Разходка за 14 долара из Токио... С безпилотно такси!

Засега зад волана има и шофьор – за всеки случай!
30 авг 2018 20:00,
13

В Японската столица Токио стартира услуга по повикването на безпилотно такси, наречена Hinomaru Traffic.

Засега проектът работи в тестов режим и на разположение на клиентите е наличен само един автомобил с автономно управление.

По време на пътуване зад волана има шофьор, който е готов да поеме контрола на автомобила във всеки един момент.

Автономното такси се движи само между токийския квартал Отемачи и шопинг района Ропонги, като разстоянието е 5,3 км. То може да бъде поръчано по смартфон, а цената на пътуванете е около 14 долара (с обикновено такси излиза към 22 долара).

Очаква се в близко бъдеще в японската столица да се появат повече от този безпилотен автомобил. Според разработчиците, иновацията ще помогне за решаването на проблема с недостига на таксиметрови шофьори, който в Токио е огромен.

В момента няколко компании тестват безпилотни таксита по целия свят. Waymo например, обяви създаването на "първата безпилотна транспортна услуга в света", която трябва да стартира преди края на тази година. Засега Waymo е единствената компания, чиито автомобили могат да пътуват по обществените пътища в Аризона без шофьор зад волана.

За още новини от света на автомобилите четете Automedia.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
4
 
! Отговори
Търтея Пешо преди 5 години
До пчелата МаяСус *** , чети , недостиг на шофери у столицата им . Не кат у нас всеки 5-ти новопристигнал гражданин да става такси драйвер ...
11
1
 
1
 
! Отговори
ined преди 5 години
Ако имаш бакшиш да я кара щеше да е поне $140 - на всеки сфетофар като включва помпата да трупа суми
10
0
 
1
 
! Отговори
Пчеличката Мая преди 5 години
А защо по дяволите да не го ката едно малко японче?!? Скапан свят. Скоро хората ще са излишни.
9
0
 
2
 
! Отговори
икономист преди 5 години
То по тая логика да забраним и някои домакински уреди, като бойлерите и хладилниците например, които могат да бъдат особено опасни за потребителите при определени обстоятелства. Знаеш ли колко много случаи има на спонтанно запалили се хладилници, от късо съединение, и на гръмнали бойлери с не сработили защити?
8
1
 
2
 
! Отговори
аз преди 5 години
вече ще убиват и отвличат хора още по лесно без свидетели. а при сблъсък и жертви виновни няма да има. човек директно подарява живота си на машина за стотици километри целогодишно
7
1
 
2
 
! Отговори
@4 преди 5 години
Ако автономно такси се хлъзне ше приложи мин-макс стратегията известна от игрите и ще намери минимални поражения с максимално оцелели. Например при случая с автобуса нямаше инстинктивно да бяга в дясно, да не стане челен удар, а напротив щеше да търси удар в ляво с потенциални една- две жертви.
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колкото по-сложно правиш едно нещо, толкова повече увеличаваш променливите, които ще доведат до потенциални грешки. Автономен пилот означава постоянно обновяваща се операционна система, а досега не съм виждал продукт, дори мултимилионен такъв, който след няколко ъпдейта да не дава фира, от която страдат масово потребителите.
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
супер . ама ако го хакнат не ми се мисли..
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въпрос с повишена трудност: ако автономно такси се хлъзне на ремонтиран от тиквена фирма път, кого ще обвини Тиквата?
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А ковчег, венец и място подсигурени ли са??
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Достатъчно нервен съм когато ме вози човек, че да се доверя на една платка. Горяла ми е платка на чисто нова индустриална машина пред очите, при това пусната в серийно производство (от японски производител).
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не бих се качил в нещо автономно, правено от "безгрешната" човешка ръка. Знаем колко неадекватни стават технологиите, когато се бъгнат.