Удар по джоба на шофьора: "Гражданска отговорност" може да поскъпне

Доклад на КФН: Приходите от полиците не стигат
Обновена: 25 юли 2018 07:11 | 24 юли 2018 07:10, Красимир Ангелов
141
Удар по джоба на шофьора: "Гражданска отговорност" може да поскъпне
Снимка: Булфото, архив

Приходите от задължителната застраховка "Гражданска отговорност" не стигат, за да се покрият щетите от катастрофите, показва анализ на Комисията за финансов надзор (КФН), публикуван на сайта на регулатора.

Документът обхваща времето от 2012 до 2017 г. и е направен по обобщени данни, предоставени от застрахователните компании. Представени са показатели за четири рискови групи: леки коли, товарни коли до 5 тона, камиони над 5 тона и автобуси, седлови влекачи и в последната група - всички останали.

Изводът на КФН е, че за най-масовите категории - леки коли, камиони и автобуси, събраните премии не достигат, за да покрият разходите на застрахователните компании, съобщава "24 часа".

Според хора от бранша не е изключено това да доведе до вдигане на цената на задължителната полица. Друг фактор за очаквано повишение на цената на задължителната застраховка е вдигането на максималната сума, до която компаниите ще носят отговорност, от сегашните 10 млн. лв. на 10,42 млн. лв. Това ще стане с промени в Кодекса за застраховането, предложени от КФН.

Според данните между 2013 и 2016 г. премиите в първата рискова група – тази на леките коли, са били достатъчни за покриване на разходите по застраховката. Но през 2017 г. вече има потенциал за значителна загуба на база данните за предявените претенции. Брутните премийни приходи в общото застраховане за 2017 г. са били 1,752 млрд. лв., а общата сума на заявените претенции е над 3 млрд. лв., отчита изданието.

Камионите над 5 тона и седловите влекачи също генерират сериозни загуби за застрахователите, става ясно от анализа на КФН. Според един от използваните методи за анализ, камионите и автобусите са донесли загуба на застрахователите от 7,8 млн. лв. Основната причина за това е, че те причиняват доста големи щети.


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
0
 
5
 
! Отговори
aaa преди 7 месеца
А колко застрахователни компании никнат като гъби всяка година? Като нямат приходи да не предлагат автомбилни застраховки.... пазарна икономика!!! Публична тайна е че така наречените застрахователни компании перат, почистват, действат като химическо чистене..... Не може с офисче, бюрце, столчета да печелиш милиончета и т.н.......
115
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Каквото и да ви говорят става дума за пари.
Ако някой иска да поощри и мотивира безопастността по пътищата, щеше да предложи намаляване на цените при безаварийно шофиране. Мисля, че всеки би се стремил да НЕ ПЛАЩА, А НЕ ДА ПЛАЩА, ЗА ДА ПОЛЗВА.
Обаче печалбите ще намалеят.:D
По колко кожи ни съдират затова, че караме коли. То не са данъци, то не са застраховки, то не са горива, паркинги и прочие...
Спрете се,бе!
114
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Докато не заработим, като народ и не кажем стоп на всички неправди ще е все така и със ток и вода и гражданската отговорност със всичко. Цените отиват винаги и само нагоре за всичко а ние си мълчиме и търпим, сами сме си виновни робски манталитет и ниско национално самочувствие.
113
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Аха, и вместо да вземем мерки за предотвратяване на катастрофите, нека увеличил данъците, така има и повече пари за крадене.

И разбира се, внимателните шофьори трябва да плащат да се покриват щетите на разни гламави...

Същото правят и със здравето. Никой не цели да предотврати болестите, точно обратното, светът се прави умишлено все по-токсичен, за да може да се правят повече пари от болните.
112
1
 
18
 
! Отговори
остаряла информация. преди 7 месеца
Какво значи може да поскъпне? Ами тя поскъпва с всяка година и сега.
Например при 180лв за 2017 е 200+ за 2018 на една и съща кола, а това, че водача на колата няма птп от десет години няма никакво значение. Защо не се стимулират хората с минимални пройзшествия с по-ниски ГО. Ама нали фирмите за ГО са преоблечените от анцузи в костюми и трябва да "клюпат" прогресивно с любезното съдействие на техните авери от институциите
111
0
 
6
 
! Отговори
hehe преди 7 месеца
Брутните премийни приходи в общото застраховане за 2017 г. са били 1,752 млрд.
лв., а общата сума на заявените претенции е над 3 млрд. лв., отчита изданието."

