В Европа "Гражданска отговорност" поевтинява, а у нас?

Вълна от недоволство се надигна във форумите, заради скока
Обновена: 17 авг 2018 11:51 | 17 авг 2018 10:15, Петя Славова
63

8450 гледания   |  Още видео

Вълна от недоволство се надигна във форуми и социални мрежи след като станаха ясни новите цени на полиците "Гражданска отговорност".

"Основната причина, която се опитаха да ни пробутат, е решението на ВКС. Опитаха се да ни внушат, че решението идва от Съда. Но има доклад на КФН, който показва, че парите, които се събрат, не са достатъчни за изплащане на обезщетенията. Би трябвало да имаме 12% по-малко пари за изплащане на обезщетения, но застрахователите твърдят, че са изплатили с 35 милиона повече. Кой казва истината и кой брои като Хитър Петър?", попита Богдан Милчев от Института за пътна безопасност.

Още по темата

Според изпълнителния директор на застрахователно дружество Евгени Игнатов има намаляване на бройката на загиналите по пътищата, но за да бъде проследен реалният тренд, трябва да се борави с официалния европейски индекс.

"Спрямо него България изобщо не може да се похвали. Страната ни за 2016 г. е с индекс 122, а добрите практики в Европа са със стойности около 60. Смисълът на "Гражданската отговорност" е да утеши болките и страданията на пострадалите от пътните инциденти", поясни той.

"Българското правителство брои жертвите по пътищата и ни казват, че намаляват. Всеки брои и интерпретира както си поиска. Това е политическо решение. Българите не са готови да платят реалната цена на ГО. Асоциацията на българските застрахователи са длъжници на обществото. Техният търговски интерес е да има по-малко жертви, за да имат по-голяма печалба", подчерта Милчев пред Bulgaria ON AIR.

Той заяви, че застраховките и обезщетенията в България са изключително ниски, защото се изплащат по политическа линия. Никой не иска да изведе реалната статистика, заключи той.

Само преди два дни Светла Несторова, която е председател на УС на Асоциацията на българските застрахователи, обави в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria, че не само те, но и от Комисията по финансов надзор ясно демонстрират в доклад, че примиете по "Гражданска отговорност" са недостатъчни.

"Те не могат да покрият реалния размер на риска, както и настъпващите щети. Какво се случва, когато се продава под себестойност, можем да видим при казуса с "Олимпик", когато една такава компания има бизнес и рисковите премии не са достатъчни, това са последствията", настоя Несторова.

Тя посъветва българските шофьори внимателно да избират застрахователите си, като се интересуват от тяхната платежоспособност, като информацията за това от две години насам е публична.

Затова Светла Несторова посъветва да избираме български застрахователи.

"Те в рамките на Българския гаранционен фонд и на родната законодателна рамка, овъзмездяват по-бързо. В България гарантирани са не само полиците "Гражданска отговорност", но и застраховките "Живот", посочи тя.


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
0
 
! Отговори
цакат с холограми преди 4 месеца
НАгли престъпници на власт в София продават милиони тежко терористични холограмни оръжия
заедно с принудителни застраховки
има причинени трайни увреждания на Земята чрез холограмите.
Експерти да ползват infra red cameras за проверка на увреждания причинени от тези холограми на водачи и пътници.За секунди се появява синьо петно на челото./пред раково/
58
0
 
0
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 месеца
Ние не сме в Европа,пък и не ни искат там.Свиквайте вече.
57
0
 
9
 
! Отговори
Патриот преди 5 месеца
Имаме права!!! Да ги отстоим !!! Стига са ни ограбвали мутрите и крадците !!!
56
0
 
7
 
! Отговори
Мутри застрахователи преди 5 месеца
Мутрите застрахователи искат да ни ограбят !!! Да си защитим правата братя българи !!! Бунт, възстание!!! Да им запалим офисите !!!! Имаме права!!!
55
0
 
5
 
! Отговори
На бунт братя преди 5 месеца
На бунт братя българи !!! Искат пак да ни ограбят!!! Да им запалим офисите !!!
54
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Стига сте писали половинчати новини!
1во Казвате каква е цената в Европа не само че е поевтиняла.
2ро казвате какви са колите които са застраховани !
На колко са години и колко струват защото изплатена щета на нова кола не е колкото на 20 г. В България масовата щета е за 100-200 лв. което при един нов автомобил не може да платиш само боята.
53
4
 
