Европа отстъпи на Тръмп, спаси германските коли

Европа ще внася соя и втечнен газ от САЩ, ще си намали митата
Обновена: 26 юли 2018 07:10 | 26 юли 2018 07:00, Екип на Dnes.bg
240
Европа отстъпи на Тръмп, спаси германските коли
Снимка: Reuters

"Днес е голям ден за свободната и честна търговия", обяви американският президент Доналд Тръмп след срещата си в Белия дом с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, късно снощи българско време.

Още по темата
Тръмп заяви, че Европа ще внесе незабавно "големи количества соя" и ще стане "масивен купувач" на американски втечнен газ.

Брюксел и Вашингтон ще започнат преговори за намаляване на европейските вносни и други търговски мита и на държавните субсидии за индустриалните стоки, извън автомобилостроенето. Целта е те да станат нулеви или поне да се изравнят. Оживление се набелязва още в търговията с лекарства, медицински изделия, химикали, както и при услугите.

Европа ще инвестира в изграждането на нови терминали за втечнен газ, основно в Португалия, откъдето американското гориво ще идва в Европа, съобщи Юнкер. Сегашният дял на американската газ от 35% на сто от потреблението в ЕС, трябва да се повиши "амбициозно", каза Юнкер, без да назовава конкретна цел. Американската газ е алтернатива на руската, чрез която ЕС иска да намали енергийната си зависимост си от "Газпром", който сега осигурява повече от половината от доставките.

Срещу американската соя и газ Тръмп се е съгласил да не повишава вносните мита за европейски автомобили и резервни части, които щяха да ги оскъпят и да ги направят непродаваеми. Оттеглянето на заплахите отправени през март, ще продължи докато ЕС и САЩ преговарят по търговията. Американският президент е приел и "да се направи преглед" на основателността на решението от юни, с което бяха увеличени вносните мита с 25% за европейската стомана и с 10% за алуминия.

"Всичко е горе-долу ОК", обясни Юнкер след срещата в Белия дом. Той добави, че е предоставил поредица доказателства, че европейските автомобилостроители не застрашават американската сигурност, както и че вдигането на митата за европейските резервни части с 20%, ще доведе до 50 млрд евро загуби за американската икономика до 2020 г.

Германия е най-големият европейски производител на автомобили и на части за тях, като редица немски компании
имат и заводи в Съединените щати. Германия е най-големият производител в Европа с 5,7 млн коли и 325 хил камиони, излизащи от конвейрите всяка година. Автомобилната индустрия е най-големият сектор в германската икономика.

Тръмп и Юнкер са се договорили още и за "незабавното създаване" съвместна експертна група, която ще работи по реформата на Световната търговска организация.

В реч пред американския Център за стратегически и международни отношения във Вашингтон Юнкер подчерта, че вместо да водят търговски войни воюват ЕС и САЩ "ще се заемем с истинските проблеми". Като такива той посочи свръхпроизводството на стомана от Китай, незаконните държавни субсидии и принудителното предаване на технологии. Последното е условие от Пекин към чуждестранните инвеститори в страната.

В заключителното комюнике от срещата Тръмп-Юнкер се казва, че тя "дава начало на нов етап в отношенията между САЩ и ЕС - фаза на близко приятелство, здрави търговски отношения, от които и двете ще спечелят", както и че двете страни ще работят заедно за световната сигурност и срещу тероризма.

Председателят на Еврокомисията съобщи, че е подарил на американския президент снимка от гроба на ген. Джордж Патън, командващ американската армия за Средиземноморието по време на Втората световна война. Той се намира в американското военно гробище в родния на Юнкер Люксембург. На снимката било написано: "Скъпи Доналд, нека помним общата си история".

Пред американския мозъчен тръст Център за стратегически и международни изследвания във Вашингтон Юнкер контрира някои от Туитовете на президента Тръмп, които предхождаха визитата му.

Той призна, че макар Европа изнася повече стоки в САЩ, отколкото Америка в ЕС, картината е обратна при услугите. Тръмп многократно се оплака в Туитър, че Съединените щати "са ограбвани" от "нечестните" европейски мита. Той прогнозира, че Европа няма да е готова за идеята му да преговаря за нулеви мита и субсидии, но Юнкер го опроверга.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Очаквайте бум на генно модифицирани соеви *** заместители на пържолите. В резултат масово стерилизиране и видиотяване. Да живеят ВЕГАНИТЕ
182
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 196Гпупости. Не забрани на Саудитска Арабия да влиза в САЩ, въпреки че всички знаят откъде бяха терористите на 11 септември. Раздели сумати семейства от децата им по границата с Мексико. Отменил бил Обамакеър- не е така, из.. едно голямо, понеже администрацията му не можа да направи нещо друго- то какво може да се очаква от група некомпетентни и некъдърни хора, които са там единствено понеже са си платили на Тръмп, чрез "дарения" от милиони в предизборната му кампания.
181
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръмп постига това което си е поставил за цел: visa restrictions за терористичните райони, отмяна на Обамакеър, ръст на икономиката и стабилни US пазари, деескалиране на напрежението със С. Корея и Русия, натиск на Иран, минимална нелегална имирация в страната му, взаимност в НАТО, намален дъмоинг и т. н. и т. н.Критиците му не са направили и половината от това.'Кучето си лае - керванът си върви' :)
180
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Силен президент, който защитава интересите на народа си
179
11
 
