Бензинът е скъп! Но има как реално да пестим гориво. Как?

Eто 8 съвета, които могат да ви спестят сериозна сума пари
16 авг 2018 07:11, Красимир Ангелов
92
Бензинът е скъп! Но има как реално да пестим гориво. Как?
Снимка: Reuters

Цените на бензина отново са високи, а с това се повишават и разходите по време на пътуванията, които са особено актуални през летните отпуски. В ситуации като тази е особено важно да се знае, че има начини за пестене на гориво. При това те са напълно реални. Ето как, според експертите от изданието Auto.Mail, можете да се икономисат пари в сезона, в който се пътува най-много.

Спазвайте правилника

Първият и най-главен съвет – не бързайте. Имайте предвид, че дори при пътуване на разстояние до 300 км, превишението на скоростта с 20-30 км в час ще ви спести не повече от 20-ина минути. Само че ще се изложите на доста рискове, ще изгорите повече гориво, а да не говорим, че има голяма вероятно и да бъдете глобени за превишена скорост.

А измерванията доказват, че при движение по път с ограничение от 90 км/ч, стига то да се спазва, може да се спести поне до 2 литра на всеки 100 км в сравнение с пътуване със 120 км/ч.

Следете си разхода

Сложете в автомобила си тефтерче и химикал и си записвайте показанията за средния разход след всяко пътуване (например от работата до дома). Това със сигурност ще ви помогне да спестите гориво. Впрочем, повечето съвременни смартфони имат приложения, които контролират разхода, така че използвайте ги.

Откажете се от резките тръгвания

Свикнали сте да се "изстрелвате" на светофара? Тогава не се учудвайте, че плащате за повече гориво. Твърдението, че при рязък старт разходът не се увеличава, тъй като колата по-бързо достига определена скорост, с която продължава да се движи равномерно, не е вярно.

Екипът на Auto.Mail е провел експеримент, като преминава с два напълно еднакви автомобили – Mazda CX-5 с 2,5-литров мотор и автоматична скоростна кутия, по един и същ маршрут. Стартира се плавно, като моторът се държи в рамките на 2500 об/мин, а след това рязко – до 4500 об/мин. Крайният резултат показва, че разходът при първия кросоувър е 9,6 л/100 км, а при втория – 11,3 л/100 км. Разликата е 17,6%.

Гледайте напред

Видяхте ли, че светофарът вече свети червено? Ако е така, защо продължавате да давате газ? Съвсем скоро ще ви се наложи да спрете и затова е по-добре да стигнете кръстовището по инерция. Запомнете – стилът "газ-спирачка" води до по-висок разход на гориво. И ако се опитате да го избегнете (или поне минимализирате) правите икономия на гориво.

Карайте на правилния режим

Голяма част от съвременните автомобили с автоматична скоростна кутия предлагат режим "еко" (при някои може да се казва и по друг начин). Затова, ако искате да харчите по-малко пари за гориво, изполлзвайте го при всяка възожност. В този случа смяната на предавките става при по-ниски обороти, намалява се ефективността на климатика, както и на други системи, изискващи енергия. Не изключвайте и системата „старт-стоп”, с която се оборудвани повечето съвременни двигатели. Тя наистина помага в задръстванията и сериозния трафик в градовете..

Ако автомобилът ви е с механични скорости и е по-нов, той вероятно разполага с функция, която ви подсказва кога да сменяте предавките, като съответният индикатор се появява на приборния панел. Тя е полезна, така че възползвайте се от нея максимално.

Следете налягането в гумите

Поне веднъж месечно, а защо не и по-често, проверявайте налягането в гумите. Тук от Auto.Mail дават за пример друг свой експеримент, в който участва дизелов Duster. Той се кара определено време с леко спаднали, напомпани повече от необходимото или с "нормални" гуми. Оказва се, че при спаднали с 0,3 атмосфери гуми в сравнение с препоръчана стойност от производителя от 2 атмосфери, разходът се увеличава с 6%. В същото време при "пренапомпани" с 0,3 атмосфери атмосфери, разходът спада с 5%. Последното обаче не е за препоръчване, тъй като се увеличава натоварването върху окачването, а и комфортът се влошава. А и в горещените не е за препоръчване да карате с прекалено напомпани гуми.

Махнете всичко излишно

Често може да се видят автомобили, които се движат с празен багажник на покрива. Трябва де са знае, че тези елементи водят до увеличаване, при това сериозно, на разхода на гориво. Понякога разликата достига до 2,0 л/100 км. Впрочем, рзходът се увеличава и при отварянето на прозорец или на люка.

Внесете ред и в багажника на автомобила си. Не си заслужава да возите със себе си излишни тежести, тъй като колкото е по-голямо теглото на автомобила, толкова по-висок е разходът на гориво.

Минете на газ

Накрая стигаме и до радикалния способ за намаляване на разхода, но той изисква инвестиция. Тя е различна в замисимост от автомобила и оборудването. Икономията в случая може да бъде съществена, тъй като цената на газта е 2 пъти по-ниска от тази на бензина. Факт е, че разходът се повишава, но това не е фатално.

Има обаче и минуси – монтирането на газова бутилка намалява обема на багажника и увеличава теглото. Но пък ако преминавате по 30 000 км на година, то поставянето на газово оборудване придобива смисъл.

