Добър шофьор – лош шофьор: За едни 100 лв "Гражданска", за други – 1100

Системата "бонус - малус" ощетява едните и стимулира другите
18 юни 2018 18:30,
39
Добър шофьор – лош шофьор: За едни 100 лв "Гражданска", за други – 1100
Снимка: Булфото, архив

Поскъпване за едни, поевтиняване за други. Такава ще е ситуацията, ако се въвдете системата "бонус - малус" за Гражданската отговорност. За нарушителите застраховката може да скочи от 100 до 400%, за изрядните пък - да поевтинее с 8 до 42%.

Така ако сега полицата е около 200 лева, то нарушителите ще плащат около 1000 до 1100 лева, а пък изрядните ще плащат около 100 лева или дори по-малко.

Това показват обобщените сметки в поръчания от Комисията за финансов надзор (КФН) доклад на консултантската компания “Ърнст енд Янг”.

Още по темата

Разработката предлага 11 сценария, които комбинират различни фактори за определяне на цената, пише "24 часа". Вариантите се различават по размера на точките, които носят различни фактори за определяне на цената на полицата.

Идеята на новата методика ще е всеки застраховател да избере как да постъпва с недобросъвестните и да стимулира останалите.

Факторите, които в момента определят цената на задължителната полица - стаж на шофьора, възраст, населено място и кубатура на колата, ще се запазят.

Към тях ще бъдат добавени и такива, които оценяват поведението на пътя в последната година и всяка следваща след въвеждане на новата система.

Всяко от документираните от КАТ нарушения ще носи точки, като тежестта им зависи главно от размера на санкциите, предвидени в закона. При рецидив наказателните точки се удвояват.

Всеки от вариантите предвижда да се водят две досиета - на водачите и на автомобилите.

Достъп в реално време до тях ще имат както застрахователите и гаранционният фонд, така и контролните органи.

Мощността на колата, годината на производство, техническите прегледи, редовното ѝ поддържане ще влязат в досието на автомобила и също ще носят наказателни точки.

През миналата седмица финансовият регулатор изпрати доклада за обсъждане в транспортното и вътрешното министерства тъй като се оказа затруднен в избора на водещ сценарий. Очаква се през есента да се проведе обществено обсъждане.

От финансовия регулатор, ръководен от Карина Караиванова, отказаха коментар по темата, докато не се произнесат МВР и транспортното министерство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След като ще се води досие на автомобила то трябва да е достъпно за всеки потенциален купувач.
10
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това отдавна трябваше да стане...който е джигит на пътя и шофира опасно...да плаща 5торно...
9
1
 
19
 
! Отговори
Иван преди 5 години
В Западна Европа този модел работи безотказно от десетки години насам.
8
1
 
12
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 5 години
КАТ още пишат на ръка , има Опашки - Как може да се случи това ?Това е поредната Корупция на Държавните Служители . КФН Проспа КТБ , плаща Милиони Лева за нещо което ще остане на Хартия - ще се вдигне само Застраховката с още 10 хартиени Документи и Лепенки по Предното Стъкло . Аз лично не мога да схвана защо Няма Електронно Правителство - Данък да платиш може и по Интернет - ама за по-сигурно се редиш на Гише .
7
2
 
16
 
! Отговори
аз преди 5 години
Глупости! Аз имам близо 50 000 км на година извънградско, нямам нарушения, но ще ме приравняват с някой със златен талон, който върти по 0 км на година. Кога ще разберете, че не книжката или стажът карат колата? Както и че няма значение каква е колата, а как се поддържа?Трябва застраховка от два компонента, кола и водач.
6
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
идеята е не да намалят застраховките, а да ги увеличат! причини ще намерят колкото си искат! бонус-малуса ще е за определени хора, а за останалите ще е "бонус-мандалус"!
5
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом сега им отърва на засртахователите на 200 кинта, кой ще си играе да пресмята различни застраховки...
4
0
 
33
 
! Отговори
сметкаджия преди 5 години
как от 200лв, след поевтиняване с 8%-42% се получава под 100лв ?
3
0
 
21
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Ако направят системата както трябва ще има само позитиви...*** то и ремонтите ако ги правеха както трябва щяха да са добре...
2
1
 
49
 
! Отговори
Gorskio преди 5 години
На бас че накрая всички ще плащаме по-високи застраховки!
1
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Б Н Т !!!! НЕКАДЪРНИЦИИИИИИИИ !!!! ПУСНЕТЕ НИ МАЧА БЕ , ЕЕЕЕЕЕЙЙЙ !!!НЯМА ТАКИВА УБИТАЦИ КАТО ВАС!!!!МАХНЕТЕ ГИ ТИ КЛОУНИ ОТ ЕКРАНА И ПУСНЕТЕ МАЧА!!!