Новите екотакси: За Golf и Opel – 300 лв.! За стар бус – над 2 бона!

Превозвачи ще обжалват решението на правителството пред съда
Обновена: 12 юли 2018 16:34 | 12 юли 2018 10:45,
311
Новите екотакси: За Golf и Opel – 300 лв.! За стар бус – над 2 бона!
Снимка: архив "Булфото"

Екотаксата на най-често срещаните у нас над 10-годишни автомобили като Volkswagen Golf и Opel Astra ще се увеличи на 300 лева. Това ще се случи след решението на правителството от вчера да промени Наредбата за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса.

С измененията министрите решиха екотаксата на старите коли да се увеличи с 12-13 на сто, а на новите да поевтинее с 10%.

Таксата за возилата до 5 години се запазва в досегашния размер.

Още по темата

За хибридните автомобили тенденцията е същата, като таксата за новите се намалява с около 20%, а за по-дълго употребяваните се увеличава с 12%. Отпада заплащането за електромобили до края на 2021 г, пише "Монитор".

Новите цени ще окажат съществено въздействие на бизнеса. За нов микробус ще се плаща 625 лева, до 5 години 970 лева, над 5 или 10 години съответно 1450 и 1550 лева.

При тежките камиони и автобуи екотаксата за нови машини ще е 938 лева, до 5 години - 1455 лева, а за над 5 и 10 години сумите скачат съответно на 2175 и 2325 лева.

От бранша се обявиха против решението и го определиха като незаконосъобразно. Представители на превозвачески организации смятат да обжалват нормативния акт пред ВАС. За това потвърди Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи.

Според екоминистерството въведените такси са съобразени с по-голямото въздействие върху околната среда като отпадъци и източници на емисии.

"Като част от комплексните мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух те целят ограничаване на вредните емисии от по-мощни МПС двигатели с вътрешно горене, емитиращи по-големи количества вредни изгорели газове, с по-висока средна възраст спрямо леките автомобили с по-голям принос в замърсяването", коментират още в мотивите си от министерството.

Промени в Наредбата за излезлите от употреба моторни превозни средства пък предвиждат излезлите от употреба големи превозни средства - тези за превоз на повече от 8 пътници и за превоз на товари над 3,5 тона - да се оползотворяват на 96% и да се рециклират на 94%.

Любомир Доросиев от Асоциацията на вносители на автомобили коментира пред „Монитор", че не е проблем, че се увеличават екотаксите на употребяваните автомобили, а че не е ясно къде отиват събраните пари. Сметката на асоциацията сочи, че при регистрирани около 255 хил. автомобила у нас годишно би трябвало да има поне 60 млн. лева, докато МОСВ отчита само 3 млн. лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


311
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
248
14
 
15
 
! Отговори
стефчо преди 5 години
поданика на Булгарпрадеш не може да си представи битието без ръждива барака пред входа на панелката,тук с насмешка и подиргавка се гледа на хора с велосипед(те са много низша каста),както и хора ползващи градски транспорт. Защо Норвежец и Швед кара колело в дъжда ,а новото Волво стои в гаража по дяволите? *** нациии бол,ние сме хаванали дедото за шлифера-тарикати сме всичките!
247
5
 
16
 
! Отговори
Skk преди 5 години
Слагайте минуси. ПИША ГО С ГОЛЕМИ БУКВИ ДАНО РАЗБЕРЕТЕ ЪПСУРДА НА ВДИГАНЕТЕ. ЕКО ТАКСА НЯМА НИЩО, АМА НИЩО ОБЩО С ТОВА КОЛКО Е ЕКОЛОГИЧНА КОЛАТА. ТАЗИ ТАКСА СЕ ПРЕВЕЖДА ЗА ПОСЛЕДВАЩО ИЗВАЖДАНЕ ОТ УПОТРЕБА НА КОЛАТА. ДЕМЕК В МОРГАТА. И СЕГА КАКВА Е РАЗЛИКАТА ДАЛИ Е НОВА ИЛИ СТАРА КАТО ОТИДЕ ЗА СКРАБ????
246
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
SKK,Сегашните се рециклират на 90-95%, 20г ги смятай сам и кажи кое излиза по чисто! *** отговор на въпроса тиНататък с теста няма и какво да се коментира, само че да се придвижваш на пропан далеч не е толкова чисто колкото си мислиш. При съвременните бензини дори никак
245
1
 
13
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 5 години
тези закони са писани от производителите на коли!да виждате българин да произвежда нови коли!!!!
244
2
 
10
 
! Отговори
Skk преди 5 години
Аз пък защо си мислех, че екотаксата е за утилизация след като излезе от употреба. Та каква е разликата дали ще преработваш 20 годишна кола на скраб или 5 годишна. И сега като съм на газ къде да отида да ми върнат екотаксата щото е по еколкогична от евро 5. И дали тия пари не ги превеждат на скрападжиите? Абе все въпроси ама няма отговор. А тия дето реват с новите коли кажете в кой сервиз да дойда и да сравним емисиите от газ и чисто нов дизел.
243
1
 
4
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 5 години
Българин да пише закони!!!!ХА ХА ХА По скоро *** слязла от клона да подкара кола.КОЛКО БИСЕРИ ИМАМЕ- КУЧЕТА И КОТКИ пикаят и *** на детските площадки.
242
12
 
