Бензин, дизел... Колко харчим? Колко плащаме? Да посмятаме

Харчим 5% от дневната си надница за литър бензин
31 юли 2018 08:50,
87
Бензин, дизел... Колко харчим? Колко плащаме? Да посмятаме
Снимка: Reuters

Българите харчат за литър бензин 5,46% от дневната си надница, която е близо 21 евро. Това показва изследване на агенция Bloomberg, което сравнява цените на масовия бензин А-95 в 61 държави по целия свят.

Средната номинална цена на бензина, продаван у нас, през второто тримесечие на 2018 г. е 1,14 евро за литър. Това е най-ниското ниво, отчетено сред всички държави членки на Европейския съюз.

Въпреки това обаче спрямо доходите ни, горивото ни излиза скъпо. Средно българският шофьор използва 93,17 литра годишно, което изяжда 1,39% от заплатата му, изчислява агенцията.

Близо до нас са румънците, където литър бензин струва 1,21 евро. При средна надница от 27,77 евро на ден, за литър гориво те харчат 4,37% от нея. Средно румънецът използва 83,25 литра годишно, което изяжда 1% от заплатата му.

В Гърция литър бензин струва 1,65 евро, като местните отдават 3,52% от дневния си доход за него.

За сравнение в най-развитата икономика – Германия, бензинът струва 1,47 евро за литър. При среден дневен доход от 112,36 евро, обаче цената му не е проблем за германците, коментира Bloomberg

Най-скъпо в ЕС е горивото в Норвегия и това при положение, че край бреговете на скандинавската държава се добива нефт. Средната цена на един литър газ е 1,74 евро. Със среднодневен доход от 188,24 евро, тя отнема едва 0,92% от заплатата на норвежците.

Най-евтино в световен мащаб е горивото в държавите, които добиват петрол.

В Иран литър бензин струва 24 евроцента, във Венецуела – 37 евроцента, в Саудитска Арабия – 47 евроцента, а в Русия – 62 евроцента.

Общо в света цените на бензина са се покачили около 6% средно през последните три месеца и с 15% през изминалата година, отчита агенцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пълно е с кредитни милионери и такива с пари от комунистите и комсомола,както и много др,.
58
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тука сме си африканци та дрънка,те и новобогаташчетата са едни миекащи бушмени -комплексари!
57
1
 
12
 
! Отговори
Тази преди 5 години
статистика е некоректна.В крайната цена има включен акциз и ДДС които са различни , в различните държавиАко се гледа цената без тях, горивата в България са едни от най-скъпите в Европа. Просто акциза е нисък. И за това ни дерат с винетки. Ама всичко е заради делаверата на лукойлАко акциза тук беше като в Германия. цената на А95 щеше да е над 3 лева
56
23
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Факт е, че в България се живее все по-добре! Въпреки лъжливите приказки на червените оплаквачи!Само се огледайте и вижте с очите си - пълни с коли пътища и магистрали, пълни с хора магазини и молове, пълни колички с покупки, всички хукват по курорти в България и чужбина, пълни ресторанти и кафенета, хората живеят добре и се забавляват. Въпреки съпротивата на БКП. Увеличават се влоговете в банките. Хората си купуват нови и модерни жилища. При соца - разпадащи се скапани панелки.
55
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма нужда от подобни сравнения- факт е, че в България живеем на ръба на оцеляването, а много хора направо мизерстват. Ако можеш да с спестиш поне 20 % от зплатата си и то след като си осигурил здравословен живот на семейството си, прилично жилище и почивки поне 2 пъти в годината, значи живееш добре. Ако не, е просто оцеляване - работя, за да ям и ям, за да работя.
54
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ФранкфуртКато заредиш бензин с цялата си заплата какво ще ядеш, бре?!
53
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При руски монополист Лукойл няма как да поевтинее бензина. Пък и повече - всичките А95 бензин, както и дизел са от Лукойл - продават го на останалите вериги. Само високооктановия бензин е от чужбина. Има само едно или две изключения А95 да не е от Лукойл.
52
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И сега следва логичното заключение на българските специалисти - цената на бензина е най-евтина в България, в сравнение с останалите европейски страни - да вдигнем цените!
51
6
 
