Удар по джоба на шофьора: "Гражданска отговорност" може да поскъпне

Доклад на КФН: Приходите от полиците не стигат
Обновена: 25 юли 2018 07:11 | 24 юли 2018 07:10, Красимир Ангелов
141
Удар по джоба на шофьора: "Гражданска отговорност" може да поскъпне
Снимка: Булфото, архив

Приходите от задължителната застраховка "Гражданска отговорност" не стигат, за да се покрият щетите от катастрофите, показва анализ на Комисията за финансов надзор (КФН), публикуван на сайта на регулатора.

Документът обхваща времето от 2012 до 2017 г. и е направен по обобщени данни, предоставени от застрахователните компании. Представени са показатели за четири рискови групи: леки коли, товарни коли до 5 тона, камиони над 5 тона и автобуси, седлови влекачи и в последната група - всички останали.

Изводът на КФН е, че за най-масовите категории - леки коли, камиони и автобуси, събраните премии не достигат, за да покрият разходите на застрахователните компании, съобщава "24 часа".

Според хора от бранша не е изключено това да доведе до вдигане на цената на задължителната полица. Друг фактор за очаквано повишение на цената на задължителната застраховка е вдигането на максималната сума, до която компаниите ще носят отговорност, от сегашните 10 млн. лв. на 10,42 млн. лв. Това ще стане с промени в Кодекса за застраховането, предложени от КФН.

Според данните между 2013 и 2016 г. премиите в първата рискова група – тази на леките коли, са били достатъчни за покриване на разходите по застраховката. Но през 2017 г. вече има потенциал за значителна загуба на база данните за предявените претенции. Брутните премийни приходи в общото застраховане за 2017 г. са били 1,752 млрд. лв., а общата сума на заявените претенции е над 3 млрд. лв., отчита изданието.

Камионите над 5 тона и седловите влекачи също генерират сериозни загуби за застрахователите, става ясно от анализа на КФН. Според един от използваните методи за анализ, камионите и автобусите са донесли загуба на застрахователите от 7,8 млн. лв. Основната причина за това е, че те причиняват доста големи щети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
2016 година - 191 лева2017 - 204 лева2018 - 228 лева-И още искат мутрите на ГЕРБ.
72
6
 
11
 
! Отговори
Трол преди 5 години
Проблема са претенциите, които са дошли от страни от ЕС, има случаи когато една претенция достига до няколко милиона евро и нашите застрахователи трябва да я покрият.
71
8
 
13
 
! Отговори
гошо тъпото преди 5 години
ОЩЕ ТРЯБВА ДА ПОСКЪПНЕ. БЪЛГАРИНА Е ФИЛОСОФ. ГОВОРИ ЧЕ В АМЕРИКА ЗА ЕДИН ЗЪБ ПЛАТИЛИ ЗАСТРАХОВАТЕЛИТЕ 1 МИЛИОН А ЗАЩО ТУКА НЕМА. ИМА КАТАСТРОФИ СЪС С..ГАНИТЕ УБИТИ 5 ДУШИ В КОЛАТА С 12 НАСЛЕДНИКА И ЕДНАТА НА 20 Г. С 4 ДЕЦА И БРЕМЕННА. С ТАКИВА ДЕЛА Е ПЪЛНО В СЪДА. ОТ НАСЛЕДНИЦИТЕ .....И С КАРУЦИ НОЩЕМ КОГАТО ИЗЛИЗАТ ДА КРАДАТ ПО СЕЛАТА..
70
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой ви е крив, че си избирате 3 пъти Суджука и Ушев Цецо !?
69
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
290лв броих предният месец за ГО на нов автомобил, преди 5 години плащах 180... всичко расте, дано и това дето им е отзад да расте, че да са доволни.
68
0
 
26
 
! Отговори
Някой много доволен преди 5 години
Миналата година 155лв. , тази година 192 преди увеличението. Щом и още ще се вдига - браво, супер. *** , ще има видовден.
67
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе вие знаете ли колко е скъпа издръжката на мис бикини и малкото суджуче в Барселона?Нека се сърдим на високите цени в таз тежка чужбина, заради тях е нужна суха пара на Тиквата и неговите ортаци.
66
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Явно идват нови избори и мутрите на ГЕРБ ще си докарат доплълнителни суми за купуване на изборите.
65
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дръжте мутрите на власт още.
64
2
 
49
 
! Отговори
+++ преди 5 години
Откакто шофирам кола от преди 40 години, по моята застраховка ГО не е изплащана щета.Какви са тези огромни суми дето уж изплащали застрахователите? По-скоро мутрите-застрахователи си изплащат на себе си огромни суми за фиктивни щети, за да излязат на загуба. Харесало им е и искат още повече да ни ограбват и ще ни вдигнат цената за ГО.
63
0
 
10
 
! Отговори
вие пък..., преди 5 години
какво пишете тук. За влекачите ГО скочи 100%, за една година само. Най- евтината в момента е 4000лв и се очаква да расте. Всичко е нагоре дами и господа, ток, вода, от догодина тол система... Може пък това да е цел да се свие автопарка! В нашия вход само имаме 3-*** пенсионери с по две коли, които си ги карат само те... Това явно ще да е нова мода за доказване на заможност, отделно е постоянното секаране за парко място. С такива акъли, просто няма как да стигнат! Аман
62
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Румен 67Да де ама Киро-гела си е ПЛАТИЛ на Бочко а ти ????
61
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Идват избори а Баце му требе КЕШ за да си ги купи отново.рачта ще плаща!!!
60
1
 
37
 
! Отговори
Румен преди 5 години
Защо да не поскъпне? Овцата като дава да я стрижат, ще я стрижат! Само миналата година, най-евтината застраховка поскъпна с 40 лева. Миналата седмица, благодарение на Сидеров, опростиха 58 милиона на Домусчиев. Ето ви пари за гражданската. Ама за едни може, пък за други не.
59
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Подготвят раята за следващият "тупаник".Ашкулсун!
58
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кратко и ясно: КФН анализира ... И вероятно ще се изиска от шофьорите да се приготвят за съответното "анализиране" като се подмият и наведат с или без вазелин в ръка. Бонус-малус в действие.
57
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И Сорос и чичо му на Сорос са виновни.
56
3
 
27
 
! Отговори
Константин преди 5 години
Аз да кажа, бъдете по толерантни на пътя, не се ядосвайте и не карайте припряно и няма да има нужда от застрахователи. Не пожелавам на никой на прави ПТП, освен на *** т е, те могат да се трепят. Но все пак спазвайте приличие докато шофирате. Занимавам се с инструкторска дейност и ми е много странно когато някой правоспособен водач започне да гледа мръсно кандидат - водача защото прави нещата по-бавно. Бъдете по-внимателни и колегиални.
55
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой и никъде не е казано, чв застрахователните компании трябва да работят на печалба! Ако искат работят, ако не им е изгодно да затварят!
54
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Застрахователите събрали 1,752 милиарда лв. заявени претенции за 3 милиарда лв . Какво иска да каже комисията на КФН . Защо ни правите на *** ненаситни кръвопийци. Наглостта и алчността на управляващите нямат граници.