Новите екотакси: За Golf и Opel – 300 лв.! За стар бус – над 2 бона!

Превозвачи ще обжалват решението на правителството пред съда
Обновена: 12 юли 2018 16:34 | 12 юли 2018 10:45,
311
Новите екотакси: За Golf и Opel – 300 лв.! За стар бус – над 2 бона!
Снимка: архив "Булфото"

Екотаксата на най-често срещаните у нас над 10-годишни автомобили като Volkswagen Golf и Opel Astra ще се увеличи на 300 лева. Това ще се случи след решението на правителството от вчера да промени Наредбата за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса.

С измененията министрите решиха екотаксата на старите коли да се увеличи с 12-13 на сто, а на новите да поевтинее с 10%.

Таксата за возилата до 5 години се запазва в досегашния размер.

Още по темата

За хибридните автомобили тенденцията е същата, като таксата за новите се намалява с около 20%, а за по-дълго употребяваните се увеличава с 12%. Отпада заплащането за електромобили до края на 2021 г, пише "Монитор".

Новите цени ще окажат съществено въздействие на бизнеса. За нов микробус ще се плаща 625 лева, до 5 години 970 лева, над 5 или 10 години съответно 1450 и 1550 лева.

При тежките камиони и автобуи екотаксата за нови машини ще е 938 лева, до 5 години - 1455 лева, а за над 5 и 10 години сумите скачат съответно на 2175 и 2325 лева.

От бранша се обявиха против решението и го определиха като незаконосъобразно. Представители на превозвачески организации смятат да обжалват нормативния акт пред ВАС. За това потвърди Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи.

Според екоминистерството въведените такси са съобразени с по-голямото въздействие върху околната среда като отпадъци и източници на емисии.

"Като част от комплексните мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух те целят ограничаване на вредните емисии от по-мощни МПС двигатели с вътрешно горене, емитиращи по-големи количества вредни изгорели газове, с по-висока средна възраст спрямо леките автомобили с по-голям принос в замърсяването", коментират още в мотивите си от министерството.

Промени в Наредбата за излезлите от употреба моторни превозни средства пък предвиждат излезлите от употреба големи превозни средства - тези за превоз на повече от 8 пътници и за превоз на товари над 3,5 тона - да се оползотворяват на 96% и да се рециклират на 94%.

Любомир Доросиев от Асоциацията на вносители на автомобили коментира пред „Монитор", че не е проблем, че се увеличават екотаксите на употребяваните автомобили, а че не е ясно къде отиват събраните пари. Сметката на асоциацията сочи, че при регистрирани около 255 хил. автомобила у нас годишно би трябвало да има поне 60 млн. лева, докато МОСВ отчита само 3 млн. лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


311
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
228
1
 
10
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
То вярно, че където комунист мине трева не никне, ама ГРОБ са се заели нагледно да го докажат на целия свят. То бива БКП, ама бай тиква излезе по върл *** и от Сталин. Сталин не е бил такъв *** за народа си като бай тиква. Всеки диктатор които иска да унищожи народа си да идва да се учи от него и записки да си води. А светът да се моли българите да устискаме докато умре, че тръгне ли по светът той, че е като черната чума. Сумати и народ ще изтрепе с неземната си простотоя.
227
3
 
13
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До 235Аз винаги съм бил анти комунист, но напоследък си мисля, че дъртото БКП (БСП) май беше една идея по добре от младежкото БКП (ГЕРБ). Твоя любимец боко тиквунски от анти комунсти ще направи всички хора прп БСП с отчайващата си простотия. Ние от година на година все по зле ставаме, ама последните 10 години направо дъното копаем. 1 човек не познавам които първия път да е гласувал за ГРОБ и сега да не ги псува!
226
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нмя нищо общо между тази екотакса и замърсяването при движението на автомобилите, както го разбраха онези 80% и както го коментирта тук.
225
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гласувайте пак за ГЕРБ и вместо 20 годишни коли, по улиците ще гледате 25 годишни коли - до това води повишаването на екотаксите.
224
29
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак ще избера ГЕРБ, не може по улиците да се движат 20 годишни таратайки и да окадяват въздуха!
223
0
 
6
 
! Отговори
малко и е преди 5 години
на тази плява - гинки, ваклинки, боршоши, данъци, газове - тя само маха с уши и се радва, че `нe са комунистите`. Унищожавай, Бойко
222
1
 
11
 
! Отговори
extremist преди 5 години
255 хил. автомобила у нас годишно би трябвало да има поне 60 млн. лева, докато МОСВ отчита само 3 млн. лв.-НА ТВА МУ КАЗВА "ПРЕНЕБРЕЖИМА" РАЗЛИКА.....ЦАЦАРОВ КАК ЛИ МИСЛИ
221
6
 