Още новини за автомобили четете в AutoMedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
21
 
! Отговори
застраховател преди 5 години
Вдигането на ГО неминуемо ще доведе до по нисък разход на автомобила ...хем ще карате по взимателно и ще гори по малко щото сте дали 400лв за ГО ,и второ няма за зареждате бензин доста време докато спестите от мизерната си заплата за ГО и колата ви ше кибичи пред блока и най вече няма да правите задръствания..
50
1
 
2
 
! Отговори
Хм преди 5 години
До АнонименЗначи 40% може да се спестят при движение зад товарен камион на 2 метра.Което си е безумие,де.И има само теоретична стойност.Имаше едно автомобилно предаване преди време,където правиха експерименти с различни разстояния и наистина в пределите на разумното се получава до 10% както казваш.
49
0
 
11
 
! Отговори
Тато из Правец преди 5 години
Как??? Сега като ви изгърмя застраховката ,няма да карате и те така...
48
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Твърдението, че при рязък старт разходът не се увеличава, тъй като колата по-бързо достига определена скорост, с която продължава да се движи равномерно, не е вярно."ЪЪЪЪ, има ли човек с IQ над това, на домашна котка, който да твърди подобно нещо. Ако някой не вярва, да пробва да српринтира до магазина и обратно, вместо да ходи и да ми каже, как беше.
47
1
 
5
 
! Отговори
Мда преди 5 години
До МнеЕлектромобилите въобще не са нова технология-има ги от 100+ години!А от 1996 има серийни с приемлив пробег и цена.Други фактори играят и май основния е липсата на здрав разум и загриженост за бъдещето.В града и 20kW са достатъчни за кола,ама всички искат 200....
46
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Махнете всичко излишно"Пада с по 2 литра разхода ? Че какво носите в багажника бе ?
45
2
 
6
 
! Отговори
Перко Изперков преди 5 години
аз карам кола от времето кога бяхме 4ти на световното в щатите :))
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ХмДам, абсурдно е, ама човека си кара и до ден днешен така. Зад товарнте автомобили, не можеш да спестиш 40%, тествахме. Но едно 10%, спокойно си ги вадиш.
43
4
 
16
 
! Отговори
Бг стадо преди 5 години
Продължавайте да гласувате за Тиквата, другата година ще се поздравите с 3 лв литъра!
42
0
 
19
 
! Отговори
Куренцо Лапас преди 5 години
Бензино не е скъп!Пари нема Ганююю!С заплата 800-900лъвъ къв бензин къв дизял айде на куллото и върти пидалити!
41
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименКакво очакваш. Всяка втора кола е с цена под 5000 лева. Подобни ремонти и проверки и подръжки, ще са ти по 1000-2000 лева на година, отделно от другите неща. Ако хората можеха спокойно да дадът 2000 лева на година за това, нямаше да карат коли от времето, когато Станишев беше премиер.
40
1
 
7
 
! Отговори
Хм преди 5 години
До АнонименАбсурдно(и опасно) е да се кара на магистрала,пък и където и да е със скорост драстично по-малка от тая на основния поток.А зад товарни автомобили може да се спести и 40% от горивото,ама рискът е огромен.Освен ако колата има система за автоматично поддържане на дистанцията.Навремето се работеше по тоя въпрос(уплътняване на трафика),но бе изоставен,заради опасностите.
39
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Живея в Русия карам джип тойота изобщо не мисля за бензин
38
0
 
5
 
! Отговори
Мне преди 5 години
До МдаЯвно защото съди по българския автопарк и така. Буквално всички са се юрнали да правят, каквото си предложил. Работата е, че е сравнително нова технология и ще минат още 3-4 години, докато имаме достатъчно евтини решения... И зарядни станции.
37
1
 
7
 
! Отговори
автомонтьор пиянджия преди 5 години
До Анонимен 37Това за спирачната течност дето ти го бръщолевят некой ''специалисти'' по ТВ-то,не им вервай много.
36
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То поддръжката на повечето коли в България е - масло на двигател, гуми, някой чарк по ходовата част, най-много антифриз, ремъци и филтри. За спирачна течност, хидравлично масло, масло на диференциал, проверка на сходимост и амортисьори се сещат само ако се счупи нещо.
35
1
 
4
 
! Отговори
JUZNI VETAR преди 5 години
До Бай ИванБраво,усети на къде ду ха ветъра!
34
3
 
4
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
до така де Супер!Още утре отивам да си взема една жигулка и ще си я изключавам на воля по нанадолнището и ще имам всичко ....само къде кола няма а един таралясник.
33
2
 
5
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Щом електромобилите не се харчат добре,явно бензинът не е толкова скъп.Всички предпочитат яко газ,ако ще и колата да е на n-години.Ел-колите са скъпи,ама само заради батерията,спокойно може да се произведат и евтини варианти с по стотина км пробег или бюджетни хибриди с малки ДВГ-та.Явно обаче няма търсене на точно такива коли.
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Киро КарданаЕМ нали затова карам нов и през определен период от време на сервиза, да го гледат, какво го има и да оправят всичко. ПРез това време един кола под наем и пей сърце ;)