\ч. за автомобили от обществения транспорт.

Във втора категория влизат превишение на скоростта с 30-50 км.\ч. за извънградски пътища и с 10-30 км.\ч. за обществения транспорт.

В трета категория влиза превишение на скоростта с 10-30 км.\ч., но при градско шофиране.

В четвърта категория са неправилно изпреварване, превишение на скоростта с над 50 км.\ч. за извънградски пътища и с 30-50 км.\ч. в рамките на града.

В пета категория влизат тежки нарушения като шофиране с алкохол до 1,2 промила в кръвта, превишение на скоростта с над 50 км.\ч. в града, хулиганско поведение, шофиране без книжка или без разрешение от собственика, както и предприемането на опасни маневри.

В шеста категория попадат нанесени щети от умишлено ПТП, нанесени телесни наранявания при катастрофа, ако виновникът е помогнал на пострадалия, шофиране с над 1,2 промила алкохол или с по-малко алкохол, ако това е второ нарушение, както и употребата на наркотици. В седма категория влизат тежки телесни наранявания при ПТП, ако шофьорът не помогне на пострадалия, или след употреба на наркотици, смъртен случай, или ако шофьор без книжка удари пешеходец.
 
Въвеждането на системата бонус-малус ще има положителен ефект върху пътната безопасност, коментира Стоян Проданов, изпълнителен директор на "Бул Инс". Във всички държави въвеждането на системата е имало добър ефект върху поведението на шофьорите. Причината е, че когато се бръкне в джоба, всеки ще се стреми да промени и подобри поведението си на пътя. Затова системата трябва да бъде приета възможно най-скоро, смята Проданов.

Цената на полицата "Гражданска отговорност" ще нарасне с 380% при три нарушения в един от посочените от консултанта конкретни примери. Става въпрос за физическо лице, което има три нарушения – за превишена скорост, за неправилно изпреварване и за причинена злополука с телесни повреди. След сумиране на наказателните точки за всяко едно нарушение се оказва, че в случая цената на полицата трябва да бъде завишена с 380%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
0
 
4
 
! Отговори
ескимос преди 5 години
е..х ти и простотията ..направо се отказвам от тая държава..ставам ескимос или по-добре чукча...що не се вземе предвид и дали детето не се е напикало на задната седалка..и това е държава от ЕС в 21 век..давайте в същия дух и накрая ще угасите лампите на терминал2..що ли ми се струва че тоя Проданов хич не го е грижа за мен ,а само за собствения си джоб.Щом и мутрите тръгнаха да дисциплинират водачите..ето доказателството за срастването на мафията с държавата...
184
0
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
мамка и хъшлашка държава...това е ***...тая дивотия я няма никъде по белия свят
183
2
 
8
 
! Отговори
Gele преди 5 години
немога да разбера, защо не се мисли реално как ще се следи кой шофира дадена кола. Имаме две семейни, но жена ми кара само едната, защо ако случайно прегреша аз с по-мощната да бъде увеличена гражданската и на тази, която тя ползва за децата до градината и обратно. Ясно ми е, че искат повече пари, но не е редно.
182
2
 
15
 
! Отговори
Ivo преди 5 години
Според мен трябва да се вземе под внимание още и дали возят деца, които ръсят солети в колата, също така и дали превозват куче, което лае в движение. От значение да бъде и дали обичаш да паркираш на сянка колата, както и дали предпочиташ успоредно паркиране напред или назад. Само тогава ще настигнем западна Европа.
181
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
гражданската направо я вкарайте към административните наказания.някой ако си мисли че ще плаща по малко се лъже.застраховките вече ги покачиха и вече могат да намалят на малцина малко докато не направят нарушение което е неизбежно.трябва да се гледа не нарушения а птп по твоя вина.явно застрахователите и досега си печележа добре щом имат пари за лобисти.
180
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато някои 'обмислят' застрахователите действат - ГО за една и съща каравана миналата година 54 лева, тази 120 лв!
179
1
 
15
 
! Отговори
Мислител преди 5 години
Пишете "обмислят" - извинете, с какво обмислят и кои са тези ***,които "обмислят" ? Това е обмислено от умни хора в Европа и има стандарти . За какво са тези "мисловни" напъни на някакви недоучени и прости селяци в тази *** Народно събрание ? Та от там излиза само грухтене и воня! Я се скрийте и извикайте европейци да ни поправят законите!
178
4
 
10
 
! Отговори
АЛА БАЛА С НАС преди 5 години
Караш лошо с нарушения гряжданска 1000 лв Караш добре 20лв по малка Бравооооооооооооооооо Стимула е голям
177
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според написаното тук, ГЕРБ подготвят поскъпване на застраховката Гражданска отговорност средно три-четири пъти. Ако сега плащаме средно 220 лева, ако приемат тези промени ще плащаме средно около 800 лева за тази застраховка, а някои и над 1000 лева. ГЕРБ май твърдо са решили пак да паднат от власт.
176
1
 
7
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Важното е да се плаща, да има оборот и приходи , било в хазната, било у застрахователите, или и двете.Не е важно с какви доходи ще плащаме.Това са подробности.Иначе, напълно подддържам мнението за "тоягопада" , по-долу, но и знам, 1923-та как свърши подобна ситуация.А сега-няма и кой, а и няма и с какво.....
175
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Водопад не знам дали ще има, но със сигурност ще има тоягопад, и то голямшайката да си опича и без това малкото мозък!
174
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За по-сигурно, я разширете обхвата до ниво - вход или каре къщи. Кво си играете на дребно? Една кола на паркинга да е с нарушение и айдее, изгоре целия паркинг. :) Догодина дигнете и данъците с неколкостотин % и сте готови. Пари ще има - водопад.
173
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Застраховката не е данък, макар че е задължителна. Данъците са за държавата, застраховките са за частните застрахователи мутри. Поназнайвайте ги тези неща преди да пишете.
172
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
не 100лв, а 1000лв данък за стара кола
171
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната настъпана мотика от шайката ***! Пробутайте извратената канвенция, или 100 лв данък за кола, или пък тази идиотия та да ви изринем веднъж завинаги! Което и да си изберете от трите варианта, изриването ви е гарантирано!
170
0
 
22
 
! Отговори
Румен преди 5 години
Докато обмислят, цената на най-евтината застраховка е скочила с 40 лева, за моя автомобил.Проблема не са цените, проблема са доходите на хората. Как не им разбира главата, че за да има икономика и пълна хазна, трябва хората да получават европейски заплати.
169
11
 
3
 
! Отговори
Руснак преди 5 години
Ще смачкаме българските тъппаци!Вие сте роби на руския народ!Слава на Русия!
168
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А да ядат кютек обмисля ли шайката! Направят ли тая идиотщина спирам да правя граждански, е,бал съм ги в *** ненаядени!
167
3
 
25
 
! Отговори
BG преди 5 години
Българи до кога ще търпите да се случват такива безумия??? ДО КОГА??
166
4
 
19
 
! Отговори
един преди 5 години
Пълна бъркотия ще настане .В Европа не е така ,застраховката е на собственика и колата може да се кара от още един човек записан в талона ,за да се търси персонална отговорност. В БГ ще бъде орел ,рак и щука !