"Гражданска отговорност" скочи отново – шоково. Ще има и още!

Цената е повишена с почти 100 лв. от началото на годината
Обновена: 13 авг 2018 20:28 | 13 авг 2018 19:15, Елка Василева
186
"Гражданска отговорност" скочи отново – шоково. Ще има и още!
Снимка: архив, Булфото

Шоково увеличение на цената на застраховката "Гражданска отговорност" изненада неприятно шофьорите за пореден път през последните месеци. В края на миналата седмица 90% от застрахователните компании оскъпиха полицата с 40 до 50 лв. Това е най-драстичното увеличение от началото на годината, пише "Сега", като се позовава на брокери.

Така с натрупването на поскъпванията от началото на годината досега средната цена на задължителната застраховка в София вече гони 270 лв. - почти със 100 лв. повече от началото на годината. Повече ще плащат шофьорите не само в столицата, която е най-рисковият град, но и във всички области.

Сигнали за това драстично поскъпване на "Гражданска отговорност" имаше още преди десетина дни. Застрахователни агенти предупреждаваха свои клиенти, че предстои до дни цената на полицата да скочи с 50 лв. И предлагаха на тези, на които застраховката изтича през следващите три месеца, да я сключат предварително, като тя ще важи от датата на изтичане.

От Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) в началото на миналата седмица отрекоха да предстои подобно масово поскъпване с почти една и съща сума и обясниха, че всеки застраховател има своя методика за изчисляване на премията, която пази в тайна.

Увеличението идва около две седмици след публикуването на доклада на Комисията за финансов надзор (КФН), според който за най-масовите превозни средства - автомобили, камиони и автобуси, събраните премии за 2017 г. не са достатъчни да покрият разходите на компаниите за изплащане на обезщетенията.

Задължителната застраховка покрива щетите, които шофьор би предизвикал на трети лица, ако е виновен в пътнотранспортно произшествие. Комисията представи свои изчисления за приходите, предявените и изплатените обезщетения и според по-песимистичния сценарий през тази година загубите може да надхвърлят 60 млн. лв. при леките автомобили.

В анализа си КФН не отправя препоръки за вдигане на полиците, но неофициално застрахователи прогнозираха, че до края на годината застраховката ще нарасне с нови 20%. Скокът обаче дойде почти незабавно.

Експерти от АБЗ обясниха, че цената е започнала да се вдига доста преди появата на доклада на КФН, тъй като самите застрахователи са виждали, че премиите, които събират, не са достатъчни да покрият обезщетенията, т.е. продават полици под себестойност.

По този начин застрахователите работеха през последните години и въпреки прогнозите им в началото на всяка календарна година за 5-10% ръст на полиците това не се случваше. До 2017 г. цените на задължителната застраховка не само не растяха, но и дори се понижаваха при някои компании.

Трендът обаче се обърна от тази година и ако средната цена за кола с двигател до 2000 куб. см и опитен шофьор през 2017 г. бе около 180 лв., сега е почти със 100 лв. отгоре.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
11
 
3
 
! Отговори
до boor... преди 5 години
и освен това няма таван на обезщетенията при смърт, отделно застрахователя плаща и пожизнена издръжка на роднините...
140
11
 
7
 
! Отговори
boor преди 5 години
За 2000сс в Европа се плаща около 400 - 500? гр.отговорност.
139
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оказа се след фалита на Олимпик и ЕвроИнс не платили щети за милиони евро в чужбина, и сега наредиха останалите застрахователи да платят солидарно... И от там гражданската скочи за всички...
138
9
 
21
 
! Отговори
промо преди 5 години
гроб и свързаните фирми вземат от джобчето на всички нии , гласувайте пак за гроб - ще превърнат притежанмието на автомобил в ллуск ! (макар и 10-15годишен, ама лукс)
137
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БАБА КУНААЛЧНИ И НЕНАСИТНИ ГЕРБАДЖИИ - НАЙ-ГОЛЕМИТЕ НАРОДНИ ВРАГОВЕ !!!Бабе, тия фирми ако не са на ваши хора аз главата си режа!
136
3
 
17
 
! Отговори
?! преди 5 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
135
17
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен134Докато всички си стоим в къщи пред мониторите и не излизаме да гласуваме, ГЕРБ ще управлява.Трябва да излезем като румънците и да ги изметем.Ама в Румъния кратуно празна протестите са срещу правителството на социалистите, а вие тук искате да ги докарате на власт.Схващаш ли разликата *** долна?
134
1
 
