Какво правим с винетките през 2019-а? Нужните разяснения

Държавата се надява на 1,2 млрд. лева, за да оправи пътищата
20 юли 2018 17:00,
57
Какво правим с винетките през 2019-а? Нужните разяснения
Снимка: архив, Булфото

Хартиените винетки остават в историята от 1 януари 2019 г.

Ако обаче водачите на коли имат стикер, който е валиден след тази дата, трябва отидат в пункт за продажба на винетки и до 31 януари 2019 г. да подадат заявление за замяна на хартиената винетка с електронна.

Винетките за камиони над 3,5 тона ще са валидни до 15 август 2019 г. От следващия ден камионите ще плащат тол такси за изминато разстояние, а винетките ще бъдат невалидни.

Още по темата

Това гласят промени в Закона за пътищата, който беше разгледан в Комисията по бюджет и финанси към парламента.

В проекта е записано още, че за всеки отделен път може да се прилага различна тол такса за изминатото разстояние на камионите, не само според категорията на шосето, но и според договора, сключен с бъдещите оператори на трасето.

Вече е ясно, че няма да се въвежда еднодневна винетка, а ще има за уикенда, чиято цена ще бъде около 10 лв. Камионите пък ще плащат отделна тол такса за ремаркета.

Експерти от регионалното министерство прогнозираха, че очакват 1,2 млрд. лева годишни приходи от новата система или поне четири пъти повече отколкото са сега.

В момента тежките камиони прекосяват страната ни за около 12 евро, а с промените ще плащат между 60 и 80 евро както в другите европейски страни.

Тол системата ще има мобилно приложение за таксуване. Освен това ще може да се плаща с пари в брой, с карта и да се купува винетка от денонощни терминали.

По време на комисията стана ясно, че държавата ще изплаща по 50 млн. лева годишно за системата в продължение на 3 години. А оборудването е вече в страната, пише "Труд".

От сдружението на общините настояват да получават 20% от приходите от системата, за да поддържат регионалните пътища в добро състояние.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи със камион от Калотина до Свиленград 80? цели 155 лв,тия са решили живи да ни одерат кожата.
6
2
 
35
 
! Отговори
не съвсем по темата преди 5 години
...в съда:- За обида на съда - 1000лв. глоба. Нещо имате ли да кажете?- Ами имам да кажа, ама при тези цени ще се въздържа!...
5
6
 
47
 
! Отговори
БЕСЕН! преди 5 години
А с винетките за пешеходците и колоездачите до къде стигнаха нещата!Крайно време е да им лепнат по една на челото! Ша ми ходят гратис по тротоарите!!!Айде, че после е ред и на винетка за дишането на въздуха!Ми така де държавата толкова пари дава за да дъжи въздуха чист, пък ние без пари ще И го дишаме!EГAТИ РОБСКАТА ДЪРЖАВА!ТЕЯ от ГРОБ (и не само ТЕ) на бавен огън да ги печеш мако ще им е!
4
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз нямампроблем с това, щото нямам винетка!
3
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На предното стъкло на колата лепим 500 лева !!!
2
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От 2019-та година вече ще псувате Бойко само електронно. Може и по телефона да го напсувате, но не на хартия.
1
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не се на ядоха тия политици и държавници. Тол за бедните българи. Всички по старите пътища. Срам. Б.б.най лакомото прасе.