Чисто и просто: Колите – замърсители с по-високи данъци!

Финансовото министерство с поправки за местните данъци и такси
Обновена: 1 сеп 2018 13:17 | 1 сеп 2018 11:30, Петя Славова
209
Чисто и просто: Колите – замърсители с по-високи данъци!
Снимка: архив, Булфото

От догодина всички автомобили до 3.5 тона да се облагат от нова концепция, предлагат от финансовото министерство с поправки в Закона за местните данъци и такси. Формулата за изчисляване на данъка вече ще включва два компонента: имуществен и екологичен. Така коли, които замърсяват околната среда, ще плащат по-висок налог от останалите, обяснява "24 часа".

Имущественият компонент както досега, ще отчита мощността и годината на производство, а екологичният - категорията според стандартите Евро. От досегашната таблица за мощностите до 37 и до 55 kW са обединени в една до 55 kW. Добавени са два нови диапазона - за най-мощните коли между 150 kW и 245 kW и над 245 kW.

Екологичният компонент ще бъде коригиращ коефициент към размера на данъка. Той трябва да гарантира по-нисък данък за коли със стандарт Евро 4 и нагоре и по-висок за такива, които са със същата мощност, но нямат екологичен стандарт или той е по-нисък от Евро 4.

Това означава, че за автомобил над 110 kW и на възраст над 10 години, каквито са повечето автомобили, сегашният данък от 380-480 лв. в зависимост от вида на двигателя, годината на производство и това кой е екологичният му стандарт, както и от общината, в която е регистриран, може да падне с между 50 и 200 лв. Ако е под Евро 3, данъкът ще се вдига рязко, ако е над Евро 4, той ще намалява значително.

Тъй като се увеличават диапазоните за облагане по скалата за новите автомобили, реално това ще намали влиянието на екологичната компонента. Най-чувствително ще усетят по-нисък данък собствениците на среден клас коли на възраст 10-15 години.

Заради новият начин на изчисляване досегашната отстъпка за катализатор на автомобила отпада. Така едновременно със стимулирането на по-нови и чисти автомобили , ще се пресекат и измамите с катализатори, смятат от финансовото министерство.

Предложено е и да отпадне лимитиращата граница от 74 kW за ползване на данъчни облекчения за автомобилите. Така реално с коефициента за екологична категория се дава възможност за ползване на данъчно облекчение за всички автомобили с категория равна на или по-висока от Евро 4, независимо от мощността. Товарните автомобили, които имат аналози и като леки коли ще се облагат с еднакъв данък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
2
 
! Отговори
СО и НС преди 5 години
До: ГошоБлагодаря Ви, Г-н Георги, Вие сте достоен гражданин на РБ, моля да се явите утре в Министерски Съвет, за да получите Орден "Стара Планина".А ние още от днес, започваме европроекти за данък Дъждовна Вода.Може и ВодЪ от Дъжда.Благодаря Ви от сърце.Вече сте почетен гражданин на София.Събираме още идеЙ за дънъци от будни и съвестни граждани!Дъ хъ жИвей Димокрацията.
89
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малко ще осъвременят досегашният начин за определяне на данъка без да го променят, като целта е ясна - по-висок данък МПС. Това пише в "новината".
88
7
 
2
 
! Отговори
Бате Гошо преди 5 години
В най-бедният гад в Германия Рощок билетът за градцки транспорт в моментът струва 2,10 евро илил 4,20 лв , от февруари билетът става 2,30 литър бензин в Германия струва 1,60 евро . В задачата се пита защо у нас да не вдигнат цените на бензина поне на 1,40 ии 2,80 лв и билетчето в софия да стане 3,60 лв нали сме в Европа ? Е нищо , че сме толкова бени и нямаме данък дъждовна вода , е защото си нямаме канал за дъждовна вода , но си имаме ужасно скъпа и незаконитакса сградна инсталация и смет
87
3
 
14
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Ето - всички т.н. "реформи" "преструктуриране" "оптимизации" повсеместно прецакват само БЕДНИТЕ ! Това е геноцид!
86
1
 
20
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Така и не разбрахте, че не става дума за екологичност и замърсяеане, а за по-високи данъци. Пак гласувайте за ГЕРБ, за да ви вдигне и другите данъци. Като за начало да махнат отстъпката от 50% за данъка за първо жилище.
85
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Извинения за да прибират повече пари, колкото за гражданската щеше да има облекчения. Пълни глупости. Аз ще ходя на протест.
84
6
 
