Без опашки в КАТ! Регистрацията – в ръцете на частници!?

Само един талон за автомобил, но с чип с цялата информация
2 юли 2018 07:00,
62
Без опашки в КАТ! Регистрацията – в ръцете на частници!?
Снимка: Facebook

Регистрацията на превозните средства да излезе от КАТ и да отиде в Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".

Това са част от текстовете, които подготвя министерството на транспорта в новия Закон за пътните превозни средства, съобщи за "24 часа" зам.-министър Ангел Попов.

"Автомобилна администрация" ще прехвърли тази услуга на частни пунктове. Няма да се прави конкурс, а ще се пише методика и тежки изисквания, на които да отговарят те. Целта на цялата тази сериозна промяна е да се приключи с опашките в КАТ.

Още по темата

На ден в София минавали за регистрация и пререгистрация близо 900 автомобила.

"Ако се разпределят в например 10 пункта, това ще премахне опашките", казва Попов.

Твърде възможно е регистрацията на колите и последващата пререгистрация при продажба да се поемат от пунктовете за технически преглед, ако се дооборудват, допълва той.

Още един проблем е причина да се отиде към това решение. Има нова евродиректива, която казва как да минава на преглед превозното средство при първоначална регистрация, след което се издава един стикер и едно удостоверение за техническа годност.

В момента в България се издават два знака - единият от МВР, другият от Министерството на транспорта, казва Дамян Войновски от "Автомобилна администрация".

"Ние сме организирали изпълнението на тази директива, а МВР, за да го направи, трябва да вкарва милиони левове за обучение, оборудване, за спазване на изисквания. Не е целесъобразно държавата да инвестира двойно за едно и също", казва Войновски.

Предвижда се при регистрацията автомобилът да минава първоначален преглед и да му сложат номера. А след 72 часа примерно да получи и електронния талон с пратка на посочен от собственика адрес. Така че всичко ще се извършва на едно място.

Предвижда се и електронна услуга, при която собственикът на автомобила ще може предварително да попълни данните, да заяви в кой пункт иска да мине регистрацията на колата му, да може да си запази и час.

Премахва се и регионалната регистрация, всеки ще може да се яви в който иска пункт в страната. Това пък води до промени при регистрационните табели. Ще се махат регионалните обозначения в табелите, тоест буквите, които обозначават от коя област е автомобилът - примерно СВ за София, ЕВ за Габрово, РВ за Пловдив, КН - за Кюстендил и т.н.

Според зам.-шефа на "Автомобилна администрация" Дамян Войновски регионалното обозначение ще се замени с произволни букви и цифри. Така пунктовете ще могат да държат на склад номера и ще ги слагат веднага. Тъй като системата, в която се въвежда регистрацията е национална, няма значение къде ще бъде направена.

Новото при електронния талон е, че той ще бъде един, но с чип, в който ще има цялата информация за автомобила, включително и нарушенията. В момента талоните са два - малък и голям, което създава проблеми на шофьорите, когато пътуват зад граница.

Например в Гърция и Унгария не признават малкия талон и за да няма неприятности с властите, българите трябва да си носят в колата и големия талон.

В чипа на талона ще има служебна и информация за общо ползване, до която да има достъп службите на другите държави. Вече е готов прототип на електронния талон, за изработването му ще се обяви търг.

Всичките тези промени трябва да станат факт до 7-8 месеца, най-много до една година, казва зам.-министър Попов.

Другата голяма промяна е целият контрол на пътя – включително на камиони, автобуси и таксита, да мине към КАТ. Министърът на транспорта Ивайло Московски лансира тази идея още от предишния си мандат, но явно сега има политическата подкрепа, тъй като преди дни премиерът Бойко Борисов също се изказа в този дух.