6
 
! Отговори
Гражданин преди 5 години
Колкото и да е стар мерцедеса си е негово величество МЕРЦЕДЕС-БЕНЦ. Другите марки нито ги забелязвам нито пък ги разбирам, колкото и да са нови са си просто едни дараци.
241
2
 
17
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До 251Д ама в Румъния държавата ти дава 2000? за да си купиш нова дачия нали. А в България ти го слага с ДДС. Аре като ще го правим като европа да е до края. Без данък ДДС+2000? от държавата за покупка на нов автомобил. Тогава всеки ще се съгласи!
240
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крайно време беше, дори са и ниски. Сега и данъците петорно нагоре за 12-15г коптори, за 5-12 два пъти. Новите 1/2 надолу. Бай Ван от село да ползва такси 2та пъти в годината! Ще му излиза в пъти по евтино...Събрахме всички *** от Европа, но почти всеки се оплаква от мръсен въздух. Под Евро 5 регистрация да не се допуска!
239
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така трябва да бъде - както в Румъния!А не да се внасят *** на Европа!В момента във всяко семейство има по 3-4 автомобила от марките БМВ и Мерцедес с обща възраст около половин век!Къде го има това...като нямате пари за 4 автомобила, ще си купите един автомобил на възраст 3-4 години, който замърсява много по-малко!
238
2
 
23
 
! Отговори
Кабалерото преди 5 години
Най големият страх на политика,е страхът от неколкодневен жив обръч около Парламента.Тогава всички си дават сметка,КОЙ КОЙ Е В ТАЗИ ДЪРЖАВА. Едва тогава разбират че техният работодател е народа.Ама докато не го видят с очите си,си мислят че са недосегаеми,и че са пазени от армия и полиция.Който върви срещу народа хубаво няма да види.Така е било,и така ще бъде.
237
1
 
25
 
! Отговори
Бай Георги преди 5 години
Господата негодници които ни управляват от 28 г.да не би да са направили и един закон който да е в полза на народа? Еко такси при които около 60 000 000 лв. отиват в ръцете на частни фирми а не в държавния бюджет! Какво е това,нима не е поредния рекет и гавра с бедните които не могат да си позволят автомобил,освен над 10 - 20 години! Е господа,някой ако ви рекетира за какво ли не и ви ограбва демокрация ли се нарича? Хайде засрамете се!
236
4
 
8
 
! Отговори
бай Иван преди 5 години
Не е справедливо екотаксата да е на калпак.Дядо от село си изкарва колата по два пъти на годината,а тия от софето по цял ден кръстосват из столицата.Еко таксата би трябвало да е на база изминати километри т.е. включена в горивата.А що се отнася до старите брички,оборудвайте КАТ с уреди да измерват и на пътя вредните емисии.Който е в нарушение ,спиране на автомобила до отстраняване на проблема!
235
0
 
6
 
! Отговори
Куренцо Лапас преди 5 години
До Кънчо ПуткодеровАми ще ги переш и сушиш на тела на терасата.....а ако се скъса някой при кварталния вулканизатор да ти лепне една лепенка..
234
0
 
12
 
! Отговори
Кабалерото преди 5 години
Правителството като вземе решение,да даде после и изявление,за какво точно се налага тази такса,и дали е съобразена с РЕАЛНИТЕ доходи на хората.Защото таксата,наложена върху определената от тях ,,Средна Заплата'' за страната наистина е нищо,но тази определена заплата е не реална,и измислена.Те измислят фалшиви доходи,по които да дерат кожите на хората,и всяка нова такса и увеличение,е съобразено с умишлено определените завишени и измислени доходи на болшинството от гражданите. То само ментърджии
233
0
 
13
 
! Отговори
Кънчо Путкодеров преди 5 години
Дано не сложат и акциз на презирвативите,че ползвам по два на денонощие!
232
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да му мислят "братята" с бусовете, когато си плащат такс.... Извинете, обърках се :)
231
3
 
11
 
! Отговори
Тошибиян преди 5 години
Защо правото ми да се придвижвам е обременено от стотици рекети и става все по скъпо и невъзможно?къде криете безплатната и чиста енергия от ефира?и ни карате да се придвижваме по дивашки методи и да ни рекетирате за всеки метър
230
4
 
15
 
! Отговори
Тошибиян преди 5 години
Искам нагледно да се прадстави как като платя екотаксата и пушека от моята барака ще бъде пречистен и кое му струва тази сума?искам нагледно да се покаже тръбата дето засмуква мръсния въздух и тръбата дето пуска пречистения въздух..всичко друго е бесен рекет
229
4
 
15
 
! Отговори
Мелничаря Кунц преди 5 години
как точно старият автомобил е по неизправен от новият ????? това зависи изцяло от собственика. Един стар автомобил , поддържан може да е милиони пъти по надежден и изправен от един нов, кйото се кара от проссто ***. Нали за това има преглед, емисии и т.н. Нека да се стимулират нови коли, но като се намалява данъчното бреме за тях а не да се увеличава за старите. Да се събразят и с икон. условия в страната. Абе само *** в тоя парламент бе боже, кога ще се избавим от тия иззроди.