Това, което не пишат е, че по ГО сумата на изплатените претенции е около 2 пъти по-малко от парите, получени за застраховки. За 2017-а за взели около 650 млн. лв., предходните години са изплащали около 300 млн. лв. годишно за щети. Само за 2017 са отчели 200 млн. разходи ЗА РЕКЛАМА!
110
5
 
3
 
! Отговори
ДАНО не се налага преди 7 месеца
Помислете си само, нямате застраховка и не дай се боже ти се случи едно по сериозен инцидент и си виновен и трябва да платиш на някой десетки, понякога и стотици хиляди лева..... и обратно, ако друг ви причини вреди и той няма застраховка...…… а трябва някой да ви плати???
109
2
 
19
 
! Отговори
gerb forever преди 7 месеца
дано поне вземем първенството за овча нация
108
0
 
16
 
! Отговори
Дидо преди 7 месеца
Нямам против да ги вдигат , но за тези които редовно причиняват ПТП. Аз шофиран вече 11 години и нямам нито един акт или фиш. Няма да плащам повече , защото видиш ли на някой не му се живее и кара със 200 в населено място
107
1
 
13
 
! Отговори
одиране на кожите преди 7 месеца
Тормоза продължава ; днеска застраховчица утре данъче ,парно ,точе ,водичка ,хлябче тижичко месцето ,аиде малко ще реформираме касата и местните данъци са ниски ,ама ще ви вдегнем заплатите 4% ....те за това бягат щото не са ***....
106
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Горките застрахователи, да ги ожали човек.Добре е че КФН се грижи за интересите им
105
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Може да сме бедни ,но има портокали и банани целогодишно и можем да ходим в чужбина,когато поискаме.
104
1
 
13
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 7 месеца
Е ДОБРЕ ДЕ АМА НЕ ВСИЧКИ КАРАТ ПО УБИЙСТВЕНИТЕ МАГИСТРАЛИ ,ОПРАВЕТЕ ПЪТИЩАТА С ТЕЗИ ПАРИ ,ТО В НАШИЯТ ГРАД ПЪТИЩАТА СА КАТО СЕЛСКИ И КАРАШ ОТ ДУПКА В ДУПКА ,- А С БЕБЕШКА КОЛИЧКА АБСУРД ДА ТРЪГНЕШ ПЕШ ДО ЦЕНТЪРА ,НЯМА И ТРОТУАР ,И ПЪТЯ РАЗБИТ ,УЖАС
103
1
 
30
 
! Отговори
шматка преди 7 месеца
Ъхъ разбрах
Значи застрахователните компании работят на загуба.
Това го пишете в карето "Виц на деня"
102
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Яко коментари се въдят. Видовден щяло да има, ама на следващия ден отива си плаща по-скъпата застраховка и сяда да пие ракия и да се оплаква. Тия *** крадливи и всички мутри трябва да се изкарат на улицата и да се разстрелят за всичко, което са направили последните 30 години, ама това с мрънкане по коментарите не става
101
3
 
38
 
! Отговори
Вангу преди 7 месеца
Вдигайте застраховките на хората с ПТП и нарушения.Който няма такива провинения даже да е символична застраховката или дори безплатна .
Ще видите тогава колко ще се стараят да са без птп и нарушение.
Помислете
100
2
 
27
 
! Отговори
Иванов преди 7 месеца
Застраховките стават убийствени. Властта как я мисли тази работа. Докога. На властта и е добре. Парите по полиците не стоят в трезор, Те влизат в стопанския оборот. С тях се купуват ДЦК и други финансови инструменти. На кратко - на държавата и е добре. Но на населението не му е добре. А за който няма застраховка има и затвор. Постоянното вдигане е тормоз над населението. Докога????
99
1
 
11
 
! Отговори
venix преди 7 месеца
ДС - м-аф-ио-ти!!!
98
2
 
23
 
! Отговори
Тойота преди 7 месеца
Застраховател наяждане няма.Да се увеличават на приченителите на катастрофите
97
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
всичко поскъпва, само заплатите си стоят, как ше ги стигнем европейците...