200 хил. без "Гражданска" от петък... А как ще се движат колите?

След като "Олимпик" фалира, хиляди българи остават без застраховката
Обновена: 15 авг 2018 10:36 | 15 авг 2018 07:00,
191


200 хиляди автомобила ще се окажат без "Гражданска отговорност" от петък. Причината е, че компанията "Олимпик”, която е регистрирана в Кипър и действа у нас със свои клонове, е в процес на несъстоятелност. Застраховани чакат изплащане на щети с месеци, пише Bulgaria ON AIR.

Един от тях е Емил Живков. На 12 февруари тази година в колата му се удря шофьор, сключил гражданска отговорност в "Олимпик". Изпратил възражение по пощата на дружеството, но не получил отговор от "Олимпик".

Изпратил отново писмо, този път препоръчано. Обадил се по телефона и му казали, че ще си получи парите и са наредени по сметката му. Парите обаче така и не дошли. Емил сезирал всички институции - не получил отговор.

През май Комисията за финансов надзор забранява на българския клон на "Олимпик" да продава "Гражданска отговорност". Това се случва, след като българският регулатор получава писмо от Министерството на финансите в Кипър, че оттам са наложи забрана за свободно разпореждане с активи на дружеството поради неговата неплатежоспособност и заради това, че лицензът на компанията е отнет.

Тогава от "Олимпик" обявяват, че наложената мярка спрямо компанията е временна и е резултат на пропуски в одитната информация, която в едномесечен срок ще бъде представена на кипърския регулатор. Към днешна дата сайтът на "Олимпик" съобщава, че всички притежатели на полици трябва да предприемат спешни действия, за да осигурят своевременно алтернативно застрахователно покритие.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде е сега гаранционния фонд на асоциацията на застрахователите в България. Полиците трябва да са гарантирани до изтичането им. На виновниците без застраховка плащат, а редовните платци ги цакат. Няма справедливост.
139
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фалирали ли? Изобщо не знам за подобно нещо...Това ще ми е отговора ,ако някой има претенции. Имат си гаранционен фонд ,който е точно за такива случаи...За нищо друго...
138
0
 
24
 
! Отговори
корупция преди 5 години
Дайте да видим ,,КОЙ,, е регистрирал компанията в Кипър да не се окаже някой български Хитър Петър.
137
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
София. Уведомяваме всички, които имат задължителна застраховка Гражданска отговорност в Застрахователна компания Олимпик АД клон България, която ще се прекрати на 17 август 2018 г., че е създадена необходимата организация и Гаранционният фонд е осигурил техническа възможност за сключване на нови полици с други застрахователи от днес. Това съобщиха от пресцентъра на Комисията за финансов надзор. Периодът на покритие по новата полица трябва да започва най-рано от 18 август (събота) от 00:00 часа. Полиците, сключени със Застрахователна компания Олимпик АД, ще осигуряват покритие до 23:59:59 час
136
1
 
36
 
! Отговори
СПРЕТЕ СЕ БРЕ!!!! преди 5 години
КАДЕ СА СЛУЖБИТЕ??? ДАНС??? ИНАЧЕ ИМАТ 5 ДЕКАРА СГРАДИ ???
135
1
 
29
 
! Отговори
СПРЕТЕ СЕ БРЕ!!!! преди 5 години
КТБ, ОЛИМПИК ????и ЧЕЗ ЛИ СВЕДВА????ТЪРГОВСКИЯ РЕГИСТЪР???ИНАЧЕ ОПРАВЯМЕ БАЛКАНИТЕ-МАКЕДОНИЯ,СЪРБИЯ,КОСОВО,ТУРЦИЯ,,,,ШУМА ПО МОРЕТО,ДИСКОТЕКИ ЗАТВАРЯМЕ...И КВО 200 000 ПО 300 СРЕДНО ЗА ЗАСТРАХОВКА
134
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
има неизвършена услуга сега новите граждански застраховки трябва да са без ДДС.финансовият министър да ми върне ДДС -то .услугата е неизвършена ,а бюджета прибра ДДС.
133
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а Влади Горанов ще ми върне ли ДДС от недобросъвестния застраховател или аз пак ще платя годишна застраховка и така пак ,колко пъти в годината ,а КФН за какво е на боб ли гледа?
132
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И понеже, сега ще се наложи сключване на нова застраховка, виждам едни ядосани хора на центъра на София. Ама не платени, като ония пред прозорците на Орешака
131
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КривонделТой има право да си търси парите от които си иска. И от арменския поп има право да си търси пари. Аз имам сключена застраховка гражданска отговорност която има покритие до определенна стойност. Дори да заведе дело директно срещу мен искът ще бъде пренасочен на базата на сключения договор за ГО към застрахователят ми. Тук възниква въпроса каква е функцията на Гаранционния фонд ? Щом в законна има механизъм, защо фондът да изплаща обещетения ?
130
0
 
