Лято, море - в Гърция! За какво могат да ви глобят?

Сред новите санкции е за шофиране с чехли, най-голямата - за антирадар
Обновена: 4 авг 2018 12:42 | 4 авг 2018 12:10, Веселина Йорданова
39
Лято, море - в Гърция! За какво могат да ви глобят?
Снимка: БТА

Една от най-новите санкции в Гърция е за шофиране с чехли и джапанки. Ако те спипат бос да натискаш педала на газта, наказанието е 50 евро при съседите.

“Тези забрана отдавна действа в Европа, дори размерът на глобите е значително по-висок. Неведнъж са съставяли актове на наши шофьори за това, че са карали боси или с чехли. Наказанията са по 100-200 евро в различните европейски държави”, казва Петко Ангелов, един от най-големите превозвачи у нас.

Той непрекъснато предупреждава шофьорите си на тирове да внимават и да карат с летни обувки. Дори в гореща Испания, където фирмата му има база и превозва товари, пише "24 часа".

Вестта за новата санкция при гърците, макар и не толкова прилагана, вече е стреснала и българите. Пловдивчанин, който през уикенда се изтягаше на плажа край Александруполис, бързо изтупа пясъка от краката си и смени джапанките с платнени обувки, качвайки се в автомобила си. “Ще вземат да ми хакнат някоя глоба, после иди се оправяй”, коментира мъжът.

Пътни полицаи от Солун признават, че досега не са налагали санкции за шофиране с чехли. “Неизползването им по време на каране е елементарно изискване за всеки нормален водач. Нещо като самоконтрол”, казва Георгиос Василиадис, който над 20 години дебне по пътищата за нарушители.

“Регистрирали сме не една и две тежки катастрофи, които се дължат именно на това - водачът е бил с чехли и кракът му се е подхлъзнал. Същото се отнася и за шофьорки с високи токчета”, уточнява пътният полицай Василиадис. Съветът му е след предупреждение водачът веднага да се коригира и да си обуе обувки.

Дотук глоба няма, защото гръцките ченгета засега са снизходителни. Но ако, не дай боже, шофьор причини катастрофа заради отворени обувки, това утежнява вината му, тъй като не е спазил изискването на Закона за движение по пътищата.

По думите му при евентуална катастрофа в акта се посочва, че водачът не е успял да маневрира заради носеното от него облекло.

Гръцката полиция препоръчва, без да налага глоба, шофьорите да носят блуза, а не да карат голи до кръста.

Но не от естетически съображения, а защото имало случаи, когато при пътен инцидент човекът зад волана е получил по-големи изгаряния, понеже бил гол. Отделно може да изпусне и волана, ако го ухапе оса по гърдите.

Добре е българите да знаят, че в Гърция е забранено и носенето на нож в автомобила, защото спада към хладните оръжия. Това правило включва и ножове за обичайна употреба с по-голяма дръжка на острието. Полицаите не мерят дължината му, а просто го конфискуват. И тук прилагането на мярката зависи до голяма степен от великодушието на служителите на реда. Едва ли ще те пратят на съд заради месарски нож, с който си тръгнал на пикник.

След последните промени в Закона за движение по пътищата в Гърция, които вече са в сила, е премахнато намалението от 50%, ако глобата се плати в рамките на 10 дни. Гърците могат да я платят на вноски, но за чужденците това не важи. Те броят пълния размер.

В категорията “чести нарушения”, съпроводени с отнемане на книжка за два месеца, е употреба на мобилен телефон без слушалки или мотопедист да кара без каска. Наказва се солено и возенето на деца, без да имат сигурност в колата. Не се уточнява дали става въпрос за предпазни колани, детска седалка или да ги сложиш до водача. Просто полицаят те спира, вижда дете и посочва на какъв риск си го поставил. Ползването на bluetooth е разрешено.

Българите, които пътуват из Гърция, никога да не хвърлят през прозореца каквото и да било. Това нарушение е в категорията “действия срещу другите и евентуален риск” и се тълкува като замърсяване на околната среда или пък като източник на пътно произшествие или пожар.

Гръцките власти въведоха и така наречените “нулеви фишове”. На тях няма глоби в пари, но са наказателни - отнемат книжка и спират колата от движение за два месеца.

Самите пътни полицаи твърдят, че “това е писано на коляно от невежи”. Става въпрос за нарушения, но не си предизвикал някаква рискова ситуация. Например влязъл си за малко в аварийна лента или майка е спряла на място за инвалиди да слезе детето и я вижда полицай. Според поправките трябва да ѝ вземат книжката и да спират колата. Самите гръцки катаджии казват, че не го прилагат. Но не е зле българите да го знаят.

Всеизвестни са тежките нарушения, където санкцията е 700 евро за минаване на червено, на стоп или за шофиране след употреба на алкохол. Както и за каране със скорост, по-ниска от минималната допустима, или за неправилно изпреварване или влизане в насрещното платно.

Много често българи и въобще чужденци биват глобявани със 160 евро за теглич. Почти всички съвременни модели на автомобилите имат такъв. Гърците не забраняват колата да има такъв, но трябва да е вписан в документите на колата. Инак как ще си карат лодките и караваните до морето.

С 2000 евро олекваш, ако при рутинна проверка бъде установено, че си монтирал антирадар. Освен парична санкция книжката се отнема за месец, а номерата се свалят за 60 дни. За алкохол над 1,1 промила глобата е 1200 евро, шест месеца без книжка и евентуално затвор до два месеца.