4
 
! Отговори
Рублаш преди 5 години
Всички рублаши мобилизирани да защитават руския суверенитет на задунаската губерния територия под вмирисания руско ботуш.От пасола раздават *** руски ватенки на задунайските рублаши.
178
6
 
7
 
! Отговори
Еврогей 1 преди 5 години
Меркел:Онази територия- България
177
10
 
9
 
! Отговори
Еврогей преди 5 години
Проблема е в това, че ако САЩ поискат България да стане част от Турция в името на това Германия да прави повече пари и бизнес, никой няма да има нищо против. Голям бизнес!!!! Меркел към Тръмп - Искам немските фирми да продават повече в САЩТръмп:- А ти какво ще ни дадеш? Имам проблем с имигрантите, какво да направим?Меркел:- Нека превърнем онази територия в бежански лагер за мюсюлмани.Тръмп :Deal
176
20
 
5
 
! Отговори
браво на ЕС и САЩ преди 5 години
Не ни трябва вече руска газ ! Руските мизерабъли хептен ще изпукат от глад !Кво стана бе рубладжии , нали ЕС бил много зависим от руски газ ?! Зависим ама друг път ! Да са живи и здрави американските ни приятели !
175
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По неофициални данни Полша купува втечнен газ за 100 долара за1000 кубика
174
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Американската FDA, която удобрява лекарства и храни е по-малко взискателна от европейската. Това Тръмп не знам дали го знае... Не може просто да пренасяш лекарства и храни от един контитент на друг без да са ти ги одобрили. Били те и направени от "великият" американски народ.
173
7
 
14
 
! Отговори
:) преди 5 години
Руснаците ще намерят пазар, дори Европа да не купува газ от тях (което практически е невъзможно). Само Китай може да изкупи цялото им количество и ще пита за още. Прецакани сме ние в Европа, защото цената ще скочи с поне 20%. В случая с България, не е сигурно изобщо дали ще имаме газ след 2019, когато руснаците ще спрат подаването на газ през Украйна.
172
5
 
17
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ВТЕЧНЯВАНЕ НА ГАЗ И ДОСТАВКА ПРЕЗ АТЛАНТИКА НЕ МОЖЕ ДА БИЕ ЦЕНАТА НА РУСКИЯ ГАЗ. ЗАЩО ДА КУПУВАМЕ ОЩЕ ПО-СКЪПА ГАЗ , ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ЧЕ МОЖЕ ДА НЕ ГО ПРАВИМ ?!
171
6
 
16
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ЕВРОПА НЯМА ДА ПЛАЩА НА САЩ СОЦИАЛНИЯ СТАНДАРТ. АМЕРИКАНСКИЯ КАНИБАЛИЗЪМ ТРЯБВА ДА СЕ ЛИКВИДИРА ЗАЕДНО С ДЪРЖАВАТА ИМ, В ИМЕТО НА СВЕТОВНИЯ ПРОСПЕРИТЕТ
170
4
 
22
 
! Отговори
Sefa преди 5 години
Значи като стане 100% американската газ вече няма да говорим за диверсификация макар тогава чрез други фирми ще ни продават руски газ ама като мине през американака фирма и А оскъпи 200 пъти ще сме много радостни че помагаме на американците.А в същото време ще са 5-10човека които ще прибират милиардите и така *** и за нас и за децата ни.
169
6
 
19
 
! Отговори
До кремълски ибрикчи преди 5 години
Е като в Европа влезе американската газ на теб по добре ли ще ти стане че ще плащаш повече? Те руснаците ще намерят на кого да си продават газта. Ние какво печелим? То голяма радост бе че спряхме"Южен поток" но май сега ще купуваме газ от турците.
168
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
щом тръмп е доволен, значи го е нахлузил на джендъра.
167
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДО Така еМиризлив, Путин вече въобще не се интересува от евросанкциите.ВНАСЯ МЕСО, ПЛОДОВЕ И ПРОЧИЕ ОТ ЧИЛИ И АРЖЕНТИНА И БРАЗИЛИЯ И ТЕ СА ЩАСТЛИВИ, ЧЕ ИМАТ КЪДЕ ДА СИ ПРОДАВАТ СТОКАТА. А иначе, за да спаси родината, всеки поляк сега е длъжен да изяди 500 кг. картофи, 220 кг. ябълки,18о кг.лук, а французите се чудят къде да си пъхат свинското и млечните продукти.
166
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ха хаВ САЩ има термин за женствени мъже с признаци на завишени женски хормони, наричат ги "soy-boy", съвсем скоро всички мъже в Европа ще започнат да се трансформират в соеви момчета-------------------А мойта докторка ми сподели, че само за последната година в Кралството има над 55 хиляди операции на мъже, страдащи от гинекомастия, т. е. имащи цици.
165
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЧУДЯ СЕ САМО ЗАЩО УКРИТЕ СЕ ЯДОСВАТ, ЧЕ ПУТИН ЩЕ СПРЕ ПРЕНОСА НА ГАЗ ПРЕЗ УКРАЙНАСЕГА КАТО ПОТЕЧЕ АМЕРИКАНСКИЯ ГАЗ ОТ ЕС ЩЕ СПРАТ ДА КУПУВАТ РУСКИ И ВОЛЮ НЕВОЛЮ ПУТИН ЩЕ Е ПРИНУДЕН ДА СПРЕ ГАЗА ПРЕЗ УКРАЙНА.
164
2
 
16
 
! Отговори
123 преди 5 години
В Европа малко хора се интересуват от политика. Повечето са зомбирани консуматори които въобще не знаят какво се случва. А Юнкер е предател за ЕС.