32
 
! Отговори
Глупости преди 5 години
Имам ли сключена ГО ?! Имам. По време на сключването на договора фирмата имала ли е лицензи и разрешителни от държавата ?! Имала е. Плащам ли си данъците за да издържам държавата?! Плащам. Точка по въпроса. Аре правете ми акт, че да се видим в съда, да видим какво пък ли казва закона!
129
8
 
9
 
! Отговори
Кривондел преди 5 години
До 136Увреденият ИМА ПРАВО да предяви претенцията си лично към вас. Ако искате ми вярвайте, ако искате - недейте. Ако искате се консултирайте с адвокат за това. А ако увреденият знае, че вашата компания е фалирала - 100% ще си дири парите от вас. И вие после ще гоните Михаля. Пак подчертавам. Никой не ви освобождава от задължението да мислите! Гражданската отговорност не е просто данък, а спокойствие, че няма да се окажете с огромен дълг заради ПТП!!!
128
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавата понеже няма кинти цели панирани хора да си вземат от друго дружество.100% печалба за всеки излъгал се!при 200лв ГО, ако сега си направите втора другите дружества ще преразпределят 15% от пазарният ДЯЛ за сметка на нормалният гражданин и в случай на проблем няма да търсят нищо от държавата и фондовете.А един застраховател си излиза с 275 000 ГО-та такса + каскота и ще се пече в Кипър на плажовете до живот.
127
1
 
27
 
! Отговори
Клиент преди 5 години
Оставки за ръководството на КФН!!!
126
0
 
28
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 5 години
Най неочаквано едни големи пари изчезнаха.
125
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Здравейте, Аз не смятам, че Герп са виновни, а всички ниеДокато си затваряме очите и все обвиняваме всеки друг но не и себе сиживота в България ще става все по-зле и децата ни ще бягат през граница. Всички трябва да застанем заедно и да защитим правата си на потребители.
124
0
 
12
 
! Отговори
до 133 преди 5 години
Ако се касае за увреждане вследствие от ПТП ще си търсиш парите от застрахователя на причинителя. Това е нормативно уредено, никой съд няма да се занимава с прищевките. но дори и да го направи - има още 2 инстанции.Аз отговорнастта съм я ПРЕДПЛАТИЛ авансово, точно поради тази прочина, твоите искове трябва да бъдат насочени към застрахователя.
123
8
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някъде прочетох, че в Олимпик са застраховали 275 хиляди МПС за Гражданска отговорност - почти 7% от всички МПС в България.Къде е държавата се пита в задачката. Пак гласувайте за ГЕРБ....
122
11
 
3
 
! Отговори
Кривондел преди 5 години
До 132Да ви уведомя, че по закон, ако ми причините непозволено увреждане, мога да си търся парите от вас - като дори жилището ви не е несеквестируемо (мога да го изнеса на продан), а вие да си търсите парите с регресен иск от застрахователя ви (в случая - Олимпик). Как точно ще сработи гаранционният фонд - не искате да знаете. Аз лично не бих спал спокойно без валидна гражданска от "жива" и плащаща компания.
121
9
 
40
 
! Отговори
AcOrP преди 5 години
Имам 3 МПС-та към олимпик, грам не ми дреме какво ми съобщават на сайта аз съм си платил гражданската имам си всички документи и си имам гражданска отговорност. Това дали дружеството е в несъстоятелност ама грам не ме касае. Ако ударя някой то тогава той си търси парите от олимпик/ Гаранционен фонд. Като от олимпик по търговския закон си се нарежда като всички останали кредитори и чака разпродаване на активи.