Митовете за коланите в колата, на които мнозина вярват

AutoMedia.bg събра 10 мита, които лесно се опровергават
Обновена: 10 авг 2018 18:34 | 10 авг 2018 18:29, Красимир Ангелов
51
Митовете за коланите в колата, на които мнозина вярват
Снимка: Reuters

Технологиите се развиват бурно, но едно просто решение, каквото са предпазните колани в автомобилите, си остава най-използваното средство за защита на шофьора и пътниците от десетилетия.

Статистиката сочи, че над 70% от оцелелите в катастрофи дължат живота си на него. Използването на предпазен колан намалява 2,3 пъти риска от гибел на водача при челене удар, 1,8 пъти при страничен и 5 пъти при преобръщане.

На фона на това обаче все още някои хора робуват на митове срещу предпазните колани. Ето десет от тях.

Мит №1. Коланът пречи за бързото излизане от автомобила при запалване или потъване

Този тип пътно-транспортни поризшествия не е толкова често срещан, но все пак е възможен. Факт е, че при старите предпазни колани може да се получи проблем, а оттам и забавяне при откопчаването. При новите обаче всичко става само с едно натискане.

Мит №2. При ниска скорост може да не се поставя колан

Да, при сблъсък със скорост до 30 км/ч няма да загинете, но може да получите сериозни травми. Не забравяйте, че вие може и да карате с 30, но ако настрещният автомобил се движи с по-висока скорост? При челен удар с 50 км/ч теглото на човека нараства до 3 тона. Така че, ако шофьорът няма колан, той ще разбие с глава челно стъкло.

Статистиката кочи, че 80% от катастрофите се случат при скорост до 65 км/ч. Ако решите да скочите от 6-ия етаж, тялото ви ще се удари в земята с 60 км/ч. Какви обаче са шансовете да оцелете? Горе-долу същите, като да пътувате без колан със същата скорост и се ударите челно. При 80 км/ч ударът е равен на падане от 9-ия етап, а при 90 км/ч – от 12-ия.

Мит №3. Възрастен с кола може да пътува с дете в ръцете си

Дори при удар със 30 км/ч дете с тегло 7 кг. със сигурност ще излети от ръцете на възрастния, тъй като ще бъде изложено на сила от 135 кг. А да се удържи такава маса е практически невъзможно.

Мит №4. При пътуване на кратко разстояние коланът е излишен

Статистиката сочи, че 75% от катастрофите с фатален край за шофьора стават в пределите на 40 км от дома му. Дори при пътуване до съседната улица съществува опасност от инцидент. Затова не подценявайте дори кварталните улички.

Мит №5. Пътниците на задните седалки не трябва да слагат колан

Това е опасно не само за тези пасажери, а и за хората пред тях. Дори шофьорът да е с предпазен колан, той може да загине, ако бъде ударен от човек, намиращ се зад него, който ще излети напред при сблъсъка. А за излитането и удрянето в предното стъкло вече стана дума.

Останалите митове прочетете в AutoMedia.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: колапредпазни колани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 28Статистика за коланите има, но за приноса на еърбек'а няма !.......И аз не съм чул катастрофа при която еърбеците да са изиграли някаква спасяваща роля !
27
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Статистика за коланите има, но за приноса на еърбек'а няма !
26
25
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 50."Излишен спор за доказаната полза" - е толкова безмислен аргимент . Дори един да е загинал със счупен врат заради колана е достатъчно да се подложи на съмнение. Като е 50 годишна технологията с какво се е подобрила. Само закона я държи. И съмнението е доказано . Ако беше толкова добра защо всички се стараят да направят нещо друго. Коланите са отживелица.
25
9
 
