До 4 г.: Търсят 45 000 души в автоиндустрията у нас

Предстои създаване на три нови зони - в Бургас, София и Видин
12 юли 2018 17:45, Анисия Иванова
71
До 4 г.: Търсят 45 000 души в автоиндустрията у нас
Снимка: архив Reuters

През следващите три до четири години за автомобилната индустрия в България ще са нужни още поне 45 000 работни места, каза на форум Любомир Станиславов, изпълнителен директор на "Аутомотив Клъстер България".

По думите му най-добрите примери за дуално образование в момента са в автомобилната индустрия, където има най-много ученици. Развива се и партньорството с техническите университети в страната, изтъкна Станиславов на дискусия "Да! На българското автомобилостроене".

Освен работна ръка, този сектор ще се нуждае от много големи индустриални зони, допълни той и изтъкна, че организацията е инициирала създаването на три нови зони в Бургас, София и Видин, където има професионална гимназия с възможност за дуално ресорно обучение.

Ще имаме нужда от партньорство с правителството, защото големите автомобилни доставчици от първо ниво и производители, които ще дойдат в България, ще имат нужда от значителни стимули, обърна се изпълнителният директор на "Аутомотив Клъстер България" към представителите на изпълнителната власт.

Той цитира данни, според които преди шест години, когато е учреден клъстерът, секторът е създавал под 1 на сто от БВП, заети са били под 9000 души, а компаниите - под 30. Сега автомобилната индустрия създава над 5 на сто от БВП, заетите са над 47 000, а компаниите вече са над 170, а оборотът, генериран от тях, е над 2,5 млрд. лева.

Заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов съобщи, че скоро ще се осигури финансов ресурс за индустриалната зона в Стара Загора. По проектите за големи зони около София и Бургас също се работи, както и за привличане на инвеститор от висок клас - производител на автомобили в България, каза заместник-министърът.

От 2005 г. досега са сертифицирани 21 проекта с 13 000 работни места на обща стойност близо един млрд. лева, но развитието на тази индустрия е най-динамично през последните години, изтъкна Лъчезар Борисов и съобщи, че от началото на 2016 г. до момента има 11 проекта с над 8200 работни места на стойност близо 300 млн. лева. Тези проекти са в процес на изпълнение и част от компаниите все още не са назначили служители, което означава, че през следващите години ще има търсене на кадри, допълни той, цитиран от БТА.

По данни към май 2015 г. има ръст от 37 процента на индекса на промишленото производство и ръст от 45 процента на оборотите в сектора, изтъкна заместник-министърът. Износът на сектора е 4 процента от целия експорт и той създава 4 - 5 процента от добавената стойност в индустрията.

Заместник-министърът на образованието Таня Михайлова съобщи на форума, че в специалностите, свързани с автомобилния транспорт, се обучават 10 263 младежи 9 - 12 клас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
6
 
! Отговори
Shark преди 5 години
Да, ние имахме възможност отдавна да произвеждаме коли, само че изгонихме всички. Като се започне с Рено, които още през 60-те години имаха завод в Пловдив, можеше да бъдат тук, вместо в Румъния. После Ровър направиха завод във Варна, може и другаде да е имало, не знам. На знам че изгонихме всички, явно някой не си получи подкупа. А сега пак хайде наново. Съмнявам се че и този път ще стане.
59
4
 
5
 
! Отговори
Колев преди 5 години
Ние имахме автомобилен производител, но го закрихме. С тази планова икономика трудно ще се случва. В момента държавата казва на бизнеса къде да инвестира - в определени градове близки до партията. Това е пречка за големите играчи.
58
3
 
8
 
! Отговори
До 4 години преди 5 години
Ще се търсят българи, а не работнициТъ.анари такива! Всичкото е вятър и мъгла, заради псевдомедии и популистки тикви- тип "кратуна".
57
0
 
10
 
! Отговори
Strelata преди 5 години
Има 1 000000 *** това ви работната ръка другарю Атанасов поздрави от Лондон нещтастници.
56
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къв атанасовКво пропуснахме
55
4
 
