Спипани: 4500 шофьори карат с чужди номера, над 100 счупили скоби

Нови санкции готвят за водачите в София
19 юни 2018 07:00, Александър Попов
43
Спипани: 4500 шофьори карат с чужди номера, над 100 счупили скоби
Снимка: Булфото, архив

Близо 4500 шофьори са били спипани от полицията да карат колите си с чужди регистрационни номера за година, сочат данните на МВР за 2017 г., цитирани от "Монитор". За сравнение, година по-рано случаите са били едва 24.

Големият скок се дължи на въвеждането на мярката всеки пиян или дрогиран шофьор, които е заловен на пътя, да се разделя с регистрационните си табели за срок от година. 12 000 пияни шофьори са останали без табелите си, след като са карали с над 1,2 примила алкохол в кръвта. Над 800 пък са санкционирани заради каране след употреба на дрога.

Още по темата

Голяма е бройката и на автоматично дерегистрираните коли заради забавяне в плащането на задължителната застраховка "Гражданска отговорност". След последните промени в застрахователния кодекс и в Закона за движение по пътищата стана възможно дори без проверка на пътя тези коли да бъдат сваляни от отчет. Така от началото на годината от регистрите на КАТ са отписани 865 556 автомобила. Едва 72 923 обаче са възстановили валидността на талоните си, като са заплатили доброволно "Гражданска отговорност". Спрените на пътя за липса на задължителната застраховка пък са били 14 716.

Всички заловени с чужди номера след драконовските мерки шофьори се оказва, че са подменили табелите си, за да могат да карат колите си. Те се надявали, че при проверка на регистрацията, пътните полицаи няма да разберат, че те са от други коли.

"Случвало ни се е да спрем автомобил, който е сив на цвят, а в талона, който ни подават, е записано, че е черен. Шофьорът започва да твърди, че колата е пребоядисана, но след справка става ясно, че се касае за коренно различен автомобил. Тогава го задържаме за минимум 24 часа и започване досъдебно производство срещу него. При доказване на вината му го грози затвор до една година, а глобата е минимум 500 лева", обясниха от "Пътна полиция".

От там поясниха, че при прилагането на тежката мярка, шофьорът има 12 часа да прибере колата си от пътя, тъй като веднага след залавянето му, той не може да я кара. Ако пък е с отнета книжка, трябва да намери правоспособен шофьор. Тези 12 часа започват да текат от издаването на акт за нарушение и заповед за принудителна мярка спиране на автомобила от движение. Новите мерки обаче важат само ако колата е шофирана от собственика. Нарушителите, които карат чужди коли, минават с по-лека санкция. Тогава колата се спира от движение за един месец.

Междувременно в София гласят нови санкции за шофьорите, които сами свалят от колите си скобите, поставени им при извършено нарушение в зоните за платено паркиране. Освен 30-те лева първоначална глоба, ще трябва да се заплати и престоят в зоната, дори автомобилът на нарушителя през този период да не е бил там, а да е бил прибран, както и щетата по скобата, която струва 200 лева. Цената за зоната ще се плаща и за всеки следващ ден нарушение. Всичко това се предвижда в промени в наредбата за движение в София, които предстои да бъдат гласувани от Столичния общински съвет.

От началото на година 101 души премахнали сами скобата на колата си.

Нови тежки глоби за нарушения при паркирането в София и поредно увеличаване на "зелената зона" в града. До 150 лв. глоба ще отнасят шофьорите, спрели или паркирали возилата си на трамвайни и жп линии в София. В момента също е забранено паркирането и престоят на релсите, но глоба не е предвидена.

От "Московска“ 33 ще глобяват и с по 200 лв. всички, паркирали на инвалидно място. Сега санкцията варира между 100 и 200 лв.

Разширяването на новата "зелена зона" в четири района ще ни струва над 2,3 млн. лв., като в тази сума са включени освен обособяването на новите места за плетено паркиране, оборудването и ремонтът на офисите за закупуване на винетни стикери, нови 160 скоби и други.

От Центъра за градска мобилност очакват приходите от "зелената зона" да бъдат над 4,2 млн. лв. годишно. 900 хил. лв. от тях ще бъдат вложени за ремонт и изграждане на тротоари в зоните за паркиране.

Скобите пък ще донесат печалба от 890 хил. лв. Винетните стикери и служебните абонаменти годишно ще докарват над 800 хил. лв. Прогнозите сочат, че най-много пари ще дойдат от SMS-и и талони за паркиране – 2,5 млн. лв.

С 5500 места се предвижда са се разшири новата "зелена зона" в четири столични района. Най-голямата зона ще е в "Лозенец", където в част от квартала вече е въведена.

Едно домакинство ще има право да паркира пред апартамента си - в "зелена" или "синя" зона до 3 автомобила. В момента няма ограничение. При деклариране на неверни данни, освен че гражданинът няма да получи винетен стикер, няма да си получи и внесените за него пари.