5
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Хм..вече стана човек като тръгва на път не само колана да слага ами и каска ,може и космонавски костюм да сложим!Като тръгваме може да си напръскаме колата със светена вода и задължително икона на таблото!Може и две балли с люцерна да сложите в багажника ако ви джасне някой отзад да омекоти удъра..И един роллбар от яки тръби отпред не е лошо да има!
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Забравиха най-важната причина - ако си с подут корем и трябва 200+ километра да търпиш колана да те притиска...
23
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едновремешен виц от соца за миниатюрния полски фиат: Ако забравиш да свалиш колана, може да те помислят, че си с раница.
22
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Излишен спор за доказаната полза от нещо с над 50-годишна история, след десетки патенти и изследвания, закони, съдебни дела и много човешки трагедии.Интересно, че в началото против коланите са били самите автомобилни производители, защото това оскъпява производството.Но вече отдавна и навсякъде има едно абсолютно и безусловно изискване: "Safety first"
21
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами например, че като карам без колан се чувствам като че правя кекс без кондом.
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този пък, без ***. Оня без чорапи. Някой друг да сподели нещо по темата ?
19
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много често в малките градове можеш да видиш шофьор, който държи малко дете в скута си, а детето се кефи, че кара кола. Не знам дали има глобени за това.
18
1
 
30
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
Още от шофьорския курс преди 25 години свикнах да слагам колан и сега, без колан се чувствам като без ***. Така научих и жената и децата.Обаче имам познати, на които коланът им пречел да дишат и рискуват да карат с една ръка, когато има риск от катаджии, щото с другата придърпват колана, уж че е сложен. Тъпо, а?
17
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мит на номер 125 откриването на топлата вода отново и отново води до климатични промени. Да учиш възрастните какво трябва е загубена кауза. Възрастния човек трябва да знае, че той е пример за децата, детето от малко ще се научи, че взрастните слагат колани това след време стaва като условен рефлекс като кучето на Павлов. Едно слагане на колана спасява живoтa на стотици хора в бъдеще време.
16
1
 
26
 
! Отговори
до 2 преди 5 години
Колко хора загиват при горяща кола или се давят?!?!? А колко от тези хора след катастрофа са изобщо в съзнание да излезнат сами от колата със или без колан. Мислете логично бе хора, стига сте приказвали глупости. Аз по принцип съм за хората да правят каквото си искат, но много скъпо ни идвате после такива *** на данъкоплатците! Абсолютно безсмислено обезобразени хора, инвалиди или начупени и неработещи, загинали младежи без трудов стаж....Слагайте си коланите ***!
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
" Божа работа " но задължителна. Че и не те наказва Бог , а ти бъркат в портфейла.
14
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Без колан извън града е глупост, но бях пиян. Стоп! Не ми казвай че щото съм бил пиян съм заслужавал да умра.Никой не заслужава да умре нелепо.Освен това причината да изскоча от пътя бяха магарета,липсата на колан ме спаси.Може да се разсъждава с часове по темата.Затова казваме "Божа работа".
13
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ШафиорМоля ви ако не можете да състявяте смислени изречения не пишете.
12
1
 
25
 
! Отговори
Шафиор преди 5 години
За първи път си сложих колан на 25 г, след близо 100К км каране без "тая селяния" ('95 г). Скоро след това се срещнахме челно с камион (млади лайнца, малка кола с турбо, сляпо изпреварване с около 100 км/ч, аз пътник отпред). Незабравим е момента в който всичко става в прах, а предната броня на камиона реже колонките на колата. После малко Пирогов, малко кожа на главата и хернии, но нищо сериозно. Без колана щях да съм мил спомен. А за давещите и горящите - под 1% са случите, скоростта е над 70%
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 8 "Без колан се чувствам по чорапи на платното." Осведомете ни ако обичте и за други ваши чувства.
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Опитай без чорапи, "боса под дъжда".
9
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки има приятел който е бил спасен от това че е бил без колан! Пълни глупости! Градски легенди. На един мой приятел майка му е в инвалидна количка. В края на 80-те се връщали от летището в Цюрих и понеже колата била само с 4 колана, а те са били 5, тя е била единствена без колата се се забива с 70-80 км странично в стена. Жената е излетяла напред и.... всички останали невредими. Като му казах, че в България бай *** маха коланите отзад щото било грозно, на човека му се доплака направо.