Новите екотакси: За Golf и Opel – 300 лв.! За стар бус – над 2 бона!

Превозвачи ще обжалват решението на правителството пред съда
Обновена: 12 юли 2018 16:34 | 12 юли 2018 10:45,
311
Новите екотакси: За Golf и Opel – 300 лв.! За стар бус – над 2 бона!
Снимка: архив "Булфото"

Екотаксата на най-често срещаните у нас над 10-годишни автомобили като Volkswagen Golf и Opel Astra ще се увеличи на 300 лева. Това ще се случи след решението на правителството от вчера да промени Наредбата за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса.

С измененията министрите решиха екотаксата на старите коли да се увеличи с 12-13 на сто, а на новите да поевтинее с 10%.

Таксата за возилата до 5 години се запазва в досегашния размер.

Още по темата

За хибридните автомобили тенденцията е същата, като таксата за новите се намалява с около 20%, а за по-дълго употребяваните се увеличава с 12%. Отпада заплащането за електромобили до края на 2021 г, пише "Монитор".

Новите цени ще окажат съществено въздействие на бизнеса. За нов микробус ще се плаща 625 лева, до 5 години 970 лева, над 5 или 10 години съответно 1450 и 1550 лева.

При тежките камиони и автобуи екотаксата за нови машини ще е 938 лева, до 5 години - 1455 лева, а за над 5 и 10 години сумите скачат съответно на 2175 и 2325 лева.

От бранша се обявиха против решението и го определиха като незаконосъобразно. Представители на превозвачески организации смятат да обжалват нормативния акт пред ВАС. За това потвърди Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи.

Според екоминистерството въведените такси са съобразени с по-голямото въздействие върху околната среда като отпадъци и източници на емисии.

"Като част от комплексните мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух те целят ограничаване на вредните емисии от по-мощни МПС двигатели с вътрешно горене, емитиращи по-големи количества вредни изгорели газове, с по-висока средна възраст спрямо леките автомобили с по-голям принос в замърсяването", коментират още в мотивите си от министерството.

Промени в Наредбата за излезлите от употреба моторни превозни средства пък предвиждат излезлите от употреба големи превозни средства - тези за превоз на повече от 8 пътници и за превоз на товари над 3,5 тона - да се оползотворяват на 96% и да се рециклират на 94%.

Любомир Доросиев от Асоциацията на вносители на автомобили коментира пред „Монитор", че не е проблем, че се увеличават екотаксите на употребяваните автомобили, а че не е ясно къде отиват събраните пари. Сметката на асоциацията сочи, че при регистрирани около 255 хил. автомобила у нас годишно би трябвало да има поне 60 млн. лева, докато МОСВ отчита само 3 млн. лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


311
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
19
 
2
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 5 години
Докато си изчистите скапаните таратайки от пътищата!
167
3
 
18
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
100 пъти да го изтриете пак ще го напиша - КОЛКО ПЪТИ ТРЯБВА В ЕДНА КАЛЕНДАРНА ГОДИНА ТРЯБВА ДА ПЛАТИМ ЕКО ТАКСА ЗА ЕДНО МПС? 1 ПЪТ ДАНЪК КЪМ МПС, ВТОРИ ПЪТ АКЦИЗ, ТРЕТИ ПЪТ СЪС СВИНЕТКАТА? Е КОЛКО ПЪТИ БЕ? ТОВА ТРЯБВА ДА ПИТАТЕ ТИКВАТА? ДОКОГА С ДУБЛИРАНИТЕ ДАНЪЦИ? 60% ОТ ЗАРАБОТЕНИТЕ ОТ ХОРАТА ПАРИ СЕ КРАДАТ ОТ ДЪРЖАВАТА, Е ДО КОГА БЕ?
166
12
 
3
 
! Отговори
Депотатин-герберон преди 5 години
аз съм съгласен да се направи като в Шанхай такса регистрация на автомобил $10 000. Боли *** фароса за бедните, аз карам служебна.
165
5
 
6
 
! Отговори
не на цигарите преди 5 години
Спрете да пушите,и няма проблем!
164
0
 
19
 
! Отговори
За ръчичка преди 5 години
с Меркел и марш в отходния канал на историята. Презрени личности, донесли само нещастия.
163
1
 
24
 
! Отговори
Не са накрадъха преди 5 години
Днеска плащах гражданска и данък на колата, направо ми падна шапката 220лв гражданска, 230лв данък за едно мижаво Рено 2007г 112 кс., за преглед още 35, за регистрация на газовата още 50 и станаха 535лв, нямам думи, като сложа по някое време и винетката 94лв и почва да ми са плачи. Заплатата ми не е мръднала от 3 години с 2 деца съм. Как ще вържем бюджета тоя месец не знам. Всяка година вдигат данъците и таксите сериозно и следващата година пак ги вдигат и пак сериозно и докога така ..
162
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още преди изборите ви казах че любимият на народа Боко ви готви данъче "Стара кола". Статиите които пускаха услужливите медии тогава кой колко замърсявал валяха през ден. Ето резултата. Само не чакайте с тези 300-3000 лв Боко да ви купи машини за кислород. За секретарките саааа....хаха и те имат нужди милите...
161
0
 
