Удар по джоба на шофьора: "Гражданска отговорност" може да поскъпне

Доклад на КФН: Приходите от полиците не стигат
Обновена: 25 юли 2018 07:11 | 24 юли 2018 07:10, Красимир Ангелов
141
Удар по джоба на шофьора: "Гражданска отговорност" може да поскъпне
Снимка: Булфото, архив

Приходите от задължителната застраховка "Гражданска отговорност" не стигат, за да се покрият щетите от катастрофите, показва анализ на Комисията за финансов надзор (КФН), публикуван на сайта на регулатора.

Документът обхваща времето от 2012 до 2017 г. и е направен по обобщени данни, предоставени от застрахователните компании. Представени са показатели за четири рискови групи: леки коли, товарни коли до 5 тона, камиони над 5 тона и автобуси, седлови влекачи и в последната група - всички останали.

Изводът на КФН е, че за най-масовите категории - леки коли, камиони и автобуси, събраните премии не достигат, за да покрият разходите на застрахователните компании, съобщава "24 часа".

Според хора от бранша не е изключено това да доведе до вдигане на цената на задължителната полица. Друг фактор за очаквано повишение на цената на задължителната застраховка е вдигането на максималната сума, до която компаниите ще носят отговорност, от сегашните 10 млн. лв. на 10,42 млн. лв. Това ще стане с промени в Кодекса за застраховането, предложени от КФН.

Според данните между 2013 и 2016 г. премиите в първата рискова група – тази на леките коли, са били достатъчни за покриване на разходите по застраховката. Но през 2017 г. вече има потенциал за значителна загуба на база данните за предявените претенции. Брутните премийни приходи в общото застраховане за 2017 г. са били 1,752 млрд. лв., а общата сума на заявените претенции е над 3 млрд. лв., отчита изданието.

Камионите над 5 тона и седловите влекачи също генерират сериозни загуби за застрахователите, става ясно от анализа на КФН. Според един от използваните методи за анализ, камионите и автобусите са донесли загуба на застрахователите от 7,8 млн. лв. Основната причина за това е, че те причиняват доста големи щети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
33
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** много блъска 10 годишните барутарници и сега ще реве, че ще му вдигат застрховката... ***, ***...
92
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има ли разлика между исканията на пътната агенция за по скъпи винетки и застрахователите за ГО. Няма и на двете не им стигали парите. И двете ни обработват предварително за нови по високи цени. До кога ?
91
1
 
22
 
! Отговори
И цо преди 5 години
Тези *** нямат спирачки м..... Денс всеки ден нови цени всички са за бесилото
90
0
 
31
 
! Отговори
Вдигайте цените! преди 5 години
На *** народ, ето това му се полага. Не народ, а ***! Да ги направят по 2, 3 хиляди лева годишно тези винетки. Като има кой да трае- така да бъде!
89
1
 
42
 
! Отговори
Shark преди 5 години
Ще направите диференцирани ставки, ясно ли ви е бе тутманици такива. Аз няма да плащам повече затова че разни мало-умни копИленца искат да се правят на интересни и предизвикват катастрофи. ТЕ ДА ПЛАЩАТ ПО-ВИСОКА ВНОСКА!!! СЕЛ-СКИ ТАРИКАТИ ДОЛНИ
88
0
 
37
 
! Отговори
Centurion преди 5 години
Ама аз не съм виновен ,че пускате *** да карат коли!!!Това ви е системата.Пускате по улиците потенциални убийци,но вас това не ви интересува.Важното е да им продадете по една таратайка,после гуми,части,гориво да скубите ДДС от всичко!Поне 50%трябва да са пешеходци и то за винаги!!!Ама това не ви оттърва!!!И така завъртане "икономика",че *** избиват освен себе си и нормалните хора.Уродлива система,с още по уродлива Държава!!!
87
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха-ха! Никъде по света не е на загуба. Само в БГ.
86
1
 
25
 
! Отговори
Край преди 5 години
Всяка година държавата и общините харчат милиони за застраховки - насреща получават десетки пъти по-малко като обезщетения. Тупай брашнения чувал здраво. Като е *** народа можеш да го яздиш колко си искаш.
85
1
 
20
 
! Отговори
asdd преди 5 години
Ами просто решение...тия дето ходят в чужбина допълнителна клауза и по-висока застраховка....редно ли е останалите да плащат????
84
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо данните се взимат от застрахователите?Няма ли независим орган.Като знаем как се гаврят самите застрахователи с насила застрахованите хорица,нещо ПОНАМИРИСВА........
83
0
 
34
 
! Отговори
клетник преди 5 години
Кога ще дойде ден да чуя, че нещичко е поевтиняло даже и с много малко, кога ли .... но надали !
82
1
 
27
 
! Отговори
кислород преди 5 години
тази власт знае само да взима, граби и глобява. чакайте и такса данък въздух, слънце и ...........
81
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ясно е, че мутрите ще намерят начин да ни накарат да плащаме в пъти повече за Гражданска отговорност. Най-лесният начин като за начало е застраховката да стане за шофьора, а не за колата. Тогава тези дето си мислят, че ще плащат по-малко, ще плащат 2-3 пъти повече, а шофьорите с много нарушения ще плащат по 5-10 пъти повече. После пак всяка година ще се вдига застраховката с по 10-20%, както е сега за колите, но такива като "gio" ще са доволни.
80
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
граб г.рберасти мухобоико време е народа да ги измете и да ги постави там където им е местото на бунището
79
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо ново под слънцето , докато граб са на власт така ще да е
78
4
 
11
 
! Отговори
123444 преди 5 години
Нормално е, нали като се "ушиеш" до като си на екскурзия на чужбината застархователната компания дължи обещетение което може да възлезе на няколко милиона лева. Куцо, кьораво, съкато взе книжка и почна да си играят на блъскащи се колички
77
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е как па до ся стиаха, па ся ни стигат, при полужении чи всичкти имът по две коли ???А ? Ай кажети ?
76
4
 
26
 
! Отговори
gio преди 5 години
до 82както искаш ме наричай, но е факт, че хората ще започнат да се съобразяват как карат. Като направиш 3 нарушения и ти сложат тройна застраховка за следващата година ще започнеш да гледаш знаците, а не да се чувстваш като цар на пътя. А тези, който нямат нарушения ще си карат с минимални застраховки.
75
13
 
14
 
! Отговори
До 81 gio преди 5 години
Не знам дали осъзнаваш, че предлагаш в джобовете на мутрите да влязат 2-3 пъти повече наши пари, ако застраховките ги променят да са за шофьора?! Ако го осъзнаваш, значи си от мутрите, ано не го осъзнаваш, значи си обикновен наивник.
74
4
 
23
 
! Отговори
gio преди 5 години
то като цяло си има вдигане всяка година с някои и друг процент.Факт е едно, че докато не се върже гражданската отговорност към шофьора винаги ще отчитат загуби. Не може и самото име на застраховката го подсказва тя да е на автомобил. Вържете я към книжката и при нарушения, даже и минимални да се качва значително ефекта ще е осезаем, като най-хубавото ще е, че доста хора ще започнат да спазват правилата за движение. Проблема е, че нашите застахователи са алчни и ще си останат вързани за колите.