Удар по джоба на шофьора: "Гражданска отговорност" може да поскъпне

Доклад на КФН: Приходите от полиците не стигат
Обновена: 25 юли 2018 07:11 | 24 юли 2018 07:10, Красимир Ангелов
141
Удар по джоба на шофьора: "Гражданска отговорност" може да поскъпне
Снимка: Булфото, архив

Приходите от задължителната застраховка "Гражданска отговорност" не стигат, за да се покрият щетите от катастрофите, показва анализ на Комисията за финансов надзор (КФН), публикуван на сайта на регулатора.

Документът обхваща времето от 2012 до 2017 г. и е направен по обобщени данни, предоставени от застрахователните компании. Представени са показатели за четири рискови групи: леки коли, товарни коли до 5 тона, камиони над 5 тона и автобуси, седлови влекачи и в последната група - всички останали.

Изводът на КФН е, че за най-масовите категории - леки коли, камиони и автобуси, събраните премии не достигат, за да покрият разходите на застрахователните компании, съобщава "24 часа".

Според хора от бранша не е изключено това да доведе до вдигане на цената на задължителната полица. Друг фактор за очаквано повишение на цената на задължителната застраховка е вдигането на максималната сума, до която компаниите ще носят отговорност, от сегашните 10 млн. лв. на 10,42 млн. лв. Това ще стане с промени в Кодекса за застраховането, предложени от КФН.

Според данните между 2013 и 2016 г. премиите в първата рискова група – тази на леките коли, са били достатъчни за покриване на разходите по застраховката. Но през 2017 г. вече има потенциал за значителна загуба на база данните за предявените претенции. Брутните премийни приходи в общото застраховане за 2017 г. са били 1,752 млрд. лв., а общата сума на заявените претенции е над 3 млрд. лв., отчита изданието.

Камионите над 5 тона и седловите влекачи също генерират сериозни загуби за застрахователите, става ясно от анализа на КФН. Според един от използваните методи за анализ, камионите и автобусите са донесли загуба на застрахователите от 7,8 млн. лв. Основната причина за това е, че те причиняват доста големи щети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
7
 
12
 
! Отговори
HANS GRUBER DIE HARD преди 5 години
ЧАКАЙ СЕГА---АЗ СЪМ ОТ 13 ГОФИНИ ШАФОР, И МИНАЛАТА ГОДИНА ИМАХ БОНУС ПРИ НОВАТА ГРАЖДАНСКА....КАЗАХ МУ НА АГЕНТА, КОИТО ПРАВИ НОВАТА ПОЛИЦА--ЕИ НЯМАМ НАРУШЕНИЯ ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 12 ГОДИНИ..ИСКАМ ДА МИ СЕ СВАЛИ ЦЕНАТА. ГРЕЗДЕЕЙ...РАБОТИ..И ОНЯ МИ Я СВАЛИ.КАК СЕГА ПЪК ЧЕ ДАВАМ ПОВЕЧЕ ПАРИ НА БУГЕРСКАТА ХАЗНА ??
12
8
 
7
 
! Отговори
ааа преди 5 години
До ДСВ кои бели държави например няма застраховка?В някои бели държави дори плащаш всяка година за шофьорска книжка.
11
22
 
45
 
! Отговори
от сидниАав$тралия преди 5 години
Хора АЗ СЕ ВЪРНАХ в България, с полета от Сидней през Лондон и кацнах в София моя роден град. Като излязох от летището вместо разклона за булевард Брюксел хванах отклонение което ме изведе в няква роомска махала зад летището и точно в този момент будилниа извъня и се събудих. Било е само кошмар, слава Богу. И гледам през прозореца кацнали пъстроцветни папагали, а на 2 км е НордХед където 2 пъти в годината гледам китовете как скачат, и рифа в който се гмуркам, Операта на 3км от мен. Успокоих се..
10
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЛЪЖАТ И ТО НАЙ-НАГЛО ПО ПОРЪЧКА НА ПРЕСТЪПНИКА БУДА!!!!ПОСТЪПИЛИ ПРИХОДИ СЕ СРАВНЯВАТ С ИЗПЛАТЕНИ ЗА КАТАСТРОФИ РАЗХОДИ!!!ВСИЧКИ ГЕРБЕРАСТИ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ЕВТАНИЗИРАНИ НАЧЕЛО С БУДА! ТЕ СА ЗАРАЗНО ЗЛО ЗА БЪЛГАРИЯ!
9
2
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АБСОЛЮТНО ЛЪЖАТ!!!А КФН НЕ СЕ ЗАНИМАВА С ПОДОБНИ АНАЛИЗИ ИЗОБЩО!!!ГНУС МЕ Е, ЧЕ БЪЛГАРОПРЕДАТЕЛИТЕ ПРЕИЗБРАХА НАПЪЛНО ДОКАЗАНИЯ ФИНАНСОВ ИЗЕДНИК БОЙКО БОРИСОВ ЗА 3-ТИ ПЪТ!
8
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да поскъпне двойно, и тройнон и четворно даже за тези с нарушения на пътя (колкото повече нарушения - толкова повече).
7
5
 
49
 
! Отговори
ДС преди 5 години
А бе това не е нормално. В белите държави всички такси данъци и така нататък са в цената на горивото. Който кара повече - плаща повече. Тук какви са тия простотии.
6
3
 
64
 
! Отговори
Бай мутри преди 5 години
Значи мерят прихода със заявени искове. Защо не мерят реално изплатените вместо заявените? Май само ни баламосват за да вдигнат цените. Кога се е чуло и видяло изплатена щета да стигне 10 милиона? Камо ли 10,42 милиона.
5
1
 
61
 
! Отговори
Голф 2 преди 5 години
Тя застраховката колкото голфа! Ужаст!
4
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цял народ не може да се бори с мутри, олигарси и сполитици. (Стара Българска поговорка от преди 25 години).
3
2
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вече платих по нова цена - 290 лева за 110 коня чистак нова кола. Крадци мутренски!
2
1
 
51
 
! Отговори
Зрител преди 5 години
Подготвят ни за новите цени на ГО.
1
2
 
73
 
! Отговори
Х преди 5 години
Ама тя поскъпна вече, пак ли? Оня ден ме одрусаха 210 лв вместо 170 миналата година.