Митовете за коланите в колата, на които мнозина вярват

AutoMedia.bg събра 10 мита, които лесно се опровергават
Обновена: 10 авг 2018 18:34 | 10 авг 2018 18:29, Красимир Ангелов
51
Митовете за коланите в колата, на които мнозина вярват
Снимка: Reuters

Технологиите се развиват бурно, но едно просто решение, каквото са предпазните колани в автомобилите, си остава най-използваното средство за защита на шофьора и пътниците от десетилетия.

Статистиката сочи, че над 70% от оцелелите в катастрофи дължат живота си на него. Използването на предпазен колан намалява 2,3 пъти риска от гибел на водача при челене удар, 1,8 пъти при страничен и 5 пъти при преобръщане.

На фона на това обаче все още някои хора робуват на митове срещу предпазните колани. Ето десет от тях.

Мит №1. Коланът пречи за бързото излизане от автомобила при запалване или потъване

Този тип пътно-транспортни поризшествия не е толкова често срещан, но все пак е възможен. Факт е, че при старите предпазни колани може да се получи проблем, а оттам и забавяне при откопчаването. При новите обаче всичко става само с едно натискане.

Мит №2. При ниска скорост може да не се поставя колан

Да, при сблъсък със скорост до 30 км/ч няма да загинете, но може да получите сериозни травми. Не забравяйте, че вие може и да карате с 30, но ако настрещният автомобил се движи с по-висока скорост? При челен удар с 50 км/ч теглото на човека нараства до 3 тона. Така че, ако шофьорът няма колан, той ще разбие с глава челно стъкло.

Статистиката кочи, че 80% от катастрофите се случат при скорост до 65 км/ч. Ако решите да скочите от 6-ия етаж, тялото ви ще се удари в земята с 60 км/ч. Какви обаче са шансовете да оцелете? Горе-долу същите, като да пътувате без колан със същата скорост и се ударите челно. При 80 км/ч ударът е равен на падане от 9-ия етап, а при 90 км/ч – от 12-ия.

Мит №3. Възрастен с кола може да пътува с дете в ръцете си

Дори при удар със 30 км/ч дете с тегло 7 кг. със сигурност ще излети от ръцете на възрастния, тъй като ще бъде изложено на сила от 135 кг. А да се удържи такава маса е практически невъзможно.

Мит №4. При пътуване на кратко разстояние коланът е излишен

Статистиката сочи, че 75% от катастрофите с фатален край за шофьора стават в пределите на 40 км от дома му. Дори при пътуване до съседната улица съществува опасност от инцидент. Затова не подценявайте дори кварталните улички.

Мит №5. Пътниците на задните седалки не трябва да слагат колан

Това е опасно не само за тези пасажери, а и за хората пред тях. Дори шофьорът да е с предпазен колан, той може да загине, ако бъде ударен от човек, намиращ се зад него, който ще излети напред при сблъсъка. А за излитането и удрянето в предното стъкло вече стана дума.

Останалите митове прочетете в AutoMedia.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: колапредпазни колани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колана ми е помагал. На 100% го слагам дори и в града.Без колан се чувствам по чорапи на платното.
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До3 Ти си изключение и не се за пример. Първо да караш извън града без колан е глупосВторо да излезеш от пътя не е нормално. Да те ударат от ляво, или ти си минал линията или другия
6
16
 
12
 
! Отговори
Сократис преди 5 години
Никой не може да предвиди, при възникнала ситуация, дали коланът ще се окаже спасител или убиец! При обръщане на колата, пожар или потъване във вода, човек често реагира неадекватно и натискането на бутона за освобождаване от коланите, се превръща в трудна и дори непостижима задача...Тук всичко опира до психиката и еднакви хора-няма, да не говорим ако трябва да спасявате и детето на задната седалка...Така, че не трябва да се задължават хората да се връзват принудително! Разберете го!
5
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мислите си че на някой му пука за вашия живот? Всичко е само бизнес за застрахователи , държавата, а и да не забравяме в България и за полицаите. Така че карайте по внимателно . Преценяваите ситуацията и мислете докато сте зад волана. Колана няма да ви спаси .
4
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Майор Енчев води лекция за ползата от коланите"По завчера на окловръстното катастрофа челен удар. Хората в колата не си сложили коланите и от удара всички мъртви намачкани, накъсани грозна картина. Вчера пак катастрофа челен удар. Обаче хората в колата си бяха сложили коланите стегнали ги. Като ги погледнеш -като живи
3
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди време се търкалях с колата извън пътя.Карах без колан.Бях в безсъзнание.Когато се събудих се видях на съседната седалка, въртял съм се като в перална машина.Страната на шофьора беше смачкана така че никой не би оцелял там.Това че нямах колан ме спаси.Процентите ... да, но късметът ?
2
33
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами нещо за травмите на врата причинени от колана . Или за изгорелите в колите . Падналите във вода? Някаква статистика. При наличието на въздушни възглавници колана е излишен. И защо някой ще казва на хората какво да правят . На всичкото отгоре и ще ги глобява. Безопасността си е геижа на всеки индивидуално.
1
1
 
28
 
! Отговори
Коланът е като преди 5 години
Съпругата - без нея - лошо,с нея - пак лошо.И все пак - по добре с нея - докато ти докара някой инфаркт...