Дребни нарушения и… 350 нашенци без книжки в Румъния

Комшиите взимали документа за всяко провинение на пътя
30 юли 2018 08:50,
43
Дребни нарушения и… 350 нашенци без книжки в Румъния
Снимка: Reuters

Нашенци масово горят с шофьорските си книжки в Румъния заради дребни нарушения като неправилно изпреварване. Заради направени нарушения на закона за движение през последната година и половина 344 нашенци са останали без книжки, като на някои от тях връщането на документите им отнема над година.

В северната ни съседка за всяко пътно нарушение на закона може да бъде взето свидетелството за правоуправление на шофьора, алармират от Министерството на външните работи (МВнР).

Например преминаване на червен сигнал на светофара, непозволено изпреварване, отнемане на предимство, както и пресичане на непрекъсната осова линия или превишена скорост са достатъчно основание на властите да отнемат книжка.

Нови глоби за шофьорите предвиждат и гръцките власти. Забраната е да се шофира с джапанки. Промяната предвижда 50 евро глоба и отнемане на книжа за един месец, пише "Монитор".

Причината за изискването да не се кара с чехли и всякакъв вид отворени обувки е рискът шофьорът да не може да реагира при нужда от бърза маневра.

Затвор грози родните шофьори, ако шофират с висока скорост в градовете, позволят си да водят МПС-то си без необходимата категория или имат над 2 промила алкохол.

В зандана ще отиде и всеки, които превиши скоростта в населено място с над 70 км/ч, ако в зона със забавено движение, превишението е с над 50 км/ч, както и в зона 30 при превишаване с над 60 км/ч. На топло ще бъдат и водачите, които забравят да включат светлините в нощта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До az 35И точки даряват! А след 12 дарени точки подаряват платен курс за чисто нова книжка. Също така ако пак минеш на червено глобата расте и никога не чезне!
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"като неправилно изпреварване"Че това да не е малко нарушение бре кроманьонци?! Малко ли се изтрепахме по нашите пътища точно заради подобни дребни неправилни изпреварвания?! Е поне ще научат че в Румъния има закони! Дано има повече взети български книжки!!!!
33
1
 
4
 
! Отговори
Законите на мутрите преди 5 години
за който се интересува как е в NL:дистанция: 280 евро Излишно караш вляво: 140 евро Дясно изпреварване: 230 евро Не носете предпазен колан: 140 евро Ако водачът държи мобилен телефон по време на шофиране: 230 евро Блокиране на кръстопът: 230 евро Шофиране, докато валидността на свидетелството за управление е изтекла: 90 евроБез приоритет за шофьорите отдясно: 230 евро Няма приоритет за трамвай: 230 евро Завъртете без сигнал: 90 евро
32
0
 
5
 
! Отговори
az преди 5 години
До дребен българин- не не отнемат..в холандия червеното е 230?...
31
4
 
2
 
! Отговори
АМАН от КАТ терор преди 5 години
Всички тези описани нарушения са дело на дигитално холограмнио терористични оръжия за индивидуални манипулации.У НАс проведохме тестове няколко години това е доказано ИЗРИЧНО.Мощни пси активни манипулатори са холограмни оръжия и зомби скенери в талони на автомобила и качени на предни стъкла .МАркирани се зомбират частично или обсебват напълно с цел снимане на нарушения през НЕЗАКОННИ тежко терористични видео камери.Зомбираните жертви са болни неадекватни години наред.видимо повредени О
30
3
 