Идеята е инспекторите на ДАИ да не спират камиони и автобуси на пътя за проверка на тахографи, документи, а това да прави КАТ. Автомобилната администрация пък ще прави проверките в превозваческите фирми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
18
 
! Отговори
Ала-Бала преди 5 години
Цялата работа е "наши фирми" да прявят регистрацият и да се сменят табелите за по 50 лв. Герберите я разбират тази работа.
33
1
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Защо предметът Вашингтонски още не е в затвора?
32
0
 
39
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Хайде да погледнем в близкото бъдеще. До година-две, КАТ няма да го има на това място. А на терена голяма строителна фирма ще построи луксозен комплекс за по 3000 евро квадрата. Да видим, дали кристалната топка ми работи?
31
1
 
15
 
! Отговори
хаха преди 5 години
абе тва да не е станало портал за научна фантастика))):
30
3
 
4
 
! Отговори
Кит КАТ джънки преди 5 години
Браво само така още по лесно си купуваме книжките. Чух че вече ще караме без книжки още по яко. Това викате че е фейк нюс ама като го чуете по телевизора мале тази кутия как ви промива мозъците и ви пленява е смешно. Хората които не гледат тв новини нарушават законите защото те не искат да са пленници , роби. После робите ги псуват и викат че са нещастници просто не можете да ги разберете защо нарушават закона. Животът е кратък и затова всеки прави каквото може за да му е лесно на него.
29
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В австрия, застрахователя ти дава рег. номер.Няма как да се движиш без гражданска. С един куршум два заека
28
0
 
3
 
! Отговори
Питам преди 5 години
До ДаноДобре, но за кои/кой?
27
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По - глупава работа от тази няма... толкова проблеми ще се забъркат за в бъдеще, от които ще спечелят само адвокатите . То и сега висят в съда със спорове заради пренабити номера, крадени коли с неизяснена идентификация на автомобили незнайно как придобили регистрация - а сега - айде - всичко с табели...после - да му мислят прецаканите купувачи...
26
2
 
7
 
! Отговори
Стратиев преди 5 години
Значително ще се увеличат катастрофите, има окръзи със много слаби шофьори, всеки опитен водач ги знае и се пази от тях.
25
0
 
14
 
! Отговори
Джак преди 5 години
Баси въшките, не се напиха с кръв. Да се задавят дано!
24
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Супер, значи няма нужда да купувам апартамент в София, за да изкарам софийски номера. Един разход по-малко :)
23
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Леле мале. Е сага вече коруцията ще е на 100%. Ще пускат по улиците всякакви катастрофирали трошки.
22
0
 
15
 
! Отговори
158 преди 5 години
поредното пълнене на герберските гушки.. *** стадото дето сме..
21
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че то, ако не се получи далавера, в случая от регистрацията на автомобили, държавата нямаше да е България!
20
0
 
35
 
! Отговори
Оборете ме с факти преди 5 години
Как на крайно опорочени във времето властимащи им дават да коват закони и наредби. войновски е във всички схеми в ИА АА, московски също, попов също. Имат и заведени дела срещу тях за незаконни действия. и схемата е такава, изваждат примерно регистрацията от държавата и отива в частно лице, познайте на кой е това лице (жокер московски, войновски или попов) и да не забравяме, услугата става още по-скъпа. И пак ще има рев. Аз нямам против частника, но не и по начина в БГ.
19
1
 
20
 
! Отговори
Жоро преди 5 години
Ей,писна ми от гепаджии,сега някой ще се напълни с пари,кой ли ще е той??
18
1
 
39
 
! Отговори
врата в полето преди 5 години
Регистрация на автомобилите в частни фирми _ ами хайде и митниците ги дайте на частници ,че да дойде сърце на място....................
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бен ГанНе и в този случай!
16
0
 
46
 
! Отговори
бг преди 5 години
В Германия регистрацията става в общината не в полицията, нито в частниците. Рискът с частните фирми в този бранш е че могат да улеснят кражбата на автомобили.
15
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Невероятни предложения,страшни мозъци. Единият попов подсъдим за корупция, другият пък си уби детето с моторна шейна собственост на превозвач от Пловдив, в явен конфликт на интереси.