3
 
! Отговори
Добре де преди 5 години
Като оставим настрана евтиния популизъм, който като гледам яко шета тук, може би не е лошо да се замислим. Това, че някой няма възможност за нормален бус например, не му дава право да трови останалите. Ежедневно виждам поне по един сеяч на смърт. И проблемът не е в годините на вавтомобила, а в тарикатлъка на шофьора - сипва крадена нафта, упорито не си поддържа колата в изправност, щото така си знае и така нататък. Иначе с какво право ще искаме после от ц/ните да спрат да горят гуми и дрехи?
220
4
 
17
 
! Отговори
ха ха ха преди 5 години
проздият българин избира греб, а те му се отплащат с ***. Учудващо обаче, българинът продължава да избира греб и даже оправдава получавания ***, понеже и в Европа се фиствали. Ситуацията е отчайваща
219
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
време е мухобоико и г.рберастите народа да ги измете веднага
218
3
 
14
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
Има неандерталци с коли на 10 години които ги карат на краден мазут от кораби и искате да ги изкарате по читави от тоя които кара на скъпо гориво и я поддържа. Като искате екология защо не почнем от качеството на горивата? Всяка бензиностанция в България продава гнилоч с поне 10% растително олио. *** от тях почнете! И тогава ми говорете за екология! Какво стана с картела на горивата и него заметохте, защото толкова и работоте 10 хилки в ? и сте гроб за всяка гадория!
217
2
 
4
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
По този начин и данъците могат да се намалят и всички на държавна заплатополучателна работа ще почнат да си вършат работата за която им плащаме (да плащаме защото вие държавни *** не произвеждате нищо!!! И заплатите ви са от нашите данъци които пълнят даржавния бюджет!!! Като тая нова олигофрения като по висок еко данък на години, а не на база реални данни за състоянието на МПС-то. Кое ще замърсява повече, кола на 15 години, но поддържана или 5 годишна, но на 500хил. км без грам поддръжка?
216
2
 
4
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До до хъхряцитеЕто ти *** пример като за ид*от как с една елементарна компютърна система може да съкратиш по 300 *** във всеки голям град (поне). Номерата на колите - каква е тази простотия със сто пъти пререгистриране на едно и също МПС. Номера се дава с книжката като придобиеш права за управление на МПС. Като прпдадеш колата сваляш номера и нотариуса уведомява КАТ, че МПС с номер на рама х вече е с номер на лице У. Тъпо като за неандерталци. И отпадат всички опашки и гишета.
215
3
 
1
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До До хъхряцитеИма един прекрасен орган викат му мозък, ползвай го. Аз съм казал съкратете фи наполовина, но не съм казал махнете полезните. *** пример- вместо паспортно за паспорти и лични карти с по 20 гишета и 100 *** зад тях и КАТ гишета за книжки и номера - електронна система. Сама ти пуска нови документи ако изтичат и не си починал. Данните ти ги имат, акт за смърт се издава пак от държавата. Така, че имат цялата информация.Автоматично и готовоте документи по куриер с наложен платеж
214
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
значи за 3 год. 3000 куб. дизел ще се плаща колкото за 1200 куб. бензин също на 3 год??? а ако тази бензинова кола е на газ и е на 15 год ще плаща няколко пъти повече от този дизел?? за данък за възрастта на автомобилите ли става въпрос или за екологични норми?
213
2
 
10
 
! Отговори
Супер смотаняци преди 5 години
Браво, ето това е грижа за народа. Камък върху камък не остана. Вече само разстрели- нищо друго! Категорично!
212
2
 
7
 
! Отговори
Alarak(the truth) преди 5 години
Честито ***...
211
11
 
5
 
! Отговори
Бръм преди 5 години
А годиншният данък кога?20 годишна кола = годишен данък кило сирене ?!?!?!И моля не ми казвайте, ама тя стара няма пари, като искаш кола имай пари за поддръжка...
210
2
 
8
 
! Отговори
extremist преди 5 години
КОЛКО Е ЕКОТАКСАТА НА ЕДИН ПЪЛЕН 20 ТОНА ТИР МИНАВАЩ ПРЕЗ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ???
209
2
 
2
 
! Отговори
До хъхреците преди 5 години
Вие говорите за всички, които не работят за частник и искате да ги уволните наполовина и си мислите, че им изработвате заплатите. Аз просто ви дадох пример колко глупaво е вашето искане и нямам намерение с поредица от примери да ви доказвам, че така е и при останалите.