1
 
! Отговори
ИЗБОРИ ДО ДУПКА В БГ преди 5 години
Г-Н АТАНАСОВ,НАРОДА Е С ВАС,НА ИЗБОРИТЕ ЩЕ ИМА ПЪЛЕН АНТИКОМУНИСТИЧЕСКИ ВОТ,МНОГО ДОБРЕ ЗНАЕМЕ,ЧЕ ВИ СЕ ОТКРАДНА УПРАВЛЕНИЕТО С ЛЪЖИТЕ НА НАЙ-ГОЛЕМИЯ НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ СИМЕОН САКСКОБУРГОТСКИ,КОЙТО ВКАРА КОМУНИСТИТЕ ПРЕЗ ЗАДНА ВРАТА И ДО ДЕН ДНЕШЕН ВЪРШЕЯТ И БЕЗЧИНСТВАТ.ЗНАЕМЕ И ТОВА,ЧЕ КОМУНИСТИТЕ КАТО ЧУЯТ САМО ВАШЕТО ИМЕ И ТРЪПКИ ГИ ПОБИВАТ,ЗАЩОТО ВЗЕМЕТЕ ЛИ ЕДИН ПЪТ ВЛАСТА,ТО ИДВА ТЕХНИЯ КРАЙ НА ГРАБИТЕЛСТВО И СЪЩЕСТВУВАНЕ.БОГ ДА НИ ПАЗИ ОТ ТЕЗИ ГРАБИТЕЛИ И МОЩЕН УСПЕХ НА ИЗБОРИТЕ
54
1
 
22
 
! Отговори
73 преди 5 години
Така ще бъде във всички отрасли много скоро,но ще е трудно.читавата работна ръка отдавна избяга в чужбина.нашите бизнесмени само могат да си мечтаят да внасят работна ръка от чужбина.няма кой да им работи за това мизерно заплащане със цени на стоките в пъти по високи от повечето европейски държави.
53
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Уж имаме БВП а заплатите умишлено се държат под минимума за оцеляванеако поне маалко мислеха за хората още преди 3,4 години да бяха направили минималото заплащане 5лв/час - напълно реално за икономикатаТова че сега няма вече кадри го причиниха напълно умишлено като слушат алчните *бизнесмени*
52
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Балканско Рено ли пак ще правиме. Ами те го правиха в Пловдив през далечната 1968 г., ама... де много акъл и франсетата ни го спряха.
51
1
 
17
 
! Отговори
Някой преди 5 години
Когато в България се научат да плащат няма да търсят..... Не да бачкаш 24/7 за 30 лв на ден квалифициран труд.
50
0
 
7
 
! Отговори
Дообре преди 5 години
Търсете и ас търся ако имате излишък пращайте насам .
49
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каквото и да ви плащат, все ще стигне за кучешка наденица и евтина бира.
48
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
това на снимката не е в България. Ние правим дръжки за врати.
47
1
 
5
 
! Отговори
каза като рече преди 5 години
Не бързай с "хоп"преди да си скочил!
46
1
 
5
 
! Отговори
До 37 преди 5 години
Как на такъв *** плащат 4к не мога да си обясня...
45
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
е ок, а не съм вдял досега да се каже колко ще е средната заплата в завода? Все трябва да научавам от познати, от форуми, където Защото си селянче от Северозапада, което не знае че заплати не се обявяват официално.Или ти харесва да работиш там или търсиш друга компания.Но това няма да го разбереш никога.
44
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А никой не търси персонал за щаййгите на ЛАДА...Защо ?
43
7
 
4
 
! Отговори
Румен преди 5 години
Какво е "автоиндустрия"?Ако това са сервизите,моргите и тенекиджийте,Да !При възраст 15 и над 15 години на колите в България,верно ще трябват 45 000 работници.
42
2
 
30
 
! Отговори
лада преди 5 години
Абсолютни лъжи. Видяхме какво стана с Greatwall
41
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре,де, някой може ли да каже защо уж масово се откриват заводи и всичко уж е ок, а не съм вдял досега да се каже колко ще е средната заплата в завода? Все трябва да научавам от познати, от форуми, където бивши служители пишат и тн.