Дрогиран ли е шофьорът зад волана? Тест ни отговаря за... 13 минути

Ако е употребил наркотици го чака наказателно производство
13 авг 2018 19:30, Красимир Ангелов
22
Дрогиран ли е шофьорът зад волана? Тест ни отговаря за... 13 минути
Снимка: Булфото, архив

В разгара на лятото "Пътна полиция" отново води борба с войната по пътищата. За съжаление, освен с традиционната висока скорост, много шофьори продължават да сядат зад волана след употреба на алкохол или наркотици.

Още по темата

И докато проверката за алкохол на водачите е проста – духа се в дрегер и след секунди той показва резултата, то доста по-сложен и бавен е тестът за употреба на наркотици.

Той е в няколко стъпки и отнема около 13 минути, обяснява "24 часа".

"Не всеки водач се проверява за дрога. Ако има съмнително поведение на пътя - например криволичи, тогава се прави тестът. Може и да бъде изпробван първо за алкохол, а после за наркотици", обяснява инспектор Евгени Атанасов от "Пътна полиция" в СДВР.

Друг принцип, от който полицаят се ръководи в проверките за дрога, е резултатът от справката на водача. Ако излезе, че той е съден за притежание на наркотици например, също подлежи на проверка.

Ако пробата е положителна, водачът може да приеме резултата, който показва каква дрога е употребил, или да бъде закаран в болница за изследвания.

От полицията уточняват, че е важно да се знае, че при шофиране след употреба на наркотици винаги се образуват наказателни дела.

Присъдата, предвидена от закона, е до 3 г. затвор. Ако обаче човек е с чисто досие, го освобождават от наказателна отговорност и плаща глоба от 1000 до 5000 лв. При второ провинение пък следва условна присъда.

Справката сочи, че за първите 6 месеца на годината от МВР са заловили 1800 дрогирани шофьори, като бройката е доста по-голяма от тази за същия период за миналата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
4
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Отговаря ни,стига да не ни е утрепал наркоманът зад волана!И после ще си признае вината,а родното кривораздаване ще го пусне поживо поздраво.Амин.Бог да прости невинните жертви.
16
2
 
3
 
! Отговори
Симо преди 5 години
Гугъл Земя за 3 минути възстановява 4,5 млрд. години история - тия за 13 минути един тест!
15
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
теста не отчита дали във момента си под въздействието на наркотик също така отчита някои лекарства и след това хората водят дела.трябва да се въведе някаква концентрация както е при алкохола.
14
0
 
4
 
! Отговори
Луций Аней Сенека преди 5 години
До коментар: 14 Полезвият тест прихваща марихуаната до 36 часа,а в лаборатория до 1 месец.
13
1
 
2
 
! Отговори
Веско преди 5 години
Някой ако знае може ли да каже с какви тестове ги тестват, полеви ли и могат ли да разберат дали вчера съм пушил трева примерно? Малко информация няма да е излишна! Мерси:))
12
14
 
4
 
! Отговори
Истина преди 5 години
една ку....ия преди криволичеше и създаваше предпоставка за птп,спряхме на светофара аз бях до нея и им направих забележка,тя ми се развика взе да обижда и едва ли не какво съм искал,ще ме биела.Аз ми стана хем смешно,хем бях на ръба да изляза и да я смачкам.Но добре че се спрях.Явно момата беше напушена яко,не знаеше какво прави и говори,защото на трезва глава не би се ежила толкова на мъж 100кг. добре сложен и над 180см. просто щях да я приспя с едно шамарче леко.
11
6
 
16
 
! Отговори
запален преди 5 години
Ама то аз като не съм пушил карам по-рисково..... всъщност. Както пише колегата като съм си дръпнал леко 2 пъти, скороста пада и се оглеждам на по няколко пъти ... даже и нагоре. и нямам нито фишове , нито актове, талона си е в мен , пари не съм им давал, чукам на дърво.
10
0
 
21
 
! Отговори
до хаха преди 5 години
не знам кой колко е концентриран, но НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ШОФИРА ПОД ВЪЗДЕЙСТВИЕ НА НИКАКВИ НАРКОТИЦИ!!!...както и трябва да се прави разлика СЛЕД и ПОД ВЪЗДЕЙСТВИЕ , ама така им е по-лесно
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българска работа оправия няма ***
8
6
 
24
 
! Отговори
хаха преди 5 години
Има и много дизайнески дроги които тестовете не ги ловят а именно те са най опасни.Алкохола пък е доказано че води до абсолютна загуба на съзнание и контрол.Смешното е че най много заловени има след употреба на канабис а именно това е най безопасния наркотик. Канабиса даже повишава концентрацията и прави водача изключително внимателен. 50 км в час започнват да изглеждат ужасно бърза скорост. На кръстовищата ставаш параноичен и започваш да се оглеждаш на всички посоки по 5 пъти
7
6
 
22
 
! Отговори
From Netherlands преди 5 години
V Hollandia (i pove4eto razviti demokracii) marihuanata e legalna (ili pone de-criminalisirana) i tam nqma takova chudo kato KAT-adjiq krie6ti se s dreger i palka v hrastite ! Ako si primeren i spazvash pravilata , na nikoi na mu puka kvo si pil, kvo si ve4erql ili kvo si pushil.AMa BG milicionerite opraviha cqlata durjava tzufnala, ot skuka po4naha da rovqt v gashtite i bagajnicite na horata i teenagerite s edin fas treva.
6
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България почти няма хора които да карат на трезва глава. Вече и жените масово пият и карат. Просто полицията няма как да установи това. Не е възможно да проверяват всяка кола. Ако това беше възможно със сигурност щяха установят още много нарушения.
5
1
 
10
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 години
Това, добре. Но ще има ли тест дали е мaлoyмeн шофьора, а за компетентен е твърде рано43432
4
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Естествено, че едрогиран...... щом още не е емигрирал, и шофира тук.... :)))))))))))))))
3
2
 
4
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 години
Това, добре. Но ще има ли тест дали е *** шофьора, а за компетентен е твърде рано
2
2
 
6
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
А ако споделиш диацетилморфина с проверяващите?
1
12
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи, като те хванат друсан да караш - глоба. Ако се случи втори път - условна. Ако се случи трети път, вече според зависи, може и да те смъмрят!Я се опомнете бе. Друсани *** газят децата ни, тия го раздават хуманисти!