Бензинът е скъп! Но има как реално да пестим гориво. Как?

Eто 8 съвета, които могат да ви спестят сериозна сума пари
16 авг 2018 07:11, Красимир Ангелов
92
Бензинът е скъп! Но има как реално да пестим гориво. Как?
Снимка: Reuters

Цените на бензина отново са високи, а с това се повишават и разходите по време на пътуванията, които са особено актуални през летните отпуски. В ситуации като тази е особено важно да се знае, че има начини за пестене на гориво. При това те са напълно реални. Ето как, според експертите от изданието Auto.Mail, можете да се икономисат пари в сезона, в който се пътува най-много.

Спазвайте правилника

Първият и най-главен съвет – не бързайте. Имайте предвид, че дори при пътуване на разстояние до 300 км, превишението на скоростта с 20-30 км в час ще ви спести не повече от 20-ина минути. Само че ще се изложите на доста рискове, ще изгорите повече гориво, а да не говорим, че има голяма вероятно и да бъдете глобени за превишена скорост.

А измерванията доказват, че при движение по път с ограничение от 90 км/ч, стига то да се спазва, може да се спести поне до 2 литра на всеки 100 км в сравнение с пътуване със 120 км/ч.

Следете си разхода

Сложете в автомобила си тефтерче и химикал и си записвайте показанията за средния разход след всяко пътуване (например от работата до дома). Това със сигурност ще ви помогне да спестите гориво. Впрочем, повечето съвременни смартфони имат приложения, които контролират разхода, така че използвайте ги.

Откажете се от резките тръгвания

Свикнали сте да се "изстрелвате" на светофара? Тогава не се учудвайте, че плащате за повече гориво. Твърдението, че при рязък старт разходът не се увеличава, тъй като колата по-бързо достига определена скорост, с която продължава да се движи равномерно, не е вярно.

Екипът на Auto.Mail е провел експеримент, като преминава с два напълно еднакви автомобили – Mazda CX-5 с 2,5-литров мотор и автоматична скоростна кутия, по един и същ маршрут. Стартира се плавно, като моторът се държи в рамките на 2500 об/мин, а след това рязко – до 4500 об/мин. Крайният резултат показва, че разходът при първия кросоувър е 9,6 л/100 км, а при втория – 11,3 л/100 км. Разликата е 17,6%.

Гледайте напред

Видяхте ли, че светофарът вече свети червено? Ако е така, защо продължавате да давате газ? Съвсем скоро ще ви се наложи да спрете и затова е по-добре да стигнете кръстовището по инерция. Запомнете – стилът "газ-спирачка" води до по-висок разход на гориво. И ако се опитате да го избегнете (или поне минимализирате) правите икономия на гориво.

Карайте на правилния режим

Голяма част от съвременните автомобили с автоматична скоростна кутия предлагат режим "еко" (при някои може да се казва и по друг начин). Затова, ако искате да харчите по-малко пари за гориво, изполлзвайте го при всяка възожност. В този случа смяната на предавките става при по-ниски обороти, намалява се ефективността на климатика, както и на други системи, изискващи енергия. Не изключвайте и системата „старт-стоп”, с която се оборудвани повечето съвременни двигатели. Тя наистина помага в задръстванията и сериозния трафик в градовете..

Ако автомобилът ви е с механични скорости и е по-нов, той вероятно разполага с функция, която ви подсказва кога да сменяте предавките, като съответният индикатор се появява на приборния панел. Тя е полезна, така че възползвайте се от нея максимално.

Следете налягането в гумите

Поне веднъж месечно, а защо не и по-често, проверявайте налягането в гумите. Тук от Auto.Mail дават за пример друг свой експеримент, в който участва дизелов Duster. Той се кара определено време с леко спаднали, напомпани повече от необходимото или с "нормални" гуми. Оказва се, че при спаднали с 0,3 атмосфери гуми в сравнение с препоръчана стойност от производителя от 2 атмосфери, разходът се увеличава с 6%. В същото време при "пренапомпани" с 0,3 атмосфери атмосфери, разходът спада с 5%. Последното обаче не е за препоръчване, тъй като се увеличава натоварването върху окачването, а и комфортът се влошава. А и в горещените не е за препоръчване да карате с прекалено напомпани гуми.

Махнете всичко излишно

Често може да се видят автомобили, които се движат с празен багажник на покрива. Трябва де са знае, че тези елементи водят до увеличаване, при това сериозно, на разхода на гориво. Понякога разликата достига до 2,0 л/100 км. Впрочем, рзходът се увеличава и при отварянето на прозорец или на люка.

Внесете ред и в багажника на автомобила си. Не си заслужава да возите със себе си излишни тежести, тъй като колкото е по-голямо теглото на автомобила, толкова по-висок е разходът на гориво.

Минете на газ

Накрая стигаме и до радикалния способ за намаляване на разхода, но той изисква инвестиция. Тя е различна в замисимост от автомобила и оборудването. Икономията в случая може да бъде съществена, тъй като цената на газта е 2 пъти по-ниска от тази на бензина. Факт е, че разходът се повишава, но това не е фатално.