38
 
! Отговори
Гражданин преди 5 години
До Застраховател А защо да я плащаме.Аз ром в учебна кола не съм видял, ром с гражданска също.Защо да плащам на ромовете?
133
0
 
37
 
! Отговори
ad преди 5 години
Всяко увеличение, надхвърлящо няколко процента, показва неспособност да се правят елементрарни финансови отчети и планиране. Ако бяхме в някаква ситуация на висока инфлация може би щеше да се намери логика. Но сега както се казва сме стабилни - ръст от няколко процента и инфлация под 1%. На фона на такъв макро контекст поскъпвания с по 50-100% са неадекватни. Такъв бе случаят с билетчетата за градския транспорт, винетките и др. Ако нямат експертен капацитет (очевидно е така), да ги махаме вече!
132
0
 
17
 
! Отговори
пинко до андрешко преди 5 години
и който хванат без застраховка - конфискация на мпс и без книжка за 5 години!
131
2
 
22
 
! Отговори
Буги Барабата преди 5 години
Нека си я вдигат, досега бях съвестен платец но дойде време да монтирам счупената броня и да напиша един двустранен протокол ...и чисто платено! Тези наглеци само така се оправят!
130
8
 
12
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
Вдигнаха местните данъци при нас със 100% (най-вероятно заради санирането - да платим с нашите пари "безплатното саниране"), застраховка ГО - постоянно се увеличава. В резултат на това, масово мои приятели започнаха да шофират евтини скутери и мотоциклети без регистрация и ГО. Освен това много хора и на колите си не плащат ГО. Проблемът са ниските доходи на хората и невъзможността вече масово да поддържаш автомобил. Като са на загуба да не сключват ГО. Това е картел - договорка между ЗК.
129
0
 
9
 
! Отговори
да преди 5 години
е ние пък си протестирахме за втората кабинка
128
0
 
27
 
! Отговори
Дзъ преди 5 години
мдаааа и моята гражданска е поскъпнала със стотачка.... що не бяхме поне румънци...ама на - вжно е моренцето, Венеция и Барселона на кредит - ще му мислим като ни дойдат първите серозни сметки и вноски за гражданската...аре плицикайте се
127
0
 
18
 
! Отговори
да преди 5 години
И някак си точно преди момента, в който става ясно, че една компания е фалирала, полиците й прекратени и много хора ще са принудени да направят спешно нови застраховки.
126
3
 
18
 
! Отговори
Скруч преди 5 години
Гражданска сега ше турят и на шофьорите на колело, каруца и ръчна количка тип-робичка, на пешеходците също...и шапка с мигачи задължително на главата и отзад по едни стоп светлини! Данък вредни газове-човешки да се тури...данък вредни храни също трябва да има...щот това дето го ядем не става за ядене и за пиене и после ще кажат че трябва да ни лекуват. Абе въобще и данък като се родиш може да се сложи, щот...трябва некой да те насочва как да се развиваш правилно, а това става с чип в дупата!
125
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато всички си стоим в къщи пред мониторите и не излизаме да гласуваме, ГЕРБ ще управлява.Трябва да излезем като румънците и да ги изметем.Ама не 20 платени протестъри като при Орешарски, а целият Български народ.В противен случай ще продължаваме да си бъдем най-бедната и най-корумпираната държава и ще заемаме дъното на всички класации.Нищо, че бойковизиите ежедневно ще ни убеждават, че по улиците текат реки от мед и масло.Погледнете само факта, че дори мигрантите ни заобикалят.
124
3
 
16
 
! Отговори
Модерни времена преди 5 години
Сега голямата печалба ще е при пусналия най-ниска цена на полицата.Ако трябва днес да си направя застраховката,няма да е в същата компания понеже са вдигнали цената със 60 лева в моя случай.
123
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не смогват да изплащат щети. Нещо неясно.
122
0
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
е как всички застрахователи вдигнаха едновременно и това, ако не е картел. Пак ще има оправдания, че пазарът го налага, като при горивата, сега се вдигна доларът ще скочат веднага горивата, ако падне след седмица ще тестват пазара, както бе казал един.