"Гражданска отговорност" скочи отново – шоково. Ще има и още!

Цената е повишена с почти 100 лв. от началото на годината
Обновена: 13 авг 2018 20:28 | 13 авг 2018 19:15, Елка Василева
186
"Гражданска отговорност" скочи отново – шоково. Ще има и още!
Снимка: архив, Булфото

Шоково увеличение на цената на застраховката "Гражданска отговорност" изненада неприятно шофьорите за пореден път през последните месеци. В края на миналата седмица 90% от застрахователните компании оскъпиха полицата с 40 до 50 лв. Това е най-драстичното увеличение от началото на годината, пише "Сега", като се позовава на брокери.

Така с натрупването на поскъпванията от началото на годината досега средната цена на задължителната застраховка в София вече гони 270 лв. - почти със 100 лв. повече от началото на годината. Повече ще плащат шофьорите не само в столицата, която е най-рисковият град, но и във всички области.

Сигнали за това драстично поскъпване на "Гражданска отговорност" имаше още преди десетина дни. Застрахователни агенти предупреждаваха свои клиенти, че предстои до дни цената на полицата да скочи с 50 лв. И предлагаха на тези, на които застраховката изтича през следващите три месеца, да я сключат предварително, като тя ще важи от датата на изтичане.

От Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) в началото на миналата седмица отрекоха да предстои подобно масово поскъпване с почти една и съща сума и обясниха, че всеки застраховател има своя методика за изчисляване на премията, която пази в тайна.

Увеличението идва около две седмици след публикуването на доклада на Комисията за финансов надзор (КФН), според който за най-масовите превозни средства - автомобили, камиони и автобуси, събраните премии за 2017 г. не са достатъчни да покрият разходите на компаниите за изплащане на обезщетенията.

Задължителната застраховка покрива щетите, които шофьор би предизвикал на трети лица, ако е виновен в пътнотранспортно произшествие. Комисията представи свои изчисления за приходите, предявените и изплатените обезщетения и според по-песимистичния сценарий през тази година загубите може да надхвърлят 60 млн. лв. при леките автомобили.

В анализа си КФН не отправя препоръки за вдигане на полиците, но неофициално застрахователи прогнозираха, че до края на годината застраховката ще нарасне с нови 20%. Скокът обаче дойде почти незабавно.

Експерти от АБЗ обясниха, че цената е започнала да се вдига доста преди появата на доклада на КФН, тъй като самите застрахователи са виждали, че премиите, които събират, не са достатъчни да покрият обезщетенията, т.е. продават полици под себестойност.

По този начин застрахователите работеха през последните години и въпреки прогнозите им в началото на всяка календарна година за 5-10% ръст на полиците това не се случваше. До 2017 г. цените на задължителната застраховка не само не растяха, но и дори се понижаваха при някои компании.

Трендът обаче се обърна от тази година и ако средната цена за кола с двигател до 2000 куб. см и опитен шофьор през 2017 г. бе около 180 лв., сега е почти със 100 лв. отгоре.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** за застрахователите, поганци долни! Плащаш си като Поп а като те трябва да ти плащат по жета духашшш супата. Мизерници
80
19
 
5
 
! Отговори
Перко преди 5 години
Червените *** побесняха в тая тема. Дано не им се случва ПТП с водач, който няма ГО. Тогава друга песен ще запеят
79
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вземай колкото си искаш, но щом не знаеш, че парите са за харчене, но не за пилеене, нищо не става от теб.
78
2
 
6
 
! Отговори
1 преди 5 години
До АнонименИмах предвид, че всеки шофьор би трябвало да има досие и според него да се определя Г.О.!
77
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пък шофирам от 2016, но взимам 3000 лв заплата и ми е все тая за 260 лв на година :)
76
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
76, искаш ли да идем в КАТ София и да си погледнем досиетата?
75
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименПри соца нямаше бездомници и пенсионерите не ровеха в кофите за огризки от храна.
74
5
 
12
 
! Отговори
Б.Борисов преди 5 години
При тази стабилност и повишаване на доходите ,нормално е да се повишават и услугите!Малко е трябва поне четворно.
73
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименАз шофирам от 1969!
72
0
 
2
 
! Отговори
Yudeo= fahist преди 5 години
..SEGA SHTE RAZBERETE KAKVO ZNACHI PARAZITIZAM....SHTE VKUSITE OT PLODOVETE NA KAPITALIZMA.....MACHKANE NA MASITE.....ZDRAVNA ZASTRAHOVKA...KASKO...BANKOVA ZASTRAHOVKA...ZASTRAHOVKA JIVOT...I MNOGO DRUGI PARAZITIRASHTI STRUKTURI! NE SI DAVAYTE PARITE ZA ZASTRAHOVKI..T89
71
5
 
32
 
! Отговори
Овчи народ преди 5 години
Браво Бойко. Само така за простото племе.Геноцид до дупка. Докато мърда.
70
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искаме си социализъм. Ето румънците сега си имат социализъм и им е добре. Събират се на вечеринки, игри и закачки. Само социализма може да на опрай нас.
69
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хора, шофирам от 1979 година. Като говорим за шофиране в столицата. Нямам дори глоба с фиш! И питам за какво да плащам?
68
27
 
6
 
! Отговори
Перко преди 5 години
Колата не е лукс, а предмет за ежедневно ползване. Аз имам две - с едната ходя на работа, с другата за риба, по разходки и т.н. Жена ми също си има кола. Цената на застраховката не ме притеснява. Щом е задължителна и искам да карам ще я плащам. Важен е принципа на който се определят цените
67
2
 
23
 
! Отговори
Див преди 5 години
Аз не искам да карам вече автомобил а да подкарам една механична тояга, че да не ме болят ръцете, когато Овчото Българско племе възприеме румънските протести, които тук никога няма да станат.
66
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 1 Колега аз съм шофьор от 1978г. До сега нямам нито едно нарушение и ПТП защо и аз да плащам за гъзарите и тези с купените книжки. Няма повече да застраховам колата. Ще карам по черните пътища. Защо полицията обслужва частните застрахователи ? полицията частна ли е или държавна? Защо от моите данъци отиват тогава за полицията?
65
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тиквата няма да си купува острови ли?Ще си купува с това овченаселение!ПРоост народ!
64
3
 
24
 
! Отговори
1 преди 5 години
До АнонименШофирам от 1985г.! Нямам регистрирани нарушения и ПТП-та!От къде на къде, ще плащам повече, за да се изплащат щети на разни "дупета", за това че са с купени свидетелства и родителите им купуват скъпи автомобили и катастрофират по пет пъти на месец с което ощетяват застрахователите?
63
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Във фалиралата *** е така! И нека някой ме убеди в противното и да ми каже , колко добре живеем и комо сме стабилни
62
2
 
24
 
! Отговори
Уууу! преди 5 години
Вдигат я защото се краде!Случи ми се ПТП.Човека ме удря отзад ино леко.Предложи ми пари,а аз го питам имаш ли застраховка.Казва,че има,обаждаме се в КАТ,те питат леко ли е и може ли да се движат колите.Да е отговора и дават номер по телефона,все едно са дошли за да не чакаме.Отивам в ДЗИ там е неговата исе признава за виновен.От ДЗИ ми казват,че няма застраховка.Отивам във фонда и ми казват,че има!Връщам се в ДЗИ и правя скандал!Как няма да знаят,че има?!Ами не ги отчитат а са длъжни до 24 часа!