1
 
! Отговори
НЕ Е ЗАКОННО преди 5 години
Отнемането на Важен личен официален документ какъвто е Книжката НЕ Е ЗАКОННО.Още повече ,че всички от КАТ и МВР писали актове се следят като исключително опасни терористи принудили милиони водачи д а увреждат тежко земята с холограми и включени фарове денем.Д а се искат обещетения от милиони за нанесени тежки морални и материални вреди от полицаите.
29
0
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аааа , значи затова румънците у нас карат като ненормални и не спазват никакви правила - рискови изпреварвания , навлизане в насрещната лента, засичания и т.н. - постоянно им сърбаме попарата, компенсират значи строгите правила у тях... Ами докога у нас ще е такъв гювеч за чужденците - да правят каквото си искат без никакви последици - писна ми от нагли шофьори - турци , румънци , украинци , молдовци и всякаква друга гмеж....
28
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А знаете ли каква е процедурата КАТ да глоби чужденец? Който го е написал този закон е за кастрация !!!
27
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От 11г живея в Румъния и са ме спирали може би 5-6 пъти,в повечето пъти за превишена скорост.Един път си платих глобата на място и получаваш 50% намаление :),в другите случаи са ме пускали без подкуп,само 1 един келещ ме спря без причина и той се пънеше,че щял да ми вземе книжката,само с това си остана.като цяло се държат добронамерено тукашните полицаи или поне с мен е така
26
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
У нас глобите по КАТ на чужденци се събират 10%, а в Румъния на практика 150%. Всеки глобен там трябва да си плати глобата с банкова такса, да се яви в полицията с лицензиран преводач, на който плаща и като се вземат и разходите за винетка, поне едно кафе или нещо друго и ето ти че разходите за глобата ти скочила много. И да не се чудите после защо румънците са по-добре от нас.
25
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вчера се пътувах от Враца за Русе . В моята и насрещна посока минаха поне 1 000 румънски коли- сигурно за и от Гърция. Няма нарушение на пътя, което да се сетите и да не бе извършено от тях. Румънците знаят,че у нас, за разлика от тях полиция на практика няма.ЗАНН е социалистически и неадекватен, няма преводачи с румънски. Богатите румънци си пробват колите у нас и често се движат с над 150км. в час.
24
0
 
30
 
! Отговори
цветан симеонов преди 5 години
Истина е . През 2015г. минавах през Румъния , пред мен имаше два тира които караха много бавно беше двойна непрекъсната лента , само се показах и преминах лентата и видях отсреща полиция , веднага ме спряха . Взеха ми книжката и казаха , че до месец ще дойде в България , дойде след три и глоба от 200лв. Внимавайте много в Румъния , взимат книжката и нищо не ги интересува , два часа се молих , накрая си заминаха...
23
4
 
16
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Абе хора!Кво правите в Гърция, Румъния.Стойте си тука в България.Вижте само как сме се прегърнали другарски с нашите катаджии!Минаваш си покрай тях с някаква превишена скорост от 30-40,само може сериозно да те погледне- и кво?-нищо.Пресичаш си на "гьоторе"непресечени,пресечени,криви ,прави линии--и кво?-"кво толкова е станало?".Минаваш си на червено/като джигит/...и кво?-най много една "майна" от друг Джигит.За това,че си изпил 1-2ракии,една "магистралка"---100-200лв.СТОЙТЕ СИ ТУК!!!
22
0
 
10
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Решението... - СПА комплекс в България...
21
19
 
12
 
! Отговори
дребен българин преди 5 години
Не вярвам, че по света за дреболии като минаване на червено, непозволено изпреварване, отнемане на предимство, както и пресичане на непрекъсната осова линия или превишена скорост някъде отнемат книжка.
20
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Неправилното изпреварване не е дребно нарушение.
19
2
 
31
 
! Отговори
ТБ преди 5 години
Очевадно сте на едно мнение с експертите на КАТ, че опоменатите от Вас нарушения са дребни. Нищо, че реално това са основните причини за тежките ПТП. Виж, вездесъщото "несъобразена скорост" си е смъртен грях направо.
18
4
 
21
 
! Отговори
ха ха ха преди 5 години
"като на някои от тях връщането на документите им отнема над година." - като сприбереш в България изкарай нова , старата я обяви за открадната или загубена
17
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А пък румънците карат през нашенския *** като ддиваци и КАТ стои,гледа ги,бърка си из дупките и не смее да ги закачи!От Русе насам е луда работа!
16
0
 
9
 
! Отговори
до МайМуната преди 5 години
Как говориш? С жестове ли?