1
 
! Отговори
месара преди 5 месеца
до БГ батката : не МОЕ!
52
6
 
3
 
! Отговори
БГ Батка преди 5 месеца
Месар, мое ли да си толкова проссс
51
2
 
23
 
! Отговори
Дошло е време преди 5 месеца
Българите да се събудят и да вземат нещата в свои ръце,не само да мрънкат по форумите!
50
0
 
13
 
! Отговори
Kyp1954 преди 5 месеца
Аз избрах - НИКАКВА ЗАСТРАХОЕКА В БЪДЕЩЕ! Щом не искат нормална сума, ще получат НУЛА.
49
1
 
21
 
! Отговори
+++ преди 5 месеца
Друго важно нещо е каква е средната възраст на автомобилният парк в България и съответно какви суми се изплащат по щети на автомобили със средна възраст над 20 години? Затова цената на застраховката ГО в България следва да е в десетки пъти по-ниска от цената й в Германия, Франция, ....
48
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Чувайте си мутра и свитата му и не се оплаквайте, а плащайте.
47
2
 
21
 
! Отговори
+++ преди 5 месеца
Важният въпрос според мен е не толкова каква е цената на застраховката Гражданска отговорност, а какво получаваме срещу нея. Примерно, една част от застраховката се внася в Гаранционния фонд, а една от задачите на Гаранционния фонд е да плаща при фалирал застраховател, какъвто е Олимпик. Ние плащаме ГО, а Гаранционния фонд не плаща за Олимпик, т.е. нашите пари са отишли на вятъра, по-точно в мафията на ГЕРБ.
46
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Много му дреме на Бойчето и свитата му за неволите на народа. Тях ги возят държавни коли, закупени с наши пари, заредени с гориво с наши пари, застраховани с наши пари, ремонтирани с наши пари. Пари за охрана, командировки, почивки и всичко е от нашия джоб.
45
13
 
4
 
! Отговори
месара преди 5 месеца
до анонимен 42 : нямам месарница, нямам и много пари, дохода ми е от пенсия. нямам и кола, движа с градския транспорт, ако е спешно - такси. мисълта ми е че, не може да се оплакваме че било скъпо, нямаме пари,.... а не се слиза от колите (както написах - за хляб с колата). всеки да си прави сметка, и като му е скъпо, да не си купува кола. но ние още робуваме на - комшията има, аз ше имам две! не обвинявам никого, но не е лошо да се научим да си правим сметката.
44
19
 
4
 
! Отговори
House M.D. преди 5 месеца
Колега 42, колата е необходимост само ако си вадите хляба с нея. За всички други случаи има градски и междуградски транспорт. Винетката е задължителна само ако излизате извън населеното място, в което живеете. Напр. за последната една година съм платил само една седмична винетка /наложи се да пътувам извън града/.
43
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Е това на какво прилича - премиерът да казва - внимавайте при какви компании отивате. Излишен е всякакъв коментар. Само да не почнат масови гърмежи на банки и компании, след като няма наздор или тоя надзор е само за парлама.
42
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До месара
Месарьо, може ли да имаш такова отношение към гражданите. Ти сигурно имаш месарница и имаш много пари. Забравил си че колата не е лукс, а необходимост. Опазил господ но някой да се разболее и ли друга необходимост. Виж една проста сметка: 350 - застраховка, 100- винетка, 150 - за данък, 50- за преглед, т.е. без да караш държавата те "оскубва" с едни 600 лева. И все не стигали парите. До кога?
Забележи, и без да се движиш по пътищата и!
41
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Застраховката хем е задължителна, хем цената и е на пазарен принцип.След като държавата задължава, трябва да регулира. Държавата насилствено застрахова хората. Кой да спасява гражданина от застрахователите. Те могат да твърдят всичко което им хрумне. Защо нарушителите не се облагат с много високи застраховки. Защо ще ограбват примерните водачи. Държавата е абдикирала от защитната си функция и ни е оставила на произвола на застрахователите. Защото така е по-лесно.
40
1
 
39
 
! Отговори
ПТРЕСЕН ГРАЖДАНИН преди 5 месеца
През последните години в България бяха извършени няколко мащабни грабежа, фалита на К Т Б , ръст в цената на винетки за разбитите пътища ,растат цените на топлоенергия, ел. ток ,вода /със съмнително качество/, измислена *** и 4000 избити животни, застраховки и то задължителните, "фалит" на ОЛИМПИК с 200 000пострадали , срив във Търговският регистър с колосални последствия. ДО КОГА все НАРОДЪТ да плаща?