 


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 38

Ще зареже Москвича! Автомобила не е исконно право! Ще се вози на такси тези 2 пъти...
41
0
 
1
 
! Отговори
123 преди 8 месеца
Гледам идват много в столицата и си мислят, че като са в навалицата и всичко може да им се размине. За съжаление в тази държава и да те хванат, пак нищо не става.
40
0
 
1
 
! Отговори
Ганьовци преди 8 месеца
Бедният винаги плаща повече. Трябва да се разлепят лозунги като при соца "По добре здрав и богат, отколкото беден и болен"
39
0
 
7
 
! Отговори
Пенсионер преди 8 месеца
Не пипайте ЗДП , вашта ма..ма многодетна.
38
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Хващат някой богаташ че кара като Аертон Сена и го глобяват с малка част от джобните му пари? Кога в олигархична Република България, глобите ще започнат да се съобразяват с имотното състояние на правонарушителите? Така е в цяла Европа а у нас каква е тая данък 1000 лева, значи пенсионер с Москич трябва да си даде пет пенсии по 200 лева, а с останалите 1400 лева да яде, пие, да се лекува и да ходи на театър. Браво. Той тоя Мосвич го пози да закара два пъти годишно жена си до болницата.
37
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Държавата стимулира хората да извършват нарушения.
Сега са наумили пак да ни съдират по още една кожа - като въведат по 1000 лева данък за старите коли на година. Нормално хората ще започнат да не плащат данъците си, поради тяхното безумие по вид и размер. И после олигархосайтовете пак ще хулят хората колко са лоши. В Европа олигарсите плащат солени данъци и глоби, а тук бедните хора крепят държавата с данъци и глоби. Докога така ултрамега десни управници?
36
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На 4500те шофьори които карат с чужди номера-конфискуване на колата за скрап.Следващия път при такова нарушение пак и те така ще се научат на ред.На 100те счупили скобите-също.Това ще са 4600 таралясника по-малко по пътищата.
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Разширяването на новата "зелена зона" в четири района ще ни струва над 2,3 млн. лв.,Скобите пък ще донесат печалба от 890 хил. лв. А пък вие си 4укаите клави6ите тавари6и.
34
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Мнение

Прав ти път!
33
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Пише се паркинГи, а не паркинЗи.
32
0
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 8 месеца
"12 000 пияни шофьори са останали без табелите си" - майко мила, квой туй, бре?!?
31
2
 
5
 
! Отговори
Един преди 8 месеца
А така да останем само примерни шофьори...Да се спре войната по пътищата....Само така, яки глоби, съд, конфискуване.....
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ами щом парите за зоните са били да се направят паркинзи значи да ви вурнат парите или обявявате независимост, вадите си нови паспорти и документи за самоличност
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нали първоначалния замисъл на синя и зелена зона беше с парите да се правят подземни паркинги. Нещо не виждам подземни паркинги.
28
1
 
15
 
! Отговори
Пипи преди 8 месеца
Странна държава сме - законите се правят заради малцина нарушители, а страдат хиляди редовни данъкоплатци, но станали случайно нарушители.
27
3
 
15
 
! Отговори
Я преди 8 месеца
Балканско-селско-шиптърския манталитет на населението ни е основния проблем на държавата, и за жалост този проблем няма решение ! Държава с такова население е обречена !
26
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Алоооо ВИЕ мозъкимате ли бе!!!
Защо трябва да ДЕРЕГИСТРИРАТЕ кола без ГО???? Ами ако колата се намира в чужбина! ТЯ Е ЗАКОННО регистрирана и с планета ГО в държавата в която се намира!! И ИЗВЕДНЪЖ колата се окава НЕРЕГИСТРИРАНА се едно да караш кола без номера? ЗАЩО? след като човека си е платил всичко всичко е изрядно вие ще дерегистрирате колата? Как така бе? ПО КОЙ ЗКАОН вие имате достъп до базата дани на други държави да проверявате дали има ГО или НЕ?
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да, хващат ги а после глобите и нарупения, "магически' изчезват... з акойто може да си плати, рабира си :)
24
13
 
13
 
! Отговори
Софийска баница преди 8 месеца
Много леко го раздава общината. Не трябва зоните да се правят на парче. Така само се задълбочават проблемите на границата на зоните. Паркирането в цяла София трябва да стане платено, а в центъра и около центъра зоните трябва да са денонощни.
23
2
 
20
 
! Отговори
До БГ 13 преди 8 месеца
С право плюят хората, защото мерките са неадекватни при положение, че някой си позволява да кара пил и без книжка отново и отново...Сериозните нарушители не се притесняват от тези мерки, защото не ги спазват и нищо не им се случва, просто един нов акт отгоре. А голям % от останалите като гледат какво става и започват и те да не ги спазват, защото разбираш ли "те да не са будали". И в крайна сметка нарушителите продължават да правят каквото си искат, изрядните никой не ги защитава, но глоби бол