23
 
! Отговори
Скоро преди 5 години
такса за велосипеди над 5 години, много скърцат и замърсяват шумово столицата. Такса за пърддене на очществени места по същата причина. Екология, братоци, не е шега работа.
160
1
 
23
 
! Отговори
Он преди 5 години
Качвайте се дружно на велосипеди но като стане масово и за там ще измислят такси .
159
4
 
20
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
Никой не иска да кара стара кола и това е факт! Всеки иска нова, но масово бюджета на хората не позволява по нова кола. А на Шопите дето се правят на много важни защото били от Шопето - абе некадърници, да не си мислите, че хората си умират от кеф да карат 20 годишни барутници които всеки момент могат да ги оставят на пътя? НЕ! Ама като знаят, че за да си свършат работата им трябва кола си взимат каквото парите им позволяват. Искате да няма стари коли? Еми оправете икономиката и от там доходите!
158
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз карам 7 годишен, шест цилиндров дизел, но съм съгласен с увеличението. Не може заради невъзможността на едни, останалите да дишат замърсен въздух. Който няма пари, да ползва градски транспорт, колело, рикша, да мине на газ или да купи малолитражка. Строителна фирма - шефа на новата S Classe, барабите му на 30 годишен димящ Форд Транзит, самосвал Камаз или Ифа. Сори, но да инвестира в техника, не да се прави на гъзар!
157
1
 
28
 
! Отговори
бабо маро преди 5 години
а забрана да се застрояват градинките не може ли да наложим? Или ще секнат печалбите на ваклите герберски гинки
156
12
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
пьлна забрана за внос на стари брькми от европа никакви такси пьлна забранав софия не може да се диша хем мрьсен вьздух хем шум от двигателя
155
1
 
23
 
! Отговори
Gogo преди 5 години
Колко от народа могат да си позволят нова кола. Една 25 год Корса и искат около 1500 лв.,работя за 700 лв и имам дете,жената а познайте колко майчинство взема ...да почертая българи сме...как да спестя....а. А тия шопарняци от НДК не се наядоха....
154
0
 
13
 
! Отговори
Он преди 5 години
Требе се продават нови автомобили .Но пък от друга страна доходите са ниски .А заводите бълват автомобили повече от колкото може да поеме потребителя .
153
1
 
14
 
! Отговори
Скачане преди 5 години
за начало, ще е чудесно да спрете да гласувате за тази шайка. Това ще е голяма стъпка напред. За съжаление, средният пройдох гласува на принципа `да не са комунистите`. Дали не може или го мързи да се замисли за бъдещето си е спорно.
152
1
 
23
 
! Отговори
НЕЩАСТНИКА преди 5 години
КОГА НАЙ-СЕТНЕ ЩЕ СПРЕ ТОВА ЖЕСТОКО ОГРАБВАНЕ НА НЕЩАСТНИЯТ НИ НАРОД ? ТО НЕ СА ТАКСИ, ГЛОБИ, ДАНЪЦИ, АКЦИЗИ И КАКВО ЛИ НЕ ОЩЕ КАТО ВИНЕТКИ И ТНТ. ВЗЕМЕТЕ МУ И ДУШАТА НА НАРОДЕЦА НЕНАСИТНИЦИ. КОЙТО НЕМОЖЕ ДА ПРАВИ ИКОНОМИКА СЪБИРА ПАРИ ПО ТОЗИ НАЧИН !!!!!!!
151
1
 
17
 
! Отговори
ex преди 5 години
А защо само се пише тук в нета и никой не скача?Утре като кажат,че ще ни бесят и въженце ще си донесем!Е това е Бългагина!Трае и после олеле!
150
0
 
11
 
! Отговори
не знам преди 5 години
Но все си мисля,че ни управляват лyди хора!И колкото по-нагоре,толкова по-лyди!И не стига това,ами на всичкото отгоре и глyпaви!И колкото повече време минава,толкова повече си го мисля!
149
1
 
13
 
! Отговори
въпроси, въпроси преди 5 години
годините ли имат значение за една кола или навъртени километри? защото знам хора с коли на по 6-7 години с над 300.000 км, които бълват отрови. защо въобще има еко такси за ел. автомобили, не ми е ясно? пак някакви безумства. а застраховките? защо има система малус (по-скъпи), но не и бонус? защо застрахователите нямат регистър за собствените си клиенти, които нямат произшествия? докога ще се застрахова колата, а не шофьора? застраховки, данъци и такси не трябва ли да следват изминат път?