11
 
! Отговори
До 85 преди 5 години
Всъщност дизеловите автомобили с евро 5 и евро 6, по-малко замърсяват от бензиновите с евро 5 и евро 6. На практика и бензиноеите и дизеловите с евро 5 и 6 не замърсяват. Проблемът е, че някои като си втълпят нещо в *** глави и нищо не може да ги разубеди.
83
1
 
13
 
! Отговори
УРА преди 5 години
Значи купувам си едно БМВ Ф15 Х5 4 л дизел които на има няма 50000 км издухват катализатора и струват символично , шунтирам датчикът срещу скрома сума в БМВ в Германия идвам у нас регистрирам джикката и хем данъка символичен , колата по-мощна може и да я чипосъм с +50 к.с. и ще си джиткам с кеф защото никой няма да ме закача КЕФ . Горанчовият тарикат и одстреляният артелерист министъра Радев са го измислили хем уреди да не купуват хем кинти да събират ЕВАЛАРКА ПИЧОВЕ ЗА СЪД СТЕ
82
13
 
4
 
! Отговори
Браво преди 5 години
Следващата стъпка, фирмените да не се считат за разход.Този народ да тръгне малко пеша.Имаме добър транспорт - поне в София.Метро, трамваи, тролеи, с климатици.Браво на ГЕРБ.Цяла София Синя зона, за първи 1 час - 20 лв.Всички над 30 с кореми и шкембета - срам и позор.На първо място сме по инсулти и инфаркти в ЕС.Малко спорт, колело, плуване, лицеви, коремни, тенис.
81
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така, в Гърция сложиха нови големи данъци на големите джипове и на всичко що е над 1.6 кубатура.При нас обратното отново брулена на народа.
80
9
 
4
 
! Отговори
До 80 преди 5 години
***. Не знаеш за какво съава дума. Моя джип по документи има комбиниран разход от 5,7 л / 100 км, а реално съм на 4,9 л / 100 км. В интернет може да намериш доста обяснения по темата, но прочети тези, които казват различни от теб неща.
79
6
 
9
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 5 години
Нали ЕС каза че Дизеловите Автомобили ще са с Висок Данък ?Какви са тези кубици , години , конски сили ?Дизела е по-вреден от въглищата .
78
1
 
8
 
! Отговори
ОХ АМАН ЗАМАН преди 5 години
До До house. ..За Горанов всичко е тир още е с акъла на детето и представата му за тир е количките на мадж бокс и останалите произвеждащи макети . Този олигомайфред трябва да си подава оставката заедно със светата троица и Али Минету *** защото е абсолютно нефелен лаик и разбира от финансии колкото жадна *** от кладенчова вода . В Германия причините да провеждат тази политика с автомобилите е съвсем различна .У нас правителството да пада данъците да се намалят НЕ НА ТАКСА СГ.И
77
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
добреее, поздрави и на евро 4 5 6 7 8 от Сидней Австралияяяям сред няй якото място на Планетата
76
16
 
11
 
! Отговори
Браво преди 5 години
Подкрепям.Дори за София, изобщо не трябва да има автомобили, освен електрически под наем.Просто щото транспорта е уреден.В тролеите и трамваите има климатици.Ставаме европейска държава.Браво на Фандъкова и ББ, на следващите избори гласувам за тях.
75
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
колите замърсители не се определят по документи а с измерване.а истинската причина е и се прилага от векове ограбване на пътуващите по пътя само че в по съвременен вариант.
74
2
 
7
 
! Отговори
А бе преди 5 години
До До 51"Питаш къде са тия джипове с разход 5/100?Погледни новите RAV 4-разходът 4.7л на 100км"Интересно,как го мерят тоя разход във фирмите,след като при тестове на водещи издания в реални условия ВИНАГИ разходът е с литър и нещо отгоре.А колите се карат по пътищата,не на полигони.Впрочем,тия шашми не са от вчера!Спомням си тестове на масови коли още от 80-те години,когато се оказа,че на заявените данни за разхода отговарят само 4 от 150 изпробвани модела!
73
0
 
5
 
! Отговори
До house. .. преди 5 години
Автобуси и тирове до 3,5 тона?!
72
1
 
7
 
! Отговори
ДО69 преди 5 години
До Анонимен Ами то има коли където са много бързи и харчат малко като моята която закупих за 230000евро кака Панамерка Хибридова съм я кръстил градското ми е 8 чисто извън градско сутрин рано харчи много защото здраво я настъпвам обедно и вечерно време харчи много малко към 4 л . Аз човече имам фирма и автомобилът ми е служебен и ми го признават за разход . Колко души могат да си позволят дори нов фият 500 или китайският грей ту ... с тези символични доходи?
71
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБ отново вдига данъците. В случая на някои с много, на други с малко.