Има обаче и минуси – монтирането на газова бутилка намалява обема на багажника и увеличава теглото. Но пък ако преминавате по 30 000 км на година, то поставянето на газово оборудване придобива смисъл.

Още новини за автомобили четете в AutoMedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Познавам човек, който кара с по 75 на магистралата, защото дава с 0.7л/100 км по-малък разход. Човекът пести. Преди се опитваше да се хваща, да кара зад големи камионни, заради въздушната струя, ама онези понякога отбиват и почват да се карат ... все едно им взима от горивото ... А по този начин, може да ви паднес разхода с 4 до 8% !!!!!!! Също така, ако няма да има пътници отзад, е добре да махнете задната седалка, преди да тръгвате на дълъг път и НИКАКЪВ КЛИМАТИК !!!!
30
0
 
9
 
! Отговори
Гошо преди 5 години
С новите застраховки от 18.08.разходът пада наполвина.Гарантирано от ...
29
0
 
11
 
! Отговори
Киро Кардана преди 5 години
Те хубаво го взимат и искат само карат ,но колата неще само каране иска и подръжка!Лошо подържания автомобил не само ,че гори повече гориво ами и невърви както трябва ,замърсява въздуха ,яде ви гумите ,правите предпоставка за ПТП и ви бърка яко в джоба...
28
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ниският разход е при изправния автомобил и на върха на обувката на десния крак.
27
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като каза за нова дачия... Имам Дъстър 2015г дизел. За съжаление не ми го подариха, а го платих. Изключително доволен съм! Съжалявам за всичките години, в които карах стари премиуми, това е било изгубено време :)
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ФактКакво им е нерационалното - караш и отиваш ъдето искаш. Нерационално става, когато цената на бензина скача с по 50% за 1 година, ей така ...
25
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха познайте що унищожиха ЖеПе-то
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Киро КарданаБратле, аз си карам колата и през половин година я водя в сервиза за техническа подръжка. ДОри нямам представа, какво се случва вътре. Имах стара кола, която ме остави. ПРосто звъннах на пътната, да дойда да я вземе, след това на такси. Оказа се, че трябвало да чакам пътната ... ти представяш ли си ? Аз бързам, те пътна да чакам ....
23
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пълня до горе, карам до лампа, след това пак пълня до горе и въобще не ме интересува колко гори. То ако горивото ти е непосилно, какво остава да поддържаш като хората една кола.
22
2
 
8
 
! Отговори
ТАКА ДЕ преди 5 години
До Бай ИванСъс ВАЗ 2101 имаш всичко бай Ванчо!
21
3
 
13
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
до така де .Гасиш мотора по нанадолнището и ти отказват спирачките(нямаш вече усилвател) ,нямаш и хидравлика на волана и на първия завой правиш близка среща с дърво или нещо подобно.
20
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Киро Кардана90% от хората си вземат автомобил не за да му гледат свещите и да му зяпат колелата, а просто да го карат. Запалените техничари са малко.
19
11
 
8
 
! Отговори
РАЗМИСЛИ и СТРАСТИ преди 5 години
До qwНова Дачия!?Може но само ако ми я ПОДАРЯТ.
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Следя разхода на гориво, защото това е един от критериите за изправността на двигателя, а като вдигнат цените на горивото минавам на друго.
17
0
 
18
 
! Отговори
Киро Кардана преди 5 години
Подържайте си мотора!Ако ми карате с прецакани кабели,свещи,нагорели егр-ри ,запушени гърнета ,неправилно работещи датчици по мотора ,дюзи,ECU,филтри,нарушена сходимост на колелата и т.н нисък разход никога няма да видите!Най -големите замърсители на въздуха са ДВГ с гореспоменатите неизправности..
16
6
 
8
 
! Отговори
ТАКА ДЕ преди 5 години
Гасим двигателя по нанадолнищата и пестим на 100%.
15
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Развит обществен транспорт може да спести огромни пари, нерви, катастрофи и други неприятности и техните последици, но не е това целта щото ще се намали разхода на горива наистина. И нема да има кинти. В глобален мащаб.
14
2
 
9
 
! Отговори
Жо преди 5 години
ИМАХ КОЛА, на която биши монтиран разходомер на горивото. Той отчиташе количеството бензин, който минаваше през горивопровода. При по-силно натискане на *** на газта, индикаторът отчиташе повече, при по-слабо натискане- по-малко гориво.И така, направих си експеримент. Изминах два пъти разстоянието от кв.Хладилника до Околовръстното с 60 км/ч. Първият път на V скорост- индикаторът отчиташе голям разход, втория път на скорост- отчиташе по малък разход, при по-високи обороти на мотора.
13
2
 
11
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Броят на автомобилите е абсурдно голям и те се ползват нерационално.От друга страна обществения транспорт е сравнително скъп и често неудобен.Намаляването на трафика пък се постига с товаренето с такси и данъци.Изобщо-някакъв омагьосан кръг.Ако имаше лесно достъпни коли под наем на сравнително изгодна цена,аз лично със сигурност бих се отказал от собствен автомобил!
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 6Има влак. Е...по-точно имаше...