9
 
! Отговори
До Бойко??? преди 5 години
Бойко, защо непрекъснато вдигате цените на горивата?
50
4
 
16
 
! Отговори
До Нинова??? преди 5 години
Нинова, питай мъжа си защо непрекъснато се вдигат цените на горивата. Той е виден ръководител в Лукойл и би трябвало да знае. Вечна дружба!!!
49
1
 
15
 
! Отговори
Вр преди 5 години
Времето е скъпо, затова и хората искат по бързо да стигат, а бензина у нас е скъп заради монопол и лакомия и заради Ваньо черния дето хариза нефтокомбината на Лукойл
48
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скъп бил бензина и дизела - а как натискат газта всички, карам по участък с ограничение 80 км/ч - всички ме изпреварват като че ли съм спрял. Не съм от вчера шофьор и знам какъв е разхода при 80 км/ч , какъв е и при 130 - 150 км/ч. Това лудешко каране по пътища , магистрали струва пари и то доста пари... после - да не реват , че горивото било скъпо , че нямали пари... Не може да се реве , че горивото било скъпо и нямало пари , а в същото време всички "летят" с високи скорости
47
4
 
0
 
! Отговори
az преди 5 години
До ФранкфуртПич, кви са тези жълти стинки дето взимаш там? Аз у нас изкарвам повече...
46
4
 
8
 
! Отговори
а преди 5 години
Бензинът скъп, няма пари, пък на където и да тръгнеш - задръствания.
45
11
 
12
 
! Отговори
НАрода няма пари преди 5 години
В Много български села бастисани тежко от *** след 1947/колективизация/След 1971 АПК и след 1991 ликвидация на ТКЗС няма автомобили за цяр.Имат яки джипове арендаторите и някой по заможни пенсионери вкл бивши военни и полицаи/издържани само с ограбвани милиарди от народа докато са били на служба.Около 500 лева за винетки,застраховки,прегледи трудно се пестят.Обезлюдяването е страшно//ЦЯла Северна БЪлгария
44
6
 
11
 
! Отговори
НАрода е без пари преди 5 години
АКо заплатите на издържани с ограбвани милиарди от народа бюрократи наричани служители /през бюджета се приравнят на средната за страната /без тези на партиино подставени фирмички перящи милиарди по оперативнипрограми/ У Нас средния доход на човек от населението вкл деца,безработни,бездоходни и пенсионери с около 167 лева месечно./81 EURO mouthly BUlgaria/
43
2
 
11
 
! Отговори
Крадат народа яко преди 5 години
Друга нагло престъпна акция през подставени на власт в София бе вдигането на цените на цигарите .След вдигане на цените в НАродното събрание отговорни депутати съобщиха че има рязко намаляване на приходите в бюджета.Станало изгодно големи риби да внасят цигари без акцизи и мита ..плащали на всички по линията вкл за фалшиви бандеролчета по хубави от истинските.Проверете и сега как е
42
2
 
4
 
! Отговори
Крадат милиарди преди 5 години
След като СИмеончо Дянковия смело скочи срещу грабежите на милиарди от нафтовата мафия Ограби бизнеса с над милиард живи евра за нови касови апарати з авръзка с доказано нагло престъпна служба НАП./участваща в ограбване на десетки милиарди от народа вкл с незаконен ДДС./колко милиона са влезли в касичките на ГЕРБ от тия касови апарати службите да докладват.ДА с е провери преди и след тези акции колко милиарда повече са влезли в бюджета./или излезли
41
2
 
14
 
! Отговори
Киро Спирта преди 5 години
Тази статистика е абсолютна просттотия..Още като прочетох 93 литра изгарял средно българина ....българина изгаря 93 литра годишно само че ракия!
40
6
 
6
 
! Отговори
Франкфурт преди 5 години
До Бирник Пич, имаш ли си на идея колко струва да имаш кола в Германия като данъци? 3 300 за колата дадох (1,4 литра малка градска кола)- 94 евро данък на година, гражданската беше 650 евро преди 4-години, сега успях с без ПТП-та да смъкна до 350. Още 84 евро за пътна помощ... И не слагам в тази цена пълно или частично каско.