Нов хит сред автоджамбазите: Обезкостени е-мобили заради батериите

Те струват над $15 000 и моментално биват пласирани в чужбина
17 авг 2018 14:30,
73
Нов хит сред автоджамбазите: Обезкостени е-мобили заради батериите
Снимка: flickr

Зачестяват кражбите на електромобили, от които основно се задигат батериите, струващи по над $15 000, констатират от МВР.

Тенденцията се засилвала заради липсата на сервизни услуги за подобни коли у нас, както и на неуредици в застрахователните договори, които причисляват батериите към консумативите на автомобилите и не изплащат обезщетения при евентуални набези.

Последният регистриран случай е на откраднат електрически автомобил, които бил задигнат от столичен квартал, а по-късно бил намерен извън София.

От него не липсвало нищо друго освен част от батериите му.

"Крадат ги, за да ги изнасят зад граница. У нас има прекалено малко подобни автомобили. В столицата не са повече от 100. Затова частите се продават в чужбина", обясняват от МВР пред "Монитор".

В световен мащаб пазарът на електромобили за първи път превиши 1 млн. броя през миналата година.

Най-много електромобили се продават в Китай, който е следван от Европа с дял от 23%, а третият по големина пазар е Северна Америка.

Българите проявяват сравнително слаб интерес към електромобилите и това се дължи на няколко фактора – ниските доходи, липсата на зарядна инфраструктура и на политика за субсидии за крайните клиенти, както и на потребителския манталитет, според специалистите в бранша.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
6
 
4
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
Да питам ама освен че се краде се и лъже много брачет, ше пропусна засега и ще чета още десетина години за дизелаци гоуфчета двойки и тройки по шосетата на София
36
1
 
2
 
! Отговори
До Жо преди 5 години
За лития съм съгласен,че ще поскъпне ако се увеличи търсенето му.Но във бъдещите автомобили ще се използват solid-state battery което е на практика кондензатор но електролита е твърд.
35
7
 
8
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До опетковНа 1000 000 км и не е мръднала!Вярваш на бакшишки фолклорНяма съвременна кола която да изкара толкова километри без да мръдне.А за приус:)) сори ама тва кола ри е
34
0
 
5
 
! Отговори
До 38 преди 5 години
Питай я!!!
33
8
 
6
 
! Отговори
ШибиРиби до 33 преди 5 години
Подпират ме комшиите не ме крадат. Ти сигурно и на хладилника си имаш катинар
32
7
 
11
 
! Отговори
опетков преди 5 години
До шматка Возих се на такси Тойота приус (вярно хибрид е), който твърдеше, че колата е на 1 млн км и не е мръднала.
31
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
яcтpeбeте не крадЪт те берЪт
30
1
 
11
 
! Отговори
опетков преди 5 години
До Подкрепям ЖО Най-голямото предимство на е-мобилите, за което много малко се говори е че клиентиоте се откачат от въдицата на *** и бензостанцията с ракети. Всяка държава ще си подобри многократно търговското салдо. Пример: В момента сме на минус 4 млрд долара спрямо "братушките". Еленергията се произвежда в държавата потребител на е-мобилите и БВП то и нараства със същата сума.
29
7
 
9
 
! Отговори
usa преди 5 години
нормално за бг.а по тия земи и колите не си заключваме...
28
5
 
14
 
! Отговори
До 32 преди 5 години
Интересно е как пазиш равновесие с тоя акъл
27
12
 
8
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
Къде сме ние:Два файтона мераклии да са в крак с времето и тенденциите и те им ги откраднали. Сега кой политик ви е виновен за детеджето? Крадливо неуко и просто племе
26
4
 
14
 
! Отговори
До 30 преди 5 години
След време всичките тези батерии ще се рециклират, което неможеш да направиш с изгорените въглеводороди от петролните придукти. И до РАЗБИРАЧА ЖО, да вземе да погледне Менделеевата таблица преди да говори колко рядък елемент е лития. На тези батерии проблема им е кобалта който вече почти е решен.
25
13
 
10
 
! Отговори
Подкрепям ЖО преди 5 години
Модерно е да сме еко. Но някой прави ли си сметка всички тези батерии след време какво ще ги правим?А че тези ел.коли не се чуват, когато приближават и с това са опасни за пешеходците.И един куп други неудобства, само и само лицемерно да се тупаме в гърдите, че сме екологосъобразни.
24
8
 
13
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До екофашизъмДават им 150 000 до 250 000.Това със сигурност са само математически изчисления.При реална експлоатация едва ли ще изкарат 150 000.Реално това ще е и живота на колата защото няма да е рентабилно да сменяш толкова скъп компонентДа живее потребителското общество
23
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това изобщо не ни интересува!
22
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Батериите стават за соларни инсталации и затова се крадът и то не само в БГ, но в цяла Европа. С батериите от една кола можеш да осигуриш фотоволтаиците си на доста по - ниска цена. Преди се крадяха много батериите на мобилните стации качени по блоковете, но там вече се застраховат и не смеят да ги пипат, но докато не започнат застрахователите да ги покриват, все повече ще се крадът... едната батери начерно върви между 600 и 1000 лева и се продава като топъл хляб
21
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какъв е този хит само не ми стана ясно при условие, че по данни на статията са 100-тина автомобила на електричество? Колко от тях са ги обезкостили заради батериите? Намерили един такъв и вече някой джурналист решил да прави новина и сензация!Жалки сте!
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
просто е: не може полицай под 1.80 и 80Кг офп и умения ... а не *** да вика кво праиме .... закривай :))))
19
6
 
25
 
! Отговори
Жо преди 5 години
НА РАЗБИРАЧИТЕ ще кажа, че литият, необходим за батериите, не е в неизчерпаеми количества, добива се трудно и още по-трудно се съхранява. Колкото повече ел-мобили, толкова повече ще расте цената на лития.Трябва да измислят друг тип батерии- по-евтини и без литий.А къде ще се съхраняват след години отпадъците от милиардите батерии, това ще е световен проблем.
18
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"както и на потребителския манталитет", нека да си кажем и застрахователен манталитет. Като знам че хем колата е скъпа, хем застраховката няма да ми покрие нищо аз да не съм *** че да купувам такова нещо. Цялата държава е построена с мисълта че ще се карат стари кошници, еми ще карам стара кошница и тва е.