В Европа "Гражданска отговорност" поевтинява, а у нас?

Вълна от недоволство се надигна във форумите, заради скока
Обновена: 17 авг 2018 11:51 | 17 авг 2018 10:15, Петя Славова
63

Вълна от недоволство се надигна във форуми и социални мрежи след като станаха ясни новите цени на полиците "Гражданска отговорност".

"Основната причина, която се опитаха да ни пробутат, е решението на ВКС. Опитаха се да ни внушат, че решението идва от Съда. Но има доклад на КФН, който показва, че парите, които се събрат, не са достатъчни за изплащане на обезщетенията. Би трябвало да имаме 12% по-малко пари за изплащане на обезщетения, но застрахователите твърдят, че са изплатили с 35 милиона повече. Кой казва истината и кой брои като Хитър Петър?", попита Богдан Милчев от Института за пътна безопасност.

Още по темата

Според изпълнителния директор на застрахователно дружество Евгени Игнатов има намаляване на бройката на загиналите по пътищата, но за да бъде проследен реалният тренд, трябва да се борави с официалния европейски индекс.

"Спрямо него България изобщо не може да се похвали. Страната ни за 2016 г. е с индекс 122, а добрите практики в Европа са със стойности около 60. Смисълът на "Гражданската отговорност" е да утеши болките и страданията на пострадалите от пътните инциденти", поясни той.

"Българското правителство брои жертвите по пътищата и ни казват, че намаляват. Всеки брои и интерпретира както си поиска. Това е политическо решение. Българите не са готови да платят реалната цена на ГО. Асоциацията на българските застрахователи са длъжници на обществото. Техният търговски интерес е да има по-малко жертви, за да имат по-голяма печалба", подчерта Милчев пред Bulgaria ON AIR.

Той заяви, че застраховките и обезщетенията в България са изключително ниски, защото се изплащат по политическа линия. Никой не иска да изведе реалната статистика, заключи той.

Само преди два дни Светла Несторова, която е председател на УС на Асоциацията на българските застрахователи, обави в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria, че не само те, но и от Комисията по финансов надзор ясно демонстрират в доклад, че примиете по "Гражданска отговорност" са недостатъчни.

"Те не могат да покрият реалния размер на риска, както и настъпващите щети. Какво се случва, когато се продава под себестойност, можем да видим при казуса с "Олимпик", когато една такава компания има бизнес и рисковите премии не са достатъчни, това са последствията", настоя Несторова.

Тя посъветва българските шофьори внимателно да избират застрахователите си, като се интересуват от тяхната платежоспособност, като информацията за това от две години насам е публична.

Затова Светла Несторова посъветва да избираме български застрахователи.

"Те в рамките на Българския гаранционен фонд и на родната законодателна рамка, овъзмездяват по-бързо. В България гарантирани са не само полиците "Гражданска отговорност", но и застраховките "Живот", посочи тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
41
 
! Отговори
Ивчо преди 5 години
а в Румъния протестират малко по различно.....
38
34
 
5
 
! Отговори
месара преди 5 години
бензина скъп, винетките скъпи, гражданската скъпа,...., а ми ходите с колата за хляб. на който му е скъпо има трамваи, тролеи, рейсове, в София и метро! аре стига с тая Европа, живеете в България, а и никой не ви държи на сила тук, отивайте да миете чинии в "справедлива" Европа! писна ми от мрънкалници! изберете си нинова, тя ви обещава по хубав живот!
37
0
 
6
 
! Отговори
споко майна преди 5 години
ее ще почнат да мамят шофьорите повече и готово ясна е тя ще зачестят леките катастрахи няма как
36
1
 
3
 
! Отговори
да ма не точно преди 5 години
До Анонимен 16, задължителна е защото недобросъвестните са повече и като те блъснат - не плащат
35
3
 
6
 
! Отговори
тъполимпик преди 5 години
До ОЛИМПИК МОЛИМПИК Познай ако те блъсне някой като теб, кой ще ти покрие щетите. Изобщо не трябва да се допускат да работят в БГ застрахователни фирми, на които гаранциите им са извън страната. а ти си ги избрал защото са били най евтините предполагам
34
2
 
18
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 5 години
Проблемът е, че застраховането е задължителнол Ако стъпи на истинските пазарни правила, то редко ще поскъпват Политиците работят единствено за олигархията.
33
13
 
5
 
! Отговори
g преди 5 години
И без това в малките ни градчета стана супер пренаселено от стари таралясници. Вече няма място да се разминеш от трошки. Дано повече хора се откажат от тази мoда и да тръгнат пеш и с обществения транспорт. А като се налага - с такси.
32
0
 
16
 
! Отговори
ДА преди 5 години
До Аре бе некадърнициНе само с некадърници, а и с тарикати. Застрахователни агенти, заедно с познати шофьори, източват фонда с измислени произшествия.
31
0
 
17
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Въпрос за 1 милион лева:Застрахователите въведоха:А) Бонус-малусБ) Бонус-фалосВ) Конус-хаосГ) В България няма застрахователи
30
2
 
21
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
Аз изгорях от Олимпик, ама я дават четвърта по рейтинг (след трите мутренски). Е как да избирам тогава?
29
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За 10 години "управление", тиквите превърнаха България в ***. Ръководят ни цецки, гинки и калинки. Пълно безхаберие на всички управленски нива и харчене безогледно на държавни пари. Направиха ни луди.
28
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Вълна от недоволство се надигна във форуми и социални мрежи"А на площада кога?
27
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонименпо-високи са с 20-25 лв, много карате, ходите в чужбина съответно правите повече ПТП-та, Щетимоста ви е доста по-голяма.
26
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо за София са най-високи гражданските, защо с 50-60 лева са по-високи, че и повече от тези за страната. На какво основание. Ние и те? И някакви "експерти" ще ни убеждават.
25
1
 
33
 
! Отговори
Вълна и недоволство преди 5 години
Вълна и недоволство във форумите и социалните мрежи - докато вълната не се премести пред парламентa оправия няма да има Тези 200 000 сега вместо да отидат пред парламента послушно ще си направят нови застраховки и довечера на по биричка ще споделят съдбата си с други овце на по биричка и накрая ще драснат във фейсбук
24
3
 
27
 
! Отговори
ОЛИМПИК МОЛИМПИК преди 5 години
ЩОМ СЪМ ПЛАТИЛ И ИМАМ ПОЛИЦА ТАМ Е УКАЗАНА ДАТАТА И СРОКА НА ДЕЙСТВИЕ АКО ПОЛИЦАЙ МИ КАЖЕ ЧЕ НЯМАМ ЗАСТРАХОВКА ЗНАЧИ Е ПРЕСТЪПНИК НЕ ПРИЗНАВА ОФИЦАЛЕН ДОКУМЕНТ.
23
0
 
38
 
! Отговори
Го60 преди 5 години
Eeeeх, чудно нещо е природата. Ликвидация на компания, 200000 остават без ГО, и точно 3 дни преди това гражданската покъпва "шоково" с 40-50%. Итерено съвпадение. Природен еномен.
22
0
 
40
 
! Отговори
Аре бе некадърници преди 5 години
Нали щяха да въвеждат по-висока гражданска за водачите с нарушения и по-ниски за тези без...какво стана ?!?! Пълно е с накъдърници навсякъде и по всички нива...и все по-зле става
21
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблема е защо всички трябва да сме в един кюп? До кога ще караме на този безумен и крайно несправедлив солидарен принцип? Хората които правят нарушения на пътя, хора които причиняват катастрофи, трябва да плащат повече, а не всички да плащаме за техните простотии!
20
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А у нас тиквени грабежи!