“Българите да престанат да носят гориво в туби. Нищо не спестяват, само може да си навлекат големи главоболия, особено сега, след библейските пожари", обръщат се с молба към съседите гръцки полицаи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: туризъмГърцияглоби
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
До 27 преди 5 години
Да не би да се припозна в селяндурския стереотип и да се засегна?
33
3
 
37
 
! Отговори
Афендикото преди 5 години
В гърция за десет дена не видях един полицай,добре че минаваме покрай полцията да ги мернем....не видяхме един мръсен плаж,не платихме цент за шизлонг и чадър....ядеш пресни риби,калмари и октоподи....водата бистра..оставят си хората по масичките на плажа,телефони,фотоапарати,пари,няма мутрински испълнения....ко ши кажат лисиците дето им е кисело гроздето???
32
5
 
12
 
! Отговори
ajovev преди 5 години
Това, че е забранено да нося нож в кола не го разбирам. Като си купя нож от магазина как да си го занеса в къщи - пеша ли?!?! Или ако си пренасям покъщнина.
31
9
 
5
 
! Отговори
Карагьозис преди 5 години
Елате на безплатен шезлонг,само 200 ЕВРАКИ бунгалото!
30
8
 
3
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 5 години
Никъде не пише за каране на бос крак, че е забранено...
29
7
 
3
 
! Отговори
Маринчо преди 5 години
Грандиозна публикация!!!
28
6
 
4
 
! Отговори
До 29 преди 5 години
Е, няма да плаща за шезлонг по българското черноморие. Туй е палегнал за отмора софиянец.
27
5
 
10
 
! Отговори
жалкари преди 5 години
С дънките на цимента. Туй ще да е някой софийски разбирко от море, дискотеки и прочее . . .
26
12
 
9
 
! Отговори
висок преди 5 години
Аз пък ще почивам на Масква река, какви хубави плажове има!
25
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ХасковлияМдаааа.....*** е свикнал всичко да става по "втория" начин и с рушвет.И е много важно да не се мине. Преeбе ли се, ще го боли цял живот как е дал 10 стотинки повече, или недай си Боже - левче.
24
3
 
9
 
! Отговори
Хасковлия преди 5 години
Спомням си 90-те дяда ми насила натовари цяло ремарке с карпузи (ака дини) и го закачи за колата на баща ми, че да им се изплати на хазяите на морето и в карпузи за всеки случай, нали... да не стане да отидем и някои да ни пререди, нещо.. не знам на 6 бях, тогава май не се намираха квартири лесно, та идеята му беше нещо екстра да дадем, че да си намерим квартира и да я задържим за престоя.Но и тогава се знаеше че това е ултра селяния.. просто успя да навре цяло ремарке с карпузи.
23
7
 
18
 
! Отговори
Мая Бугова преди 5 години
Българските селяни нищо не може да ги стресира.Това са ***.
22
5
 
16
 
! Отговори
Сефте преди 5 години
Браво днес сефте статия за глобите в Гърция, която не внушава че има специално лошо отношение към великия Българин в Гърция. Ние нали все сканираме дали чужденците имат специално лошо отноешение към нас, щото не искат да признават великия Булгурин
21
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До GogoЛелееее, ти нищо не знаеш.Имам познати които имат рода в Хасковско. И изведнъж стана въпрос как ще си прекараме отпуските и аз казвам - "Тази година си взимаме самолетчето и отиваме в Рим за 6 нощувки". А те - "Ей, много малко, ние ще ходим двайсет дена в Гърция".И изведнъж, тоя се изпусна как първо щели да минат през Хасково, за да вземат щайгите с храната която майка му щяла да им приготви за двете седмици почивка.... И аз останах безмълвен....
20
9
 
47
 
! Отговори
Тон преди 5 години
Умирам от смях, всеки път когато си помисля, че над тази статия се е напъвал журналист. От поне 15 години е забранено в Е.С.шофирането с джапанки, бумеранги и всякакви други изтънчени за бай *** аксесоари. А и имам чувството, че гроздето на високо е по-кисело, защото всяко лято се говори колко е гадно в Гърция. В Гърция не обичат селяни с балкански манталитет. Това е валидно почти за цяла Европа. Дръжте се културно, спазвайте социалните норми и законите и няма да имате проблеми.
19
12
 
23
 
! Отговори
Gogo преди 5 години
Относно тубите с бензин направо паднах от смях. По по-добре да престанат да зареждат в България и да го влачат към Гърция. Кой луд от България тръгнал към Гърция на почивка ще помъкне туби. Голям смях ми направиха тези ....
18
13
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гърция - лазурна прозрачна вода, чист плаж без фасове, шумоизолирани дискотеки. България - мътоляк, летящи найлонови торбички , дънеща чалга и на плажа. Лесно е да избереш.
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЩом тези 300 км ще ги взимаш за 2 дни, наистина няма смисъл...
16
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Осите не хапят, а за нарушения навсякъде по света глобяват. С такива новини черноморието няма да стане по -чисто. В Гърция такава мизерия като при нас няма никъде.
15
18
 
6
 
! Отговори
Гepманистaн Убepалec преди 5 години
Абе кво стана с ония дето ги бяха набедили че возят ислямски нашественици в гърция щото някой друг не пререгистрирал в кат? нещо тая схема май позатихна?...Гръцките шкембелии изнудват туристите с безсмислени